Allview VIVA i8 – review

15/04/2014

Allview VIVA i8 este prima tabletă Android  sub brand românesc cu procesor Intel. A fost lansată în cadrul unui eveniment dedicat din a doua parte a lui 2013. Timpul nu mi-a permis să ajung și mereu mi-am dorit să testez tableta și să public impresiile formate. Au fost tot felul de telefoane și tablete la review astfel încât abia în urmă cu două săptămâni a ajuns și tableta VIVA i8.

Allview VIVA i8 (1)

Partea de unboxing o găsiți pe canalul nostru de YouTube, iar la final de articol dați de un review video în toată regula. Allview are multe tablete în portofoliu, dar VIVA i8 pe 7.9 inch este recomandarea mea în momentul actual și asta pentru că include un procesor destul de puternic, nu stă deloc rău în ce privește tehnologia din spatele display-ului, rulează Android 4.2 Jelly Bean în mod fluent, iar prețul a coborât în jurul a 700 de lei.

Pe parcursul recenziei veți parcurge diverse capitole și veți vedea impresiile formate de tableta sub brand local. Începem cu specificațiile hardware, detaliate:

Tabletă

Date tehnice

Allview VIVA i8

Ecran

IPS PRO de 7.9 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli

Procesor

Intel Z2580 de tip dual-core la 2 GHz

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544MP2

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelluy Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

5 Megapixeli cu autofocus / OV 5645, cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

4600 mAh

Greutate

312.5 gr.

Grosime

7.25 mm

Design

Allview VIVA i8 (2)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, folie de protecție pe display-ul de 7.9 inch, cod pentru activarea pe o perioadă limitată a Bitdefender Mobile Security.

În primul rând veți remarca greutatea mică pentru o tabletă cu ecran de aproape 8 inch. La impresia de tabletă subțire contribuie și grosimea de 7.25 mm. Și asta în contextul în care carcasa lui VIVA i8 este fabricată din aluminiu și doar unele elemente laterale sunt din plastic alb. Muchiile ecranului sunt mai mici decât la alte tablete pe aceeași diagonală.

Sigla Allview nu o găsiți în partea frontală ci doar sugerată pe spatele device-ului. Apreciez că nu are toate elementele de conectivitate pe o singură latură. Calitatea fabricației și materialele sunt la un nivel ridicat. Aș face o comparație cu LG G Pad 8.3 care stă mai prost din acest punct de vedere (LG a și trebuit să facă ceva concesii spre a obține acel raport preț / specificații).

Allview VIVA i8 este o tabletă destul de bine echilibrată, plăcută, ergonomică și pare a fi rezistentă în timp. Carcasa din aluminiu este predispusă la zgârieturi și o husă dedicată ar fi recomandată.

Ecran și sunet

Allview VIVA i8 (12)

IPS-PRO de 7.9 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli și un prim impact pozitiv. Da. Știu. Și eu m-am săturat de rezoluția asta ce a debutat pe prima generație de iPad Mini. Nu sunt pixeli vizibili sau alte chestii de gen. Nu ai cum să nu remarci calitatea display-ului. Stă bine de tot la partea de luminozitate, culori plăcute. Vă convingeți singuri în imaginile și clipul de la final. Este clar un panel de calitate implementat pe VIVA i8.

Sunetul provine de la două speakere poziționate pe spatele tabletei. Nu iese în evidență la acest capitol. Livrează un sunet anost, metalic, dar măcar punctează la amplitudine. Tableta dispune de bluetooth pentru conectarea la o boxă dedicată sau pe jack-ul de 3.5 mm unde căști sau un sistem de audio dedicat aduc o experiență superioară la acest capitol. Reglarea volumului se face din lateral dreapta. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți pe lateral, în partea superioară.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview VIVA i8 (13)

Intel Z2580 de tip dual-core la 2 GHz + 1 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare + PowerVR SGX544MP2 + slot pentru microSD de până la 32 GB. Aici aș spune că este punctul PRO major la această tabletă. Da. Nu este un CPU quad-core în genul Allwinner, Rockchip sau MediaTek, dar se descurcă mult mai bine decât oricare dintre ansamblurile hardware menționate. Aici se vede expertiza Intel și firmware-ul bine scris. Tableta nu are pic de lag indiferent de situațiile de utilizare.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Mi-a plăcut în mod deosebit și trebuie să explic. În primul rând că păstrează zona de notificări din partea superioară subîmpărțită în două zone, stilul tabletelor Nexus când rulau 4.2 Jelly Bean. În al doilea rând că Allview a implementat un Android cu puține aplicații preinstalate, bloatware la minim și te lasă să alegi ce îți dorești din Google Play.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview VIVA i8:

APV PDF Viewer – cititor de fișiere în format PDF;

ES File Explorer și ES Task Manager – nu cred că mai este nevoie de o descriere pentru ce fac cele două aplicații;

OfficeSuite – suită pentru documentele Office (Word, Microsoft, PowerPoint etc);

Seenow HD – aplicație ce permite accesul la filme, emisiuni TV înregistrate, posturi TV, seriale.

În rest sunt aplicațiile specifice unei tablete Android, nimic ieșit din comun. Tableta se evidențiază la capitolul viteză, browsing în mod rapid, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Nu are întârzieri în meniu. Merg atât jocurile cu grafică mai elaborată cât și cele mai micuțe cu mare priză la public. Este o tabletă excelentă pentru gaming, multimedia, socializare.

Performanță

Screenshot-Allview-VIVA-i8 (21)

Allview VVA i8 a trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am trecut în tabel:

Tabletă

Teste de benchmark

Allview VIVA i8

Quadrant Standard

7198 puncte

AnTuTu Benchmark

21942 puncte

CF-Bench

10479 puncte

NenaMark 1

59.8 fps

NenaMark 2

59.7 fps

Vellamo

HTML5 – 2058 puncte

METAL – 751 puncte

3DMark

Ice Storm – 8371 puncte;

Ice Storm Extreme – 4723 puncte;

Ice Storm Unlimited – 7724 puncte.

Linpack

Single Thread – 135 MFLOPS;Multi Threads – 266 MFLOPS.

HTML5test

293 puncte cu browserul integrat

BrowserMark 2.0

2570 puncte

Conectivitate

Allview VIVA i8 (8)

Nu-i lipsește decât 3G. În rest dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB în partea superioară, în lateral dreapta dați de tasta power și cea dedicată pentru reglarea volumului cât și slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB. La bază sau în lateral stânga nu găsiți niciun conector. Lipsește portul microHDMI.

A funcționat fără probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi. Tableta are o carcasă metalică și o zonă din plastic pe spate unde cred că se află modulul Wi-Fi și bluetooth. Este o zonă destul de îngustă, dar necesară la un device din aluminiu.

Cameră foto și video

Allview VIVA i8 (6)

5 Megapixeli, fără LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli utilă în apelurile video sau pentru cei care fac fotografii de tip selfie. Aș spune că senzorul principal se descurcă decent, iar mai multe detalii găsiți în fotografiile făcute cu Allview VIVA i8:

Autonomie

Screenshot-Allview-VIVA-i8 (8)

Pe lângă hardware și display la puncte PRO aș adăuga și autonomia. Bateria de 4600 mAh își face datoria și livrează ore bune de utilizare. Și cu display-ul pe luminozitate maximă, jocuri, teste de benchmark și browsing și tot a reușit să treacă de pragul a 5 ore. Excelent pentru o tabletă de sub 200 euro. La utilizare ocazională și nu intensivă s-ar duce și spre o zi de utilizare sau chiar mai mult.

Preț 

eMAG – 654 lei.

Concluzii

Allview VIVA i8 (17)

Allview VIVA i8 este o tabletă completă, iar la prețul de sub 700 lei este un best buy veritabil. Aș avea curajul să spun că este cea mai bună tabletă autohtonă pe 7.9 inch. Nu am ce să-i reproșez cu exceptia sunetului mediocru. O recomand celor interesați de o tabletă cu un raport preț / specificații / experiență de utilizare la cote înalte.

Allview VIVA i8 este cea mai bună tabletă de 7.9 inch din categoria sub 700  – 800 de lei. 

PRO

– display cu luminozitate mare, unghi bun de vizualizare;

– hardware suficient de puternic să ruleze 4.2.2 Jelly Bean fără pic de lag, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– autonomie foarte bună pentru categoria sa de preț;

– cameră foto ce livrează fotografii la o calitatea decentă;

– preț foarte bun raportat la experiența de utilizare.

CONTRA

– sunet modest;

– lipsa unui LED flash la camera de 5 Megapixeli și nu pentru fotografii ci mai ales pentru rolul de lanternă care s-ar fi dovedit util în anumite situații de utilizare.

Clipul cu review-ul lui Allview VIVA i8:

httpvh://youtu.be/bFzf6aLtBiI

Câteva fotografii cu Allview VIVA i8:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.