Am primit cinci tablete Vonino pentru review. Prima recenzie o primește Vonino Sirius Evo QS, tabletă de 7.9 inch cu procesor Rockchip quad-core. Vonino este un brand jumătate românesc / jumătate american. De-a lungul timpului am citit ceva impresii pozitive legate de produsele lor. Am mai avut ocazia în 2013 să testez o tabletă Vonino, includea un procesor Qualcomm și conectivitate 3G. Era printre puținele tablete de acest fel la momentul respectiv.

Vonino-Sirius-Evo-QS (1)

Concurența pe segmentul tabletelor de 7.9 inch a crescut mult. Am testat câteva modele în cele câteva luni trecute din 2014 (InfoTouch iTab Hallo 79 3G, GOCLEVER Orion 785, Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85, Allview VIVA i8). Diferența este dată de hardware (configurații Allwinner, Rockchip, Intel sau MediaTek), dar de multe ori cel mai important cuvânt în are prețul de comercializare, mai ales într-o piață emergentă precum cea românească. Mai toate mizează pe 7.9 inch și rezoluție 1024×768 pixeli, 1 GB RAM, Android Jelly Bean, Wi-Fi în standardele b/g/n, camere frontale de 0.3 Megapixeli. Partea de unboxing o găsiți aici.

Și acum să revin la Vonino Sirius Evo QS și să trec în revistă care-i sunt detaliile hardware:

Tabletă

Date tehnice

Vonino Sirius Evo QS

Ecran

IPS de 7.9 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli

Procesor

Rockchip quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microHDMI, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

4000 mAh

Greutate

330 gr.

Grosime

8.6 mm

Design

Vonino-Sirius-Evo-QS (3)

Alături de tabletă mai găsiți încărcător pe jack specific din acela micuț și am încercat să folosesc portul microUSB spre a reîncărca bateria de 4000 mAh și nu a funcționat, deci un încărcător de pus în rucsac sau geantă când plecați cu tableta Vonino în excursie etc. Mai dați de un cablu microUSB – USB 2.0 pentru modem 3G sub formă de stick sau pentru un stick flash cu memorie dedicată. Pe lângă acestea mai dați și de manualul de instrucțiuni și certificatul de garanție.

Cântărește 300 gr. și 8.6 mm grosime cu margini mai subțiri. Cadrul tabletei din metal rezistent și spatele device-ului îmbrăcat în aluminiu. Logo-ul Vonino este puțin sugerat în spate, la bază. În partea frontală se remarcă cele două orificii pentru camera frontală de 0.3 megapixeli și senzorul ce reglează luminozitatea display-ului în mod automat, în funcție de mediul ambiant.

Toate elementele de conectivitate sunt poziționate pe o singură latură, alt element care personal îmi displace și aș prefera ca butonul de power și reglarea volumului să fie clar individualizate, ușor de accesat. Nu ar mai fi prea multe de spus la capitolul design, pare a fi o copie de iPad Mini, dar sunt și câteva elemente distincte de ce regăsiți la tableta Apple. Mai multe informații găsiți în clipul de la final de review.

Ecran și sunet

Vonino-Sirius-Evo-QS (11)

IPS de 7.9 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli. A devenit un fel de standard în domeniul tabletelor low-cost de 7.9 inch. Mă refer la rezoluție și panel. Stă bin la capitolul luminozitate, culori plăcute. Aș critica reflecția spațiului ambiant și amprentele pe care le adună într-un ritm alert.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe lateral. Nu este pe spatele tabletei sau în partea frontală ci pe laterala tabletei, la bază. Nu impresionează în ce privește amplitudinea sunetului, dar livrează un sound plăcut, cu suficient de mult bass pentru categoria sa de preț. Jack-ul de 3.5 mm și tasta dedicată pentru reglarea volumului sunt în partea superioară, pe lateral, la grămadă cu celelalte elemente de conectivitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vonino-Sirius-Evo-QS (15)

Câteva dintre elementele hardware ce definesc tableta Vonino Sirius Evo QS: procesor Rockchip 3188 quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Am mai avut ocazia să testez tablete cu acest CPU în varianta quad-core, dar nu m-a impresionat până acum. Contează mult și modul în care producătorul hardware scrie firmware-ul, modul în care implementează Android 4.2 Jelly Bean.

Tableta Vonino se descurcă nesperat de bine. Da. Recunosc că sunt situații în care oferă un pic de lag, întârzieri în meniu când face mai multe sarcini în mod simultan. Rulează Android 4.2 Jelly Bean, fără aplicații de tip bloatware din partea Vonino. Lipsesc zonele de notificări din partea superioară și s-a mers pe rețeta mai veche cu notificările la bază, în colțul din dreapta.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Vonino Sirius Evo QS:

ApkInstaller – permite instalarea aplicațiilor sub formă de .apk;

ARPAcloud – spațiu de stocare în cloud cu 512 GB oferiți în mod gratuit pentru o anumită perioadă de timp;

Explorer – acces la toate fișierele din tabletă.

Tableta are acces la Play Store și poți descărca aplicații, jocuri. Aș recomanda tableta pentru multimedia, gaming până la un anumit nivel. Rulează toate jocurile cu grafică la un nivel mai redus și pe cele cu grafică elaborată, dar cu setările în medie. Am instalat Real Racing 3, ca și gameplay îl duce, dar detaliile nu sunt la cel mai înalt nivel. Totuși, este o tabletă cu preț de puțin peste 100 euro și aș spune că se descurcă foarte ok pentru cât investești în ea.

Performanță

Screenshot_2014-04-15-21-47-39

Am făcut câteva teste de benchmarck cu Vonino Sirius Evo QS, iar rezultatele sunt poziționate în tabel:

Tabletă

Teste de benchmark

Vonino Sirius Evo QS

Quadrant Standard

5295 puncte

AnTuTu Benchmark

17768 puncte

NenaMark 1

63.2 fps

NenaMark 2

63.2 fps

CF-Bench

13079 puncte

Vellamo

HTML5 – 1708 puncte;

METAL – 460 puncte.

3DMark

Ice Storm – 3339 puncte;

Ice Storm Extreme – 2463 puncte;

Ice Storm Unlimited – 3264 puncte.

Linpack

 Single Thread – 46.24 MFLOPSMulti-Thread – 68.50 MFLOPS

HTML5test

303 puncte cu browserul integrat

BrowserMark 2.0

1589 puncte.

Conectivitate

Vonino-Sirius-Evo-QS (8)

Nu are modem 3G integrat, dar poți avea acces la tehnologia 3G pentru trafic de date printr-un modem 3G extern sub formă de stick conectat prin intermediul cablului microUSB – USB 2.0 inclus în pachet.

Tableta Vonino dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n și bluetooth 4.0. Toate elementele de conectivitate sunt puse pe o singură latură, în partea superioară și nu sunt puține deloc: tasta power, tasta pentru reglarea volumului, microUSB, microHDMI, jack pentru încărcarea bateriei de 4000 mAh, jack de 3.5 mm pentru căști sau sistem audio, slot pentru microSD de până la 32 GB.

Nu excelează în ce privește viteza de download prin Wi-Fi. Asta poate și pentru că spatele tabletei este fabricat complet din aluminiu. Pentru Real Racing 3 / 1 GB a trebuit să aștept peste 30 de minute până jocul s-a instalat.

Cameră foto și video

Vonino-Sirius-Evo-QS (4)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu cumperi Sirius Evo QS pentru capacitățile sale la acest capitol. Rezultatele sunt mediocre și vă puteți forma o impresie prin intermediul fotografiilor din galeria de mai jos:

Autonomie

Screenshot_2014-04-15-18-24-03

Bateria de 4000 mAh în combinație cu un procesor care consumă resurse consistente… Hmm. Se descurcă cât de cât ok. În sensul că ai 3 – 3.5 la o utilizare intensivă. Pentru categoria sa de preț sunt rezultate decente. Pot fi atinse valori mai mari dacă tableta nu este folosită în mod continuu.

Preț

eMAG – 499 lei.

Concluzii

Vonino-Sirius-Evo-QS (17)

Vonino Sirius Evo QS este o tabletă la care trebuiesc relaționate performanțele cu prețul său de raft. Costă sub 500 lei și oferă o experiență de utilizare destul de bună pentru această categorie. Este și printre puținele tablete cu procesor Rockchip și costuri de comercializare de sub 550 lei. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

– design plăcut, materiale și finisare pe care le consider corecte pentru categoria sa de preț;

– bloatware inexistent, Android 4.2 Jelly Bean cu o interfață aerisită, compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– spațiu de stocare în cloud inclus alături de device;

– autonomie destul de ok pentru o tabletă de puțin peste 100 euro raportat și la hardware-ul implementat.

CONTRA

– display ce reflectă spațiul ambiant puțin cam tare;

– ușor lag resimțit în anumite situații de utilizare, ușor perceptibil. Totuși, are un firmware mai bine scris decât tablete concurente cu același procesor și accelerator grafic;

– sunet ce nu punctează la amplitudine, dar măcar nu este metalic ca la alte tablete low-cost.

Si clipul cu Vonino Sirius Evo QS:

Câteva fotografii cu tableta Vonino Sirius Evo QS: