Xiaomi este vedeta momentului pe piața telecom. Observați evoluția vânzărilor companiei chineze. Crește într-un ritm accelerat, iar modelul lor de business s-ar putea să-l vedem copiat în viitorul apropiat și de alte companii cu vechime, companii care se adresează în special pe sectorul consumer.
Evoluția vânzărilor Xiaomi / sursa
2012 – 7.19 milioane unități;
2013 – 18.7 milioane unități;
2014 – estimare în jurul a 60 milioane unități (26.11 milioane unități în prima jumătate de an). Targetul propus aș spune că este realist, pe sfârșit de an sunt cele mai mari vânzări. Plus că Xiaomi se pregătește de debutul pe alte piețe. Au intrat deja în India, cu modele mai vechi și urmează Rusia în viitorul apropiat. Își fac calculele și pentru alte regiuni.
Spre comparație și vânzările Apple, LG și Samsung (telefoane comercializate în întreaga lume față de Xiaomi care nu a debutat în Europa, Africa, Amercia de Sud și de Nord).
Apple – 35.2 milioane iPhone-uri* / sursa;
Samsung – 74.3 milioane unități produse* (vânzări ca atare + stocurile aflate în magazine) / sursa
LG – 14.5 milioane unități*.
* Q2 2014 (Aprilie – Iunie 2014).
Ce presupune modelul de business al Xiaomi?
Aș putea să merg pe o explicație simplistă. Vinde direct. Produce loturi de telefoane pe care le comercializează direct pe canalul său de vânzări, fără intermediari precum magazinele online sau lanțurile de retail. De aici și prețul mai mic al telefoanelor sale. Nu mai există adaosul magazinului (15 – 20% + alte taxe inerente generate de stocurile de produse).
De aceea și Xiaomi urmează în planul său de expansiune să intre doar acolo unde crede că există suficient buzz pentru gama sa, iar modelul de vânzare stabilit în China merge a fi multiplicat. Îi veți găsi în 14 piețe world wide până la finele anului în curs. Lista fiind formată din China, India, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Malaezia, Indonezia, Filipine, Tailanda, Vietnam, Rusia, Turcia, Brazilia și Mexic.
Xiaomi = telefoane cu rapor preț / specificații excelent, fără adaos comercial al vreunui shop online sau clasic, fără bugete de marketing și se bazează pe buzz-ul creat în social media (un alt exemplu ar fi OnePlus One);
Apple, HTC, Samsung etc = telefoane de top cu prețuri de peste 500 euro în Europa, adaos comercial + bugete de promovare consistente.
Veți vedea cum exemplul Xiaomi urmează a fi preluat și de alte companii mari. Magazinele online și lanțurile de retail clasice trebuie să-și schimbe politicile (taxele de raft, bugetele de promovare + adaosul comercial au speriat brandurile mari și le fac să-și reconfigureze metoda de business). Altfel riscă să piardă lupta cu jucători dinamici precum Xiaomi, Oppo, Meizu etc.
Apropo, cineva interesat de Xiaomi Mi 4?
Le-aș reproșa doar că Xiaomi Mi 4 este o copie la scară a iPhone-ului 5 / 5S. S-ar putea să întâmpine ceva probleme pe partea de patente în momentul în care vor alege să vină în Europa sau America de Nord. Apple nu a luat Xiaomi în calcul, momentan.
Update: Xiaomi ar fi nr. 5 pe smartphone-uri în Q2 2014 potrivit Strategy Analytics. Ar fi depășit LG, la mustață (14.5 milioane unități) / sursa.