Tableta Microsoft Surface a ajuns la a treia generație. Nu trebuie să ne raportăm la Surface precum la celelalte tablete (iPad sau Android). Nu este un device de volum, mai ales într-o piață emergentă precum România. Majoritatea vor spune că la prețul lui Surface Pro 3 își pot achiziționa laptop, tabletă și smartphone + ceva bănuți rămași în buzunar.
Surface Pro 3 este o tabletă de business care are un public restrâns pe meleagurile autohtone. Se adresează celor care caută avantajele platformei software de la Microsoft, portabilitate mai mare ca a unui ultrabook și putere de procesare suficient de mare ca să ruleze la nevoie și aplicații mai complexe. Surface Pro 3 este un instrument de făcut bani și rolul său principal nu este axat pe partea de entertainment (jocuri + socializare cum se întâmplă la iPad și restul de tablete Android din categoria de top).
Microsoft Surface Pro 3 a sosit la review din partea lui Răzvan Roșca, acționarul majoritar al Gadget.ro. Observați că și-a ales un device pe măsură, nefiind constrâns de buget. M=am jucat, cu ghilimelele de rigoare, cu Surface Pro 3 în ultimele zile și impresiile le-am grupat în această recenzie. Trebuiesc resetate toate standardele legate de tabletele cu Windows 8.1 când deții Surface Pro 3, este în altă ligă și remarci asta din primele minute. Ai risca să exclami wow din 2 în 2 secunde, cel puțin în prima zi.
Specificații detaliate pentru Microsoft Surface Pro 3:
Surface Pro 3-ul achiziționat de Răzvan integrează un procesor Intel Core i5 4th, 4 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Versiunea de top ce poate fi configurată ar dispune de Intel Core i7 4th, 8 GB RAM și 512 GB spațiu de stocare, o adevărată bestie a specificațiilor hardware ce pot fi implementate pe o “tabletă”, dar și prețul devine prohibitiv.
Design
În pachet alături de Surface Pro 3 sosește încărcătorul cu mufă magnetică ce permite prinderea rapidă în stilul MacBook Air, stylus-ul denumit Surface Pen, dar și tastatură fizică cu prindere magnetică cu rol și de husă de protecție a display-ului. Mă refer la Surface Pro Type Cover.
Are 12.2 inch și cântărește 800 de gr. Mă rog, dacă compara cu Samsung GALAXY Tab Pro 12.2 nu sunt diferențe prea mari (tableta Samsung de 12.2 inch cântărește 740 gr. și grosimea se oprește la 8 mm). Este mai portabilă decât un ultrabook, mai ales că oferă aceeași putere de procesare + tastatura Surface Pro Type Cover permite transformarea tabletei Microsoft într-o adevărată unealtă de lucru.
Diferă de alte tablete din mai multe puncte de vedere. În primul rând că spatele device-ului permite transformarea într-un stand ad-hoc, excelent pe partea de funcționalitate și te scutește de un accesoriu achiziționat separat. Ar mai fi și zona de răcire a procesorului, vizibilă în partea superioară și pe jumătate din laturile stânga și dreapta, cu tableta orientată în modul landscape.
Logo-ul Microsoft lipsește cu desăvârșire (butonul capacitiv al Windows se află la locul lui, lateral stânga cu tableta în format landscape), Surface stilizat pe spate. Marginile tabletei sunt egale, relativ înguste față de alte modele cu Windows 8.1.
Microsoft Surface Pro 3 este o tabletă fabricată cu maximă atenție la detalii și cu materiale de calitate, dar nu cumperi gadgetul ăsta pentru modul în care este construit ci pentru ceea ce știe să facă. Mai multe detalii găsiți în galeria de imagini cu Surface Pro 3, de la sfârșit de review.
Ecran și sunet
ClearType Plus de 12 inch cu rezoluție 2160×1440 pixeli și un prieten când a văzut tableta pentru prima dată a exclamat: “Ce display, cu siguranță are o rezoluție mare de tot“. Da. Se vede bine de tot, răspunde rapid la comenzi, iar Surface Pen-ul întregește peisajul.
Culorile sunt plăcute, luminozitate bună și apreciez faptul că nu reflectă spațiul ambiant într-un mod care să deranjeze. Este un panel pe care l-aș dori și pe laptopurile de 11.6, 12 sau 13.3 inch. Trebuie să insist pe stylus-ul încorporat. Microsoft s-ar orientat spre un digitzer activ cu tehnologia N-trig, concurent direct al Wacom. Știe până la 256 niveluri de presiune vs 1024 niveluri la un stylys Wacom, dar permite fabricarea unui display ceva mai subțire. M-am jucat de câteva ori cu stylus-ul și mi s-a părut că se descurcă bine, din păcate nu am ce să-l compar. De stylus am mai dat doar la Samsung GALAXY Note 3, din ce am testat, iar ca experiență de utilizare pot spune că se situează neașteptat de aproape. Pen-ul Surface arată ca un pix, are 2 taste fizice (click stânga și dreapta, iar clicul stânga apăsat prelung permite selectareaunui text).
Sunetul este livrat de către 2 difuzoare localizate în colțurile din stânga și dreapta (tableta orientată landscape). Și la volum maxim nu distorsionează, sound clar, redă toată gama într-un mod excelent. Microsoft a dat atenție acestui capitol. Se aude mai puternic decât multe ultrabook-uri. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în lateral stânga, iar reglarea volumului pe aceeași latură (cu tableta orientată în ce mod știți voi din ce ați citit mai sus).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sunt mai multe variante de Microsoft Surface Pro 3, toate cu procesoare Intel de ultimă generație (i3, i5 sau i7). Mă axez mai mult pe modelul sosit la review.
Intel Core i5 4200U la 1.9 GHz + 4 GB memorie RAM + 128 GB spațiu de stocare + placă grafică integrată Intel HD 4400 = Surface Pro 3-ul pe care l-am testat pentru câteva zile. Rulează Windows 8.1 în versiunea Pro, interfața Modern UI se situează la locul ei, bloatware inexistent. Știți că fiecare producător de tablete sau laptopuri cu Windows 8.1 se agită și mai pune câteva aplicații și servicii care de cele mai multe ori încurcă și nu ajută utilizatorul în sarcinile pe care le efectuează zi de zi.
Este inutil să spun că nu are lag și funcționează ireproșabil. În browsing și aplicațiile din marketul Windows livrează o experiență de utilizare premiu, zici că este laptop. Glumesc într-un fel. Surface Pro 3 chiar are hardware-ul unui ultrabook și Microsoft insistă că tableta sa este o alternativă viabilă la MacBook Air.
Dintre aplicațiile preinstalate:
Alarms, Calculator, Calendar, Camera, Finance, Fresh Paint, Food & Drink, Games, Health & Fitness, Mail, Maps (Bing Maps), Music, News, OneDrive – stocare în cloud, OneNote, People (date colectate din social media), Reader (documente în format PDF), Sports, Video și Weather.
Surface Pro 3 este compatibilă cu toate aplicațiile scrise pentru Windows, de aici o plurivalență căutată de către cel care investește în această tabletă. Se descurcă neașteptat de bine cu jocuri complexe, aplicații ce necesită putere de procesare în genul Photoshop. Recunosc că în câteva zile nu am avut timp să instalez și jocuri speciale pentru PC, m-am oprit la magazinul de aplicații pentru Windows. Sunt ceva joculețe pe acolo, dar mi se pare penibil să discut de Asphalt 8 și alte nebunii de gen în cadrul recenziei lui Surface Pro 3 ce poate mult mai mult de atât.
Câteva capturi de ecran / screenshots din Windows 8.1 Pro:
Performanță
Am făcut câteva teste de benchmark,
Conectivitate
Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, ac-ul ar fi de notat și asta pentru că te alegi cu viteze foarte mari la download-ul de date prin rețeaua Wi-Fi, în combinație cu router compatibil și abonament ce oferă de la 500 Mbps în sus (nu știu decât Fiberlink 500 și Fiberlink 1000).
Se adaugă conectivitatea dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0. Cu tableta în mod landscape dați de butonul de power în partea superioară, jack-ul de 3.5 mm în lateral stânga + reglarea volumului, la bază se află locașul magnetic ce permite atașarea rapidă a tastaturii fizice dedicate. Se adaugă în lateral dreapta și un port USB 3.0 full, mini DisplayPort și alt port magnetic ce permite încărcarea lui Surface Pro 3.
În ce privește conexiunea la internet cu Wi-Fi ac și dual-band merge brici. Portul USB 3.0 extinde portabilitatea tabletei și foarte ușor te poți conecta cu un adaptor dedicat și la 1 – 2 display-uri, atunci când ești la birou sau acasă. Surface PRO 3 se înscrie în acronimul BYOD (bring your own device), pentru cei interesați să folosească aceeași unealtă de lucru acasă, dar și la serviciu.
Cameră foto și video
5 Megapixeli pentru camera principală și tot 5 Megapixeli pentru camera frontală, utilă și în apelurile efectuate prin Skype etc. Am făcut câteva fotografii cu Surface Pro 3 și le-am pus în galeria de mai jos. Oricum nu cumperi Surface Pro 3 ca să faci fotografii cu camera de 5 Mgpx. Autofocus la obiectele aflate în imediata apropiere nu prea știe să facă, deloc. Cu lumina adecvată scoate fotografii cât de cât ok.
Autonomie
Depinde de setările pe care le ai pe device, dar și de operațiile aflate în desfășurare. Cu browsing, multimedia din plin și pe parcursul unei zile a rezistat de dimineață și până seara. Recunosc că au fost momente în care nu am folosit tableta. Rezistă mai mult decât multe ultrabook-uri la capitolul autonomie.
Tastatura Surface Pro Type Cover
Este un accesoriu care se achiziționează separat. Din imaginile de presă nu mi se părea cine știe ce și mă așteptam să se descurce prost, dar nu-i deloc așa. Tastele sunt mari, bine definite, aranjare intuitivă și un feature important ar fi faptul că tastatura este luminată și o poți folosi cu încredere și noaptea sau în spațiile mai întunecate. Trebuie o perioadă de obișnuință cu cursa scurtă a tastelor.
Touch-ul este micuț, dar precis și nu agață. Apreciez și metoda simplă de conectare a tastaturii la tabletă, element magnetic. Plus că tastatura se transformă și într-un cover pentru display-ul de 12 inch.
Preț
Tableta Microsoft Surface Pro 3 nu este disponibilă în România. Am listat mai jos care sunt prețurile din SUA.
Microsoft Surface Pro 3 cu Intel Core i3 și 64 GB – 799 dolari;
Microsoft Surface Pro 3 cu Intel Core i5 și 128 GB – 999 dolari;
Microsoft Surface Pro 3 cu Intel Core i5 și 256 GB – 1299 dolari;
Microsoft Surface Pro 3 cu Intel Core i7 și 256 GB – 1549 dolari;
Microsoft Surface Pro 3 cu Intel Core i7 și 512 GB – 1949 dolari.
Concluzii
Microsoft Surface Pro 3 este o alternativă la ultrabook-urile cu Windows 8.1. Nu o consider o tabletă ci mai degrabă o unealtă de lucru. Cum am spus și la început, nu o cumperi pentru gaming și multimedia, deși se descurcă foarte bine și la aceste capitole ci pentru puterea de procesare și accesul la universul creionat de Microsoft în jurul sistemului său de operare principal. Surface Pro 3 poartă titlul de cea mai bună tabletă business.
PRO
– display excelent;
– sound puternic;
– hardware configurabil, foarte puternic pentru o tabletă cu Windows 8.1;
– alternativă la un ultrabook cu aceleași software;
– conectivitate foarte bună;
– autonomie de 1 zi în condiții de utilizare intensive;
– stand inclus, cover multifuncțional.
CONTRA
– nu se comercializează în România;
– costuri prohibitive.
Clipul aflat în procesare pe YouTube:
httpvh://youtu.be/M60ifzMPsjg