Am putea spune că mai toate smartphone-urile din 2020 au de la 2 senzori în sus pentru camera principală. Totuși, simțiți că avem o creștere și în ce privește calitatea fotografiilor furnizate de un smartphone?

Huawei a fost printre companiile ce a jucat rolul de pionier în acest trend. Huawei P9 în 2016 a fost un deschizător de drumuri (12 Megapixeli RGB cu f/2.2 + 12 Megapixeli de tip monocrom, lentile Leica etc). Între timp, senzorul monocrom a dispărut din peisaj (cu mici excepții).

Am folosit Huawei P30 Pro în mare parte din 2019, OnePlus 7T de la sfârșit de 2019 și până în prezent. Ambele au o sumă de senzori în partea spate, wide + ultrawide și tele. Majoritatea fotografiilor le fac cu camera wide, recunosc că mai sunt momente în care trec și pe senzorul ultrawide și cu adevăra rar pe tele. La Huawei P30 Pro era mai interesant, pentru că tele-ul permite obținerea unor cadre pe care alte smartphone-uri Android nu le pot livra.

Nu simt că numărul de senzori a crescut calitatea fotografiilor în mod dramatic. Este evident că avem imagini la o calitate din ce în ce mai bună, software-ul are un rol important. Totuși, parcă se bate pasul pe loc în ce privește partea de fotografie, materiale video etc. Nu văd elemente majore care să diferențieze dramatic un producător de altul.

Majoriatea companiilor preferă să meargă pe diferite combinații cu nșpe senzori, a început și nebunia megapixelilor, iar imaginile și clipurile video sunt la nivel de 2016 – 2017. Exagerez puțin, dar înțelegeți ideea. Sunt curios să aflu opinia voastră în secțiunea de comentarii.

Tag-uri: smartphone

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.