Sony Xperia XZ vs Sony Xperia X Compact Foto si Video

După ce am testat Sony Xperia X și Sony Xperia XZ am observat diferențe mai mici sau mai mari între pozele realizate cu camera principală de 23 Megapixeli. Având în vedere că ambele telefoane folosesc același senzor, ai fi tentat, pe bună dreptate de altfel, să crezi că fotografiile făcute aceluiași subiect și în aceleași condiții vor fi identice sau măcar similare în cea mai mare parte.

În ultimele zile m-am jucat destul de mult cu Sony Xperia X Compact și, fiindcă Xperia XZ este în continuare la mine, am decis să văd cum se descurcă senzorul de 23 Megapixeli în situații identice. Trebuie spus că informațiile oferite prin datele EXIF ale pozelor relevă senzori diferiți: Camera model F8331 în cazul Xperia XZ, respectiv camera model F5321 la Sony Xperia X Compact.

Menționez că toate pozele prezentate mai departe au fost realizate imediat una după cealaltă, în modul iAuto+, încercând pe cât de tare posibil să încadrez subiectul la fel în ambele cazuri. Puteți analiza în detaliu toate fotografiile pe care le-am făcut pentru acest comparativ accesând acest link. Pozele a căror denumire este un număr impar sunt captate cu Sony Xperia XZ, iar cele cu număr par sunt făcute cu Sony Xperia X Compact.

Încep cu una dintre fotografiile în care am găsit cele mai mari diferențe:

Detaliile reprezintă cea mai mare problemă în cazul lui Xperia X Compact, care nu reușește să fie la același nivel cu Xperia XZ. Și asta nu numai în cazul de față, ci, așa cum veți vedea, asta se întâmplă mereu. Fiecare detaliu de pe cele două portocale este relevat de camera lui XZ, în timp ce X Compact nu ne oferă prea mult. La fel și în cazul etichetei de pe banană. Culorile sunt destul de bine reprezentate de ambele telefoane, cu observația că X Compact are nuanțe ceva mai saturate, însă mici diferențe.

În următorul set de fotografii observăm în mare parte același comportament în ceea ce privește nivelul de detalii.

Prima fotografie, realizată cu Xperia XZ abundă în detalii, fiecare porțiune a pietrei este clară, chiar dacă observăm o ușoară supra conturare – over sharpening. Xperia X Compact nu este nici de data asta la nivelul fratelui mai mare.

Analizăm mai departe și trecem la poze captate în lumină slabă.

Primul instantaneu, cel realizat cu Xperia XZ, este din nou mai bun. Totul este mai bine conturat, chiar dacă nivelul de zgomot de imagine este destul de ridicat în ambele cazuri. Observați însă că logo-ul IKEA este mult mai clar în prima poză, în timp ce la cea captată cu Xperia X Compact avem parte de ”ceață”.

În lumină naturală suficientă, însă care bate din stânga față, Xperia XZ iese din nou câștigător. De data asta nivelul de detalii nu mai diferă atât de tare, însă apare alt fenomen la Xperia X Compact, în colțul din stânga sus al imaginii: aberații cromatice în jurul crengilor de copaci.

Aveți mai jos o galerie întreagă pe care o pueți analiza, cum de altfel pueți vedea pozele la dimensiunea și calitatea originală. În majoritatea cazurilor diferențele nu sunt semnificative, însă ele există.

Veți găsi în zilele următoare și un review complet pentru Sony Xperia X Compact, în care vom vedea cum se descurcă și la alte capitole.