Noul Ford Fiesta ST gAuto

Deși era așteptat să debuteze abia peste câteva zile, odată cu deschiderea porților Salonului Auto de la Geneva, noul Ford Fiesta ST a ieșit la lumină și introduce un motor EcoBoost cu 3 cilindri și mai multe tehnologii interesante.

Motorul EcoBoost de 1.5 litri beneficiază de injecție de înaltă presiune care combină tehnologia de injecție directă cu cea de injecție indirectă secvențială, de distribuție variabilă dublă prin sistemul Twin-Independent Variable Cam Timing (Ti-VCT), toate pentru o putere maximă de 200 CP și un cuplu de 290 Nm. Aceste valori îl vor propulsa pe noul Ford Fiesta ST de la 0 la 100 km/h în circa 6.7 secunde.

Construit din aluminiu pentru o greutate cât mai mică și cu tehnologie de dezactivare a cilindrilor (mai exact a cilindrului), noul EcoBoost de 1.5 litri promite consum redus de combustibil și emisii scăzute – 114 g/km. Atunci când noul Ford Fiesta ST rulează la viteze de croazieră, deci nu are nevoie de prea multă putere, unul dintre cei trei cilindri este dezactivat. Sistemul poate să dezactiveze și să reactiveze un cilindru în 14 milisecunde.

Arhitectura cu trei cilindri a noului agregat îi permite să atingă valori înalte de cuplu încă de la turații joase. Turbina de supraalimentare beneficiază de un nou design care să minimizeze întârzierea răspunsului motorului, spre a diminua la maximum fenomenul de turbo lag.

Galeria de evacuare a fost și ea optimizată, micșorându-se distanța pe care gazele de evacuare trebuie s-o parcurgă între cilindri și turbocompresor. În sistemul de evacuare și-a făcut loc și o valvă activă care controlează sunetul dezvoltat de motor, în funcție de modul de rulare selectat de către șofer.

Vorbim despre Drive Modes, trei feluri diferite prin care noul Ford Fiesta ST reacționează:

  • în modul Normal, setarea motorului, controlul tracțiunii, sistemul de control electronic al stabilității (ESC), pachetul Electronic Sound Enhancement (ESE), sunetul evacuării și servodirecția asistată electronic (EPAS) sunt configurate pentru a oferi un răspuns natural, neutru;
  • în modul Sport, setarea motorului și răspunsul pedalei de accelerație sunt mai acute, iar configurarea sistemului EPAS este ajustată pentru a oferi mai mult feedback și un control mai fin pentru șofatul sportiv pe șosea. Valva activă se deschide, iar ESE este adaptat pentru a intensifica sunetul sportiv al evacuării și al motorului în habitaclu;
  • în modul Track, toate sistemele dinamice ale mașinii sunt setate pentru parcurgerea în forță a turelor pe circuit, controlul tracțiunii este dezactivat, iar intervențiile sistemului ESC sunt relaxate pentru a facilita rularea sportivă pe pistă.

Atât exteriorul, cât și interiorul vor beneficia de tratamente cosmetice care să inducă senzația de sportivitate. Afară pot fi alese jante de până la 18 inch, o culoare specială Liquid Blue, iar înăuntru își vor face loc scaune Recaro cu sprijin lateral pronunțat și un volan cu zona inferioară teșită.

Pe partea de infotainment clienții pot alege noul sistem SYNC 3 cu ecrane de până la 8 inch în diagonală și compatibilitate Apple CarPlay și Android Auto. Pasionații de sunet pot opta pentru un sistem audio B&O Play cu 10 difuzoare, care este disponibil și pe versiunile ”normale” ale noului Fiesta.

Noul Ford Fiesta ST

Noul Ford Fiesta ST va fi disponibil la dealeri din prima parte a lui 2018, în versiuni de caroserie cu 3 sau 5 uși.

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.