Acer Liquid Z2 ne-a sosit la review prin intermediul Orange. Este un smartphone low-cost pe care-l găsiți promovat în oferta operatorului telecom. Vedeta Acer pe partea de telefonie a fost Acer S500 care și acum este căutat, iar stocurile se epuizează rapid.

Liquid Z2 nu merge în categoria mid-range ci dorește a fi o alternativă din rândul telefoanelor low-cost, cu un preț de achiziție cât mai redus și cu raport preț / performanțe echitabil. Se adresează celor care fac pasul spre primul smartphone.

Costă 9 euro cu abonament de 15 euro pe lună / Cangur 15, 1500 de minute sau mesaje în rețea, 150 de minute naționale și internaționale către fix, 350 MB trafic de date inclus, 150 mesaje naționale sau 65 euro euro cu Cangur 9 / 9 euro pe lună, 800 de minute sau mesaje în rețea, 90 MB trafic de date pe lună, 90 de minute naționale și internaționale către fix, 90 de mesaje naționale.  Presupun că la prelungire de abonament se poate atinge și un preț mai bun.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile tehnice pentru Acer Liquid Z2:

Smartphone

Date tehnice

Acer Liquid Z2 / model pentru zona EMEA cu codul Z120

Ecran

TFT de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli și 165 ppo

Procesor

Mediatek MT6575 single core la 1 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

3.1 Megapixeli, fără cameră frontală

Baterie

1300 mAh

Greutate

110 gr.

Grosime

12.3 mm

Design

Acer-Liquid-Z2 (23)

Cutia în care vine telefonul este mare față de dimensiunile sale. Mi-ar fi plăcut să primesc versiunea pe alb, cel pe negru este ușor cam șters ca și linii de design. Capacul bateriei a fost fabricat dintr-un plastic cauciucat mat ce dă un grip bun, nu adună amprentele și pare a fi rezistent în timp. Ca și implementare fiind de tip unibody mi-a adus aminte de unele HTC-uri, Desire C în mod special.

A trecut ceva vreme de când nu am mai avut ocazia să lucrez cu un telefon de sub 4.3 inch și la 3.5 inch mi s-a părut de-a dreptul compact, poate prea compact dacă-mi permiteți repetarea termenului. La cei 3.5 inch ai săi se situează peste telefoanele din categoria sa care în mod deosebit se opresc pe la 3.2 inch. Samsung a lansat două telefoane low-cost sub 3.2 inch, generația 2013 și mă refer la Galaxy Star și Galaxy Pocket Neo. Cred că 3.5 inch în segmentul telefoanelor ieftine ar trebui să devină standardul de jos.

Acer Liquid Z2 mi se pare destul de bine finisat, nu scoate vreun sunet ciudat când este strâns în mână și aici mă refer la vreo îmbinare defectuoasă. Butoanele de pe lateral sunt frumos integrate și ușor de accesat. S-a mizat pe simplitate, rezistență în timp.

Ecran și sunet

Acer-Liquid-Z2 (7)

3.5 inch și rezoluție de 320×480 pixeli. La baza displayului sunt trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și detalii atunci când ești într-o aplicație sau customizare a interfeței de start.

Se vede bine, are o luminozitate bună. La modelul primit la review am sesizat o problemă deranjantă. Atunci când apăsai mai tare pe display se observa un punct de presiune. Ceva similar am remarcat la tableta low-cost cu 3G – Allview AX2 Frenzy. Touch-ul răspunde rapid comenzilor. S-ar putea să fie doar o problemă izolată pe sample-ul sosit la recenzie. Adună amprentele rapid și asta devine deranjant.

Boxa din spate nu-mi place cum a fost dispusă. Acolo ar fi unul dintre elementele prin care-ți dai seama că este un smartphone de buget. Include standardul SRS sound enhancement. Nu vă așteptați la un volum foarte puternic. Totuși, se aude clar și fără distorsiuni. Se transmit vibrații în carcasă când volumul este setat la maxim. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționate în partea superioară, dar în pachet nu am dat și de căștile pe jack de 3.5 mm. S-ar putea ca în pachetul adresat unui client să le regăsiți. Sound-ul oferit pe jack-ul de 3.5 mm este mult mai bun, se ridică la nivelul unor telefoane din categoria mid-range.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Acer-Liquid-Z2 (14)

Aici v-aș recomanda să aveți puțină atenție. Sunt mai multe modele de Z2. Unele vin cu CPU Qualcomm single core la 1 GHz, altele cu CPU Mediatek precum exemplarul de la Orange. Cunoașteți performanțele unui CPU de acest fel din telefoanele sau tabletele Allview sau Prestigio.

La Acer Liquid Z2 de la Orange veți da de un Mediatek 6575 de tip single core cu frecvența maximă la 1001 MHz, PowerVR SGX531 pe post de accelerator grafic, 512 MB RAM și 4 GB spațiu de stocare din care 2.8 GB sunt alocați pentru sistemul de operare. Spațiu total oferit este de 1.17 GB. Rulează Android în versiunea 4.1.1 Jelly Bean.

Întrebarea care mi se pune la un smartphone ieftine: Are lag? Răspunsul invariabil la Liquid Z2 în varianta Z120 este Da. Are. Se simte. Un task killer se va dovedi de bun augur. Se simte lag-ul când îl pui să-și facă mai multe update-uri de aplicații, când îl pornești și vrei să intri repede în meniul cu aplicațiile. Acer a ales să nu customizeze Android-ul puternic și la nivel de interfață grafică aduce aminte în mod direc de telefoanele cu Android nativ, cele din seria Nexus. Sunt aceleași icoane, meniul cu aplicațiile și widgets sunt identice cu cele de la un Nexus phone. Capturile de ecran / screenshot se fac prin atingerea concomitentă a butonului de power și a celui pentru reglarea volumului în jos.

Aplicațiile pentru Facebook, Twitter, YouTube funcționează fără probleme. Și jocurile în genul Temple Run sau Subway Surfer merg a fi instalate. Tastatura qwerty touch mi s-a părut destul de greu de accesat în modul portrait. Am și scris la un moment dat că m-am obișnuit cu display-urile mai mari.

Performanță

Au fost făcute și câteva teste de benchmark, deși vorbim de un smartphone de buget cu accent pe alte elemente decât performanța în testele sintetice:

Smartphone

Teste benchmark

Acer Liquid Z2

Quadrant Standard

2430 puncte

AnTuTu Benchmark

5712 puncte

3DMark / Ice Storm

Ieșea din aplicație fără a o rula până la capăt, bănuiesc că de vină este hardware-ul slab

CF-Bench

3190 puncte

Nenamark1

62.1 fps

Nenamark2

29.6 fps

Vellamo

1164 puncte în HTML5 și 344 puncte în METAL

BrowserMark 2.0

1563 puncte

HTML5test

415 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Acer-Liquid-Z2 (8)

Aduce funcțiile obișnuite pe un smartphone Android: 3G cu viteze în download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi, bluetooth, Wi-Fi hotspot. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și butonul de power. În lateral dreapta regăsiți tasta pentru reglarea volumului și la bază se află portul microUSB pentru conectarea la PC cât și în încărcare acumulatorului de 1300 mAh.

Se aude decent, distorsiunile nu sunt puternice. Nu am sesizat probleme legate de vreun death grip dacă telefonul este ținut într-un anumit mod.

Cameră foto și video

IMG_20130411_121714

3.1 Megapixeli. Aplicația camerei foto se deschide rapid, captează imaginile instant, dar nu impresionează ca și calitate. Sunt telefoane de top care dezamăgesc, ce să mai vorbim de un telefon cotat fără semnarea unui contract sub 200 de euro. Revin cu mai multe fotografii și un clip video ca să vă formați o opinie.

Autonomie

1300 mAh și în condiții de utilizare moderată se duce spre 1 – 2 zile. Ar fi fost de bun augur dacă-i puneau o baterie mai mare și ar fi fost obținută o autonomie consistentă, ar fi devenit un punct pozitiv pentru Liquid Z2.

Concluzii

Acer Liquid Z2 se comportă în limitele clasei sale. Nu are cum să impresioneze, dar oferă o experiență destul de ok pentru prețul de comercializare. Concurența este acerbă și vor veni o suită întreagă de telefoane low-cost cu funcții din ce în ce mai avansate. Hardware-ul cu CPU Mediatek trage telefonul în jos și ar fi fost de bun augur dacă la Orange sosea Liquid Z2 cu procesor Qualcom MSM7227A la 1 GHz. Sunt sigur că s-ar fi comportat ceva mai bine.

PRO

– raport preț / performanțe destul de ok;

– sunet clar;

– display luminos cu rezoluție HVGA pe 3.5 inch;

– Android 4.1 Jelly Bean fără customizări majore din partea producătorului hardware;

– autonomie decentă.

CONTRA

– lag resimțit în meniu, uneori și în browsing (cel puține pe Chrome pentru Android);

– cameră foto cu rezultate dezamăgitoare;

– design cu unele elemente ce amintesc pregnant de zona low-cost din care face parte.