Am testat un adevărat monstru din domeniul laptopurilor, de fapt este încadrat greșit în poziția de notebook. Din prisma performanțelor aș spune că avem un desktop PC ascuns în carcasa unui laptop de dimensiuni pantagruelice.

Cred că este și unul dintre cele mai puternice laptopuri cu răcire pe aer. Predator 17x prin puterea și modul în care arată cu adevărat își respectă numele dat de către compania taiwaneză. Acer nu a intrat de mult timp pe nișa notebook-urilor de gaming, dar prin Predator 17x își doresc să arate că au un cuvânt de spus și în segmentul rarefiat al dispozitivelor portabile ce integrează multă putere de procesare. Mă rog, cu portabilitatea ar mai fi de discutat.

Totuși, haideți să trecem la review și să vedem specificațiile hardware extinse.

Specificații

Design

În pachet dați de monstrul numit Acer Predator 17x + încărcător de dimensiuni apreciabile, cred că doar încărcătorul de sine stătător cântărește peste 1kg. Alimentează bestia cu energie la 19.5V / 16.9A. Atenție, să nu vă cadă pe picior, sigur vă lasă fără unghii și cine știe, chiar un deget rupt. Râdem, glumim, dar are nevoie de o astfel de alimentare, în contextul a ceea ce regăsim în carcasa lui Predator 17x, acest desktop PC din lumea laptopurilor de gaming. În cutie mai dați de manualele cu instrucțiuni pe care nu le va parcurge nimeni, DVD-ul cu drivere și cam atât.

Sunt trei elemente ce te impresionează de la bun început:

  • dimensiunile laptopului de 17.3 inch, uriaș din toate punctele de vedere;
  • rigiditatea oferită de construcția sa, zici că ai în față un tanc din lumea notebook-urilor. Folosește o carcasă ranforsată cu fibră de sticlă și plastic, în zona tastaturii nu simți că ar aluneca cât de puțin în carcasă, zici că tastele sunt integrate într-o stâncă;
  • designul ce-l ajută să atragă atenția, linii ce aduc aminte de o combinație între un avion stealth și un Lamborghini, muchii rectangulare.

Una peste alta, nu s-a făcut niciun compromis în ce privește rezistența, apreciez faptul că avem suprafețe mate. Nu suport laptopurilor lucioase ce adună praf și amprente în timp. La Predator 17x nu vei avea nevoie să-i ștergi capacul spate, iar zona tastelor + touchpad-ul nu mi s-au părut a se uza prea ușor în timp.

Culorile predominante sunt negrul mat + roșu, roșul ca să sublineze partea de gaming. Logo-ul Predator + două linii de pe capacul spate se înroșesc în momentul în care dispozitivul este pornit. În momentul în care apeși butonul de power mai vine și un zgomot puternic adus de subwoofer, zgomot ce te sperie puțin, dar mai multe la capitolul dedicat.

Una peste alta, Predator 17x este un dispozitiv construit să reziste în timp, construit să atragă vizual, dar și să ofere elemente practice. Nu ai cum să nu ieși în evidență cu Predator 17x, mai toți prieteni mă întrebau: Care-i faza cu mașinăria asta? :)

Ecran și sunet

Modelul sosit la review avea panel cu rezoluție 1920×1080 pixeli și pot să spun că am fost ușor dezamăgit. Asta în sensul în care la câtă putere de procesare integrează, un panel 4K ar fi fost de-a dreptul excelent. Mă rog, se rezolvă simplu. Îl conectezi la un monitor pe această rezoluție și gata.

În universul jocurilor sunt două alternative: 1080p cu fps ridicat sau 4k cu fps mai scăzut, iar fiecare gamer alege în funcție de preferințe. Majoritatea preferă prima variantă, iar în timp când laptopurile vor avea și mai multă putere de procesare, 4k + fps mare = ideal.

Display-ul de 17.3 inch cu panel IPS FHD este de tip mat ce nu reflectă spațiul ambiant și reproduce întregul spectru într-un mod plăcut, fidel, luminozitate ridicată. Una peste alta, avem un panel de foarte bună calitate, după cum este și normal pentru această categorie de preț.

Cu ansamblul sunet, cele 4 difuzoare + subwooferul, intri în contact de la prima pornire. Un sunet straniu și puternic acompaniază partea de bootare. Din ce am testat până acum, nu mi s-a întâmplat să am de-a face cu un notebook atât de gălăgios. Dat la maxim într-o cameră se aude fără nicio problemă și la vecini, sunet amplu, multe efecte integrate. În GTA 5 am descoperit zgomote și o ambianță ce nici nu le știam a fi prin joc. Au făcut o treabă excelentă din punctul ăsta de vedere.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Recunosc că am testat o mașinărie pentru care nu suntem suficient de calificați. De fapt ne lipsesc mai multe materiale de gen, ca să avem un punct de referință. În ce privește performanța brută, Acer Predator 17x rules. Nimic nu-i stă în cale, de la jocuri cu cea mai complexă grafică și până la aplicații de randare pretențioase. Editarea foto și video pe acest monstru este de-a dreptul excelentă. Totul se desfășoară pe repede înainte.

Informații oferite de CPU-Z pentru Predator 17x;

Avem cea mai bună combinație din industria laptopurilor la nivel de CPU și GPU: procesorul Intel Kaby Lake Core i7-7820HK de tip quad-core la 2.9 GHz și cu Turbo Boost urcă la 3.9 GHz și cache de 8 MB, dezvoltat pe un proces de litografiere de 14nm. Se adaugă placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GTX 1080 cu 8 GB GDDR5X, stocare combo – SSD Toshiba de tip NVMe M.2 și HDD HGST de 1 TB la 7200 rpm. Procesorul are multiplicator deblocat și asta îi oferă posibilitatea de a rula la frecvențe mai mari față de cele recomandate de către producător. Avem un CPU ce permite overclock din fabrică.

Modelul testat sosea cu 32 GB RAM cu 2 x 16 GB RAM la 2133 MHz. Alte două sloturi erau disponibile. Mă gândesc cum ar fi fost cu 64 GB RAM, o adevărată uzină pusă la lucru. Spațiul de stocare beneficiază de trei sloturi de tip M.2 pentru SSD-uri și altul pentru HDD-urile de 2.5 inch. Unitatea testată avea un SSD Toshiba de 256 GB + HDD de 1 TB, dar aveți posibilități de upgrade, atât pentru stocare cât și pentru memoria RAM. Mi se pare o mișcare logică să nu-l blochezi pe utilizator în eventualitatea unui proces de upgrade hardware.

Rulează Windows 10 pe 64-bit și nu ar fi prea multe de povestit la acest capitol. Este un sistem de operare stabil, iar pe Predator 17x este o adevărată plăcere să te joci de la cele mai noi titluri în condiții optime și până la browsing, multimedia etc. GTA 5 și Project Cars sunt o adevărată plăcere, detaliile la maxim.

Screenshots cu Windows 10 pe Acer Predator 17x;

Performanță

Rezultatele sunt compilate în tabel:

Teste de benchmark rulate pe Acer Predator 17x;

Conectivitate

Acer Predator 17 avea opțiunea de DVD-RW cu posibilitatea de a opta între DVD-RW-ul propriu-zis sau un accesoriu denumit FrostCore. În cazul lui Predator 17x s-a optat pentru o răcire și mai bună față de ceea ce aducea FrostCore, iar DVD-RW-ul dispare din schemă. Nu-i simt lipsa, mai ales că Steam sau Origin au devenit platforme bine puse la punct etc. Era DVD-urilor se apropie de sfârșit.

Încorporează Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz + rețea pe fir ce știe 10 / 100 / 1000 Mbps. În testul făcut cu SpeedTest pe Wi-Fi ac a obținut un maxim de 249.65 Mbps la download și 237.28 Mbps la upload.

În lateral stânga dați de portul ce permite alimentarea cu energie, 2 x USB 3.0, jack-urile de 3.5 mm pentru căști și microfon, slotul pentru cardurile SD. În lateral dreapta avem o adevărată nebunie de porturi: USB type-C, 2 x USB 3.0, HDMI, DisplayPort și portul RJ-45 pentru conexiunea la internet pe fir.

Tastatură și touchpad

Tastatura are 4 zone customizabile în ce privește culoarea + taste macro programabile. Ar fi fost de efect dacă fiecare tastă mergea a fi programată de către utilizator, mai ales la un notebook ce costă peste 10.000 de lei. Touchpad-ul mi s-a părut a fi ceva cam mic, în rest nu am nimic de reproșat. Un control fizic din partea dreapta a touchpad-ului te invită să dezactivezi tastatura și touchpad-ul la o singură apăsare, asta pentru momentele în care folosești gamepad-ul și nu dorești ca vreo accesare accidentală să-ți strice jocul.

Tastatura este bine definită, taste plăcute la atingere și pot să spun că m-am adaptat imediat. Tastele WASD și cele direcționale sunt individualizate spre a fi ușor de accesat. Aș critica doar slaba iluminare a tastaturii, în rest nu am ce să critic – excelentă chiar și în redactarea de articole pe site-uri tech. Aici ar trebui să adaug un zâmbilici.

Autonomie

Cu luminozitatea la maxim + jocuri cu grafică complexă nu trece nici de pragul a 2 ore de utilizare continuă. Cu ecranul reglat la 50%, browsing + multimedia în modul Balanced se duce spre 3 ore – 3 ore și jumătate, chiar și mai mult.

Nu este un laptop achiziționat pentru autonomie, ci pentru performanța adusă de hardware-ul integrat. Autonomia nu este susținută și pentru că avem G-SYNC de la NVIDIA, fără tehnologia NVIDIA Optimus. Adică laptopul funcționează în regim continuu cu placa grafică dedicată, nu există și o placă grafică integrată cu performanțe mai modeste și cerințe pe partea de consum de energie mai mici. 

Preț

Acer Predator 17x – 12699 lei la evoMAG, dar afișat cu mențiunea Stoc epuizat la momentul în care public review-ul. Configurația are specificațiile unității testate, cu excepția cantității de memorie RAM – 16 GB vs 32 la 17x-ul cu care m-am jucat.

Concluzii

Acer Predator 17x trebuie văzut ca o alternativă cu ceva mai mare mobilitate, la un desktop PC de gaming, categoria high-end. La peste 12.000 lei nu este pentru toate buzunarele și cel mult câteva unități sau zeci de unități vor fi vândute în țara noastră.

Oferă multă, cu adevărat multă performanță. Nu i-am găsit niciun punct slab din acest punct de vedere. Încadrarea în lumea notebook-urilor este cu dus și întors, la 4.5 kg pentru dispozitiv + peste 1kg la încărcător + rucsac special. Nu-i chiar ușor să circuli cu 6 – 7 kg în spate. Totuși, acesta-i singurul compromis făcut la Acer Predator 17x.

PRO

  • multă putere de procesare, unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming cu răcire pe aer;
  • posibilități de overclocking pentru procesor din fabrică, posibilitatea de a-i face upgrade la memorie și spațiul de stocare;
  • conectivitate bună;
  • sunet puternic și clar, redare corectă a întregului spectru;

CONTRA

  • touchpad relativ mic;
  • elementele de conectivitate din lateral dreapta sunt ușor înghesuite;
  • dimensiuni pantagruelice;
  • rezoluție FHD la un laptop ce costă peste 12.000 de lei.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.