Acer Predator Project DualPlay sau cum arată un laptop de gaming cu gamepad integrat, detașabil

09/09/2024

Pe lângă suita de PC-uri de gaming, laptopurile din seriile Swift și TravelMate cu multiple funcții AI și tableta Iconia X12, Acer a mai prezentat și alte dispozitive cu ocazia IFA 2024. Unul dintre cele mai interesante, aș spune chiar vedeta standului, a fost cu siguranță Acer Predator Project DualPlay, un concept de laptop de gaming cum nu mai este altul.

Fără discuție segmentul gaming este cel mai important pentru Acer, lucru confirmat de Jerry Kao, Chief Operating Officer Acer, executivul cu care am mai discutat și în mai 2022.

Jerry Kao - Acer

De data aceasta, Jerry a confirmat că PC-urile și orice ține de gaming reprezintă ramura principală a business-ului Acer, dar eu am fost curios să aflu care sunt următoarele priorități. Jerry a dezvăluit că Chromebook-urile vin pe al doilea loc, fiind extrem de bine primite pe multe piețe importante pentru Acer. Apoi, seria Swift sunt cele pe care producătorul taiwanez pune mare accent, aici fiind disponibile laptopuri atât entry level, cât și dintre cele mai performante, așa că oferta este deosebit de largă.

Am vrut să aflu de la Jerry și care sunt noutățile și tehnologiile pe care Acer dorește să le promoveze și pe care compania se bazează spre a atrage tot mai mulți clienți în perioada următoare. Răspunsul a fost pe cât se poate de clar – Inteligența Artificială. Iar aici Acer nu pune accent doar pe ceea ce este integrat direct în Windows 11, ci pe aplicații AI proprietare Acer, aplicații dezvoltate in-house, precum Acer Assist, Acer User Sensing 2.0, Acer VisionArt, Acer LiveArt, Acer PurifiedView 2.0 și Acer PurifiedVoice 2.0.

Acer AI Solutions

Aceste aplicații rulează local, deci zona sensibilă ce ține de confidențialitate este asigurată, în timp ce rezultatele generate de AI sunt personalizate astfel pentru fiecare utilizator în parte.

Prin ultima întrebare pe care i-am adresat-o lui Jerry am vrut să aflu mai multe despre sustenabilitate. Acer lucrează intens spre a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon cât mai curând, iar pentru a atinge acest deziderat vor folosi din ce în ce mai mult plastic PCR (Post-Consumer Recycled) și OBP (Ocean-bound Plastic) în produsele lor.

Sustenabilitate Acer

Jerry a spus că ceea ce știam de la gama Vero va fi valabil de acum pentru orice produs Acer, adică nu va mai fi o singură gamă care va miza în special pe sustenabilitate și reciclare, ci orice dispozitiv Acer va putea fi considerat de acum unul Vero. Ba chiar se pare că până la sfârșit de 2025 orice produs Acer va avea în componență PCR de la cel puțin 20% până la 30% și chiar mai mult. Ca să înțelegem, plasticul PCR costă de 3 ori mai mult spre a fi produs față de plasticul clasic, în timp ce plasticul OBP este de 6 ori mai costisitor. 

Acum, că am mai aflat câte ceva despre planurile Acer, să vin cu ceva informații și pentru vedeta articolului, anume laptopul Predator Project DualPlay. Trebuie specificat de la bun început că nu avem în față un notebook de serie, ci un prototip, un concept care nu știm sigur dacă va intra vreodată pe liniile de producție.

Reprezentanții Acer de la IFA 2024 ne-au transmis că în funcție de cum va fi primit de public acest concept, de reacțiile noastre, ale tuturor, va fi luată decizia finală.

Până atunci, haideți să vedem ce are atât de special acest Acer Predator Project DualPlay.

Practic, touchpad-ul notebook-ului este detașabil, iar partea din spate a acestuia este de fapt un controller care se și poate desface în trei părți separate. Interesant este că spre a putea detașa touchpad-ul / controller-ul este nevoie să fie apăsate simultan două butoane. Numai după această „manevră” touchpad-ul / controller-ul poate fi desprins de pe laptop, moment în care ies în afară și cele două difuzoare, de pe laterale. Întreg procesul poate fi înțeles din galeria de imagini de mai sus.

Acum, are rost un astfel de laptop, este oare ceva care să merite cu adevărat? Are el funcționalitate în viața de zi cu zi? Aici sincer depinde foarte tare de fiecare utilizator, aș aprecia eu. Pentru unii va fi foarte folositor să aibă mereu un controller la îndemână, fără să fie nevoiți să-l care separat față de laptop, în timp ce alții, care poate nu întrebuințează atât de des un controller, nu vor fi atrași de acest concept.

Tocmai din această cauză Acer așteaptă reacții din partea noastră, iar eu nu mai pot în final decât să vă invit în secțiunea de comentarii spre a vă spune părerea, pentru că asta va conta cel mai tare pentru Acer, pentru ca Project DualPlay să devină realitate, adică să-l putem cumpăra peste ceva timp.

Transcript interviu Jerry Kao, Chief Operating Officer Acer

Darius Pană – După laptopurile de gaming, care știu că sunt cele mai importante pentru Acer, care sunt următoarele serii cărora le acordați maximă atenție?

Jerry Kao – Sigur că acum ne aplecăm atenția în mod prioritar pe tot ce înseamnă AI, dar aici putem include toate seriile de laptopuri. Însă, dacă ar fi să numesc în ordine ce urmează după laptopurile de gaming, ar fi Chromebook-urile Acer, care se bucură de mare succes pe anumite piețe importante, Chromebook-uri care și ele integrează AI de acum, prin soluțiile Google Gemini. Iar mai departe avem laptopurile C&I (commercial and industrial), dintre care amintesc în special seria Swift, care cuprinde multiple opțiuni, așa cum ați văzut și aici, prin noile lansări de la IFA 2024.

Poze interviu Jerry Kao, Acer, la IFA Berlin 2024

DP – Cu ce ies în evidență noile produse pe care tocmai le-ați lansat la IFA 2024?

JK – Aș spune că așteptăm feedback-ul vostru (zâmbește)… Serios acum, AI-ul este ceva despre care toată lumea vorbește acum. Iar noi la Acer integrăm, pe lângă soluțiile pe care le oferă Microsoft și Google, aplicații unice care folosesc puterea AI, aplicații dezvoltate chiar de Acer și care rulează local pe computer. De exemplu, cu Acer Assist poți rezolva probleme software rapid, printr-o simplă solicitare într-un limbaj natural, fără să fie nevoie să ai cunoștințe avansate în IT.

DP – Așadar, aplicații precum Acer Assist rulează local, deci nu sunt dependente de o conexiune la internet?

JK – Exact, aceste aplicații sunt instalate direct pe laptop și funcționează perfect fără o conexiune la internet, fără a avea nevoie de ajutor din cloud.

DP – Aveți cumva un plan, un program pentru lansarea în producție a laptopului Acer Predator Project DualPlay, cel care a atras toate privirile la standul Acer de la IFA Berlin 2024?

JK – Nu, nu avem un plan în acest sens, deocamdată nu putem lua o decizie, aceasta va fi luată doar după ce primim feedback din partea cosumatorilor.

DP – Ultima mea întrebare se referă la tehnologiile „verzi” pe care Acer le implementează. Ce ne puteți spune despre acestea, care sunt pașii pe care Acer urmează să îi facă spre un viitor „verde”?

Poze interviu Jerry Kao, Acer, la IFA Berlin 2024

JK – De fapt, tehnologiile „verzi” se schimbă mereu. Cum se adaptează Acer? Sunt două direcții majore. Prima se referă la tehnologii și materiale deja mature, cum ar fi plasticul PCR (n.n. Post-Consumer Recycled). Integrăm deja acest material în tot mai multe laptopuri Acer, dar în perioada imediat următoare vor fi și alte produse Acer în a căror componență va fi din ce în ce mai mult PCR. De exemplu, avem un nou proiector precum și diferite accesorii în care am folosit tot mai mult PCR. A doua direcție, pe care nu am anunțat-o încă, se referă la alte materiale ecologice, reciclate și reciclabile. Încercăm să găsim surse constante pentru astfel de materiale. Nu vă pot da mai multe detalii acum, dar fiți pe fază, fiindcă urmează să venim cu vești pe această direcție.

DP – Deci veți folosi PCR în tot mai multe produse și nu doar pe gama de laptopuri Vero?

JK – Exact! De fapt, poate ați observat că pentru acest an nu mai avem o nouă gamă Vero. Asta penntru că noile serii Swift și Aspire au deja mult PCR în componență, deci am putea spune că toate laptopurile Acer vor putea fi considerate Vero din acest punct de vedere. De ce să mai avem o gamă dedicată sustenabilității, când în tot ce va produce Acer de aici înainte se va încerca integrarea cât mai multor materiale reciclate și reciclabile. Ținta noastră este ca până la sfârșit de 2025 să avem în jur de 25% plastic PCR în fiecare nou produs Acer introdus pe piață. Nu este ceva ușor de realizat, dar aceasta este ținta noastră, prin care ne dorim să ajungem cât mai rapid către un viitor complet „verde”.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.