Retelistica

Dacă pe internet fix ne batem în piept că avem una dintre cele mai bune şi mai rapide infrastructuri din Europa, în ceea ce priveşte conectivitatea 5G am pierdut de ceva timp startul.

Ne apropiem de 2023 şi România nu a realizat încă licitaţia pentru spectrul 5G, o licitaţie amânată ani la rând din cauza unei birocraţii chinuitoare şi a unor oameni care încă nu îmi dau seama dacă ştiu ce fac sau nu.

Cei de la nperf.com ne pun la dispoziţie în timp real o hartă detaliată cu acoperirea 5G la nivel global şi pentru că ne putem juca cu ea după bunul plac, am făcut nişte capturi de ecran pentru a vedea situaţia României în comparaţie cu alte ţări europene:

Rezultatul nu este unul de care să fim mândri, iar la prima vedere aş putea spune că suntem la coada clasamentului alături de Lituania, ţările din zona balcanică, Belarus şi Ucraina (ultimele două nu au deloc sau aproape deloc dezvoltată infrastructura 5G). Din păcate ţări cu care ne comparăm în general la multe aspecte, Polonia, Ungaria, Bulgaria, arată mult mai bine decât noi la acoperirea 5G.

S-ar părea că mai avem mult până departe…