Opinie

Articolele din categoria „Opinie” nu reprezintă poziția oficială a întregii echipe Gadget.ro, ci reprezintă strict puncte de vedere ale autorului. Dacă ai o opinie care crezi merită publicată, te rugăm să ne contactezi.

ACTA a căzut. „Epic fail” cum s-ar spune. A fost o un real scandal, cu iz de telenovelă. În final „poporul” a câștigat. Ei vedeți, cât de importantă e părerea poporului! Poporul decide, dom-le, în final!

Așa este și în politică! Poporul nu l-a mai vrut pe Băsescu, deci uite că a picat (sau mă rog…cam așa se vede). Poporul a ieșit în stradă, a făcut demonstrații, presiuni! Traiască poporul! Uraaaaaa! [ovații, urale, etc]

Ok, haide să ne tragem două palme. Gata? Perfect.

Acum permite-mi să îți dau o veste proastă: tu, eu, noi, poporul, nu valorăm nimic. Permite-mi să-ți repet: NOI nu valorăm nimic. Nici tu, nici eu, nici cei care au făcut demonstrații, nici cei care au murit. Nu în partea asta a Europei. Nu în România. Overall…, cam nicăieri în lume.

„Poporul” e o simplă masă manipulabilă. În termeni autohtoni, suntem ca o turmă de oi (sau capre, vaci, etc). Poporul reacționează doar la ce i se pune sub nas, la ce ne dau și spun Intactele, MediaPro-urile, sau alte „surse corecte de informare”. Marea masă s-a ghidat întotdeauna după o idee, iar orice idee are în spate un om. Nimeni nu-și pierde timpul de dragul meu sau al tău, pentru că timpul este cel mai scump „lucru” din lume. E printre puținele „lucruri” limitate, care nu poate fi „înmulțit”, reciclat sau câștigat. Nimeni nu-ți oferă o anumită informație doar ca să te ajute pe tine să crești, ca și om, ca și intelect. Totul ți se oferă cu un scop.

Care a fost scopul ACTA? Pentru mine a fost unul cât se poate de simplu: să testeze. Să testeze, iar mai apoi să demonstreze o reacție. A fost o „lovitură de maestru”, de o finețe și subtilitate excepțională. De ce? Pentru că tu, în acest moment, ești extrem de previzibil/ă. Ești o marionetă manipulabilă. Se știe clar care îți este limita, cât poți să „înduri”, când vei începe să spargi vitrine în centru, doar ca să ai acel sentiment de „posesie” și „intimitate”.

ACTA va trece. E clar că așa se vrea, așa „trebuie” să fie. Însă nu va trece sub acest nume, sub această formă…, nu. Va trece sub o formă și mai rea, intruzivă, abuzivă. Doar că atunci – dacă marile interese vor dori acest lucru – ți se va prezenta (dacă ți se va prezenta) într-un alt pachet, mirosind frumos, într-o cutie colorată cu fundiță roz. Iar noi vom striga în cor „mulțumim că aveți grijă de noi!”.

Sunt sigur de asta. De ce sunt sigur? Pentru ca așa suntem noi. Suntem educați pentru a fi manipulabili, controlați, etichetați. Pentru că oricine nu „stă la rând” este pus la colț și acuzat că nu acceptă regulile. Pentru că asta ai facut atunci când „ai intrat în sistem” și ți-ai făcut un buletin, un pașaport, ai intrat în „rândul numerelor”. Atunci când ți-ai cumpărat mobil, știind că totul se păstrează. Atunci când ți-ai luat un smartphone, știind că locația ta este expusa. Atunci când ți-ai făcut un card, știind că sistemul va ști de fiecare roșie și bucată de parizer din frigider. Atunci când vei declara sistemului, fără prea multe probleme, care îți sunt bolile, cu ce te tratezi. Pentru ca deja facem cu toții lucrurile astea! Și dacă mâine va veni altul și va vrea să le schimbe, te vei simți trădat, expus. Limitele acestea te fac să te simți protejat/ă, în siguranță. Limitele acestea te reprezintă, iar tu reprezinți – prin tine – o limită. Te-ai convins că, de dragul siguranței tale, merită să faci câteva mici compromisuri – doar sunt spre binele tău!

Cu siguranță știi lucrurile astea, însă ești resemnat/ă. Nu dorești să recunoști public faptul că tu nu mai ești de mult o parte importantă a sistemului.

Deci dormi liniștit/ă. Petrecerea este abia la început!