Apple

Apple a lansat adaptorul dock-micro USB ca răspuns la acordul făcut cu Uniunea Europeana pentru un standard de încărcare a telefoanelor mobile. 

Acordul cu Uniunea Europeana a fost semnat în 2009 şi prevede folosirea unui încărcator care primeşte la un capăt  tensiunea de 5V la  500mA, la celălalt capăt aflându-se un conector micro USB. Standardul este propus tuturor telefoanelor mobile capabile de o conexiune de date, aici incluzându-se smartphone-urile şi telefoanele high-end. Comisia Europeană a anunţat că în 2009 10 producători de telefoane mobile incluzând Apple, Samsung, Lg, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Sony-Ericsson şi Texas Instruments au fost de acord să adopte acest standard pentru a diminua poluarea cu reziduuri electronice.

Chiar dacă unii au crezut că Apple va renunţa la tradiţionalui dock cu 30 de pini în favoarea micro USB-ului, compania a declarat că nu va schimba dock-ul şi că semnarea acordului nu înseamnă ca va renunţa la el. De fapt, standardul nu obligă folosirea directă a conectorului micro USB ci permite şi folosirea unui adaptor, exact ceea ce Apple a şi făcut.

În Apple Store din Marea Britanie adaptorul arată faptul că e compatibil doar cu iPhone 3G, 3GS, 4 şi 4S. Apple având acelaşi port dock cu 30 de pini la toate produsele sale, e ciudat faptul că nu s-a listat disponibilitatea şi cu iPod-urile şi iPad-urile. Ca să nu mai amintim şi de prima generaţie de iPhone-uri.

Produsul e disponibil momentan doar în Marea Britanie, dar va fi disponibil şi în restul ţărilor din Uniunea Europeană pe viitor (sperăm că şi România e pe listă). Noul iPhone 4S ar putea veni direct cu acest conector în cutie, dar Apple nu a confirmat încă acest lucru.

Sursa: arstehnica