Administraţiile publice locale din România nu sunt interesate de digitalizare. Oare de ce ?

17/05/2022

La începutul acestei luni hackerii ruşi de la Killnet au lansat o serie de atacuri asupra mai multor instituţii publice din România. La acel moment a fost la modă o glumiţă, una care din păcate are şi un sâmbure de adevăr în spate (unul mai mare):

Spun acest lucru pentru că digitalizarea nu reprezintă o prioritate pentru administraţiile locale din ţara noastră. Prin digitalizare există riscul să fie eliminate multe job-uri din sistem, iar oamenii politici au tot interesul ca acest lucru să nu se întâmple.

Conform celor de OVES Enterprise, companie ce se ocupă de dezvoltare software, doar 5% din proiectele de digitalizare finalizate, cu aplicare în sectorul public din România, sunt folosite în realitate și continuă să fie dezvoltate și să beneficieze de servicii de mentenanță. Procedura greoaie, birocrația, lipsa de specialiști pentru analiza proiectelor, durata mare a procedurii de licitație și a soluționării eventualelor contestații, durata mare a implementării proiectelor fac ca, în medie, un proiect de digitalizare să dureze peste 5 ani, de la momentul începerii documentației, până la finalizarea implementării.

În sectorul public există o lipsă mare de interes pentru tot ce înseamnă digitalizare. Mihai Filip, CEO-ul OVES Enterprise, a declarat că “am trimis 50 de mail-uri către 50 dintre cele mai importante administrații locale din România, în care ne oferim să punem la dispoziția primăriilor, gratuit, servicii de consultanță pentru proiecte de digitalizare. Până la acest moment, nu am primit niciun răspuns, niciun replay la e-mail-uri.”

Din păcate dosarul cu şină va mai rămâne la putere o perioadă, cel puţin în administraţiile publice locale.

Sursa: profit.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.