Software

Adobe se pregătește să lanseze Flash Player 11 și Air 3 în octombrie, aducând suport 3D pentru desktop și performante mult superioare față de versiunile precedente.

Chiar dacă Microsoft vrea să se debaraseze de Flash trecând la HTML5 iar Apple nici nu vrea sa audă de suport Flash pentru iOS, Adobe vine cu o actualizare majoră pentru binecunoscutul Flash Player.

Va reuși Flash Player să se mențină în top și să facă față lui HTML5? Vom vedea în cele ce urmează ce îmbunătățiri aduce noua versiune și vom trage concluziile la sfârșit.

Suport pentru accelerare grafică 2D și 3D 

Adobe promite sa aducă suport 3D în noul Flash Player 11 pentru versiunea desktop, aducând performanțe similare jocurile de consolă, fiind mai rapid de 1000 de ori decât Flash Player 10 și va putea să ruleze fluent 60 de cadre pe secundă. Mai jos aveți un mic demo al unui joc care va fi lansat în curând (Zombie Tycoon) și folosește noua tehnologie 3D pentru Flash:

Suport nativ pentru 64 de biți

Noul plugin va funcționa nativ pe browserele de pe sistemele de operare pe 64 de biți pe Windows, Linux și Mac OS.

Air – Calitate video HD

Pentru dispozitivele cu sistemul de operare iOS, Adobe aduce decodare hardware H.264 pentru aplicațiile care folosesc Adobe Air. Pentru Android, dezvoltatorii pot sa includă Adobe Air în aplicațiile lor, fără a fi nevoia plug-in-ului din Market. Aplicațiile pentru tv vor putea să redea conținut HD cu sunet surround  7.1.

Air – Extensii native

Acest lucru va avantaja în primul rând partea mobila. Aplicațiile care folosesc Adobe Air, pot acum să se foloseasca din plin de parțile hardware cum ar fi: controlul vibrației, magnetometre, senzori de lumină, ecrane duale, NFC (NearFieldCommunication), etc.

Flash Player este rulabil pe 98% din PC-urile cu o conexiune la internet, iar până la sfârșitul lui 2011, Adobe se asteaptă ca peste 200 de milioane de smartphone-uri și tablete să folosească aplicații Flash bazate pe Adobe Air. Statisticile spun că numărul dispozitivelor care vor permite rularea Adobe Air să ajungă la un miliard până în 2015.

Chiar dacă Flash Player nu este prea îndrăgit nici de utilizatori și nici de dezvoltatori din cauza performantelor reduse și pentru că “mănâncă” multe resurse, iar performanța pe dispozitivele cu Android este de multe ori discutabila, Adobe face eforturi ca să se mențină pe linia de plutire. Vom astepta versiunea finală si aplicații care se folosesc de noua tehnologie ca să vedem dacă este cu adevarat de 1000 de ori mai rapid decât versiunea precedentă așa cum spun cifrele.

Pentru cei care doresc sa tragă o privire la munca celor de la Adobe, este disponibila o versiune Release Candidate pentru Flash Player (desktop) aici.

Surse: adobe labs și androidcentral

Categorii: software
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.