Diverse

Airbus a anunţat la sfârşitul aceste săptămâni că a reuşit să efectueze prima decolare complet automatizată a unui avion comercial bazată pe recunoaştere vizuală.

Testul a fost realizat pe aeroportul Toulouse-Blagnac în data de 18 decembrie, iar echipajul a fost format din doi piloţi, doi ingineri de testare şi un inginer de zbor. Testul în sine a durat patru ore şi jumătate, timp în care au fost realizate cu succes opt decolări.

În iunie 2018 Airbus a lansat programul Airbus “Autonomous Taxi, Take-Off & Landing“ (ATTOL) ce încearcă să dezvolte diverse tehnologii de automatizare a anumitor etape din viaţa unui zbor.

Până la jumătatea anului Airbus va realiza şi primele teste de aterizare complet automatizate cu asistare vizuală.

“Airbus nu își propune realizarea zborului autonom ca țintă în sine, ci explorarea tehnologiilor autonome alături de alte inovații în domenii precum materiile prime necesare în industrie, electrificare și conectivitate. Procedând astfel, Airbus este capabil să analizeze potențialul acestor tehnologii în abordarea provocărilor industriale-cheie de mâine, inclusiv îmbunătățirea gestionării traficului aerian și a operațiunilor aeronautice viitoare, precum și identificarea unor soluții pentru lipsa de personal aeronautic specializat. În același timp, Airbus valorifică rezultatele obținute din explorarea acestor tehnologii pentru a îmbunătăți, în continuare, siguranța aeronavelor, asigurând menținerea standardelor actuale în domeniu.”, au declarat cei de la Airbus.

Sursa: profit.ro