Diverse

Alimentarea în aer nu este ceva nou, această procedură se realizează în lume de foarte mulţi ani, în special în aviaţia militară. Întreg procesul este însă unul foarte anevoios, sincronizarea şi precizia fiind duse la extrem pentru a finaliza cu succes operaţiunea.

Airbus vrea să schimbe acest lucru, compania europeană intenţionând ca în viitor să implementeze alimentarea în aer inclusiv în aviaţia civilă în anumite cazuri urgente.

Inginerii Airbus au testat cu succes alimentarea în aer a unui avion cu ajutorul a 5 drone autonome. În întreg procesul intervenţia umană a fost inexistentă (piloţii avionului au avut rol de simpli observatori), întreaga operaţiune de sincronizare, comunicare şi conectare fiind realizată cu ajutorul sistemelor tehnice şi a algoritmilor de inteligenţă artificială.

Testul a fost realizat cu transportorul militar Airbus A330 MRTT şi cu 5 drone Airbus DT-25. Dronele au fost lansate de pe un mecanism de catapultare şi şi-au ghidat singure calea spre avion. Odată ajunse în apropierea avionului, sistemele de pe acesta au preluat comanda dronelor şi le-au ghidat astfel încât poziţionarea şi sincronizarea să rămână constante pentru a permite alimentarea fără incidente. Sistemele de control implementate au funcţionat excelent, acestea având inclusiv capacitatea de a anticipa diferitele variaţii ale condiţiilor de zbor.

Rămâne de văzut cât de sigur va fi acest tip de alimentare, în perioada următoare urmând a se realiza mai multe teste.

Sursa: airbus.com