Alcatel OT-991 – review

02/08/2012

Ne-a sosit la test de la Orange. Vorbim de un smartphone entry-level cu Android care l-am regăsit doar în oferta lor. Presupun că va fi unul dintre cele mai vândute smartphone-uri din categoria sa prin prisma prețului. Dovada că acum nu este afișat în stoc, dar presupun că va sosi în viitorul apropiat și pe orange.ro.

Alcatel era mult mai prezent în țara noastră în urmă cu mai mulți ani de zile. Au intrat într-un con de umbră și acum încearcă să iasă de acolo cu ajutorul unor telefoane Android, ieftine și de tip best buy. Vom vedea dacă OT-991 merită a fi achiziționat.

Să începem  cu datele sale tehnice:

Smartphone
Date hardware
Alcatel OT-991
Ecran TFT capacitiv de 4 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, 256.000 culori, 144 ppi
Procesor Single core la 800 MHz – MediaTek MT6573, arhitectură ARMv6
Memorie 256 MB memorie RAM, 150 MB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX531
Sistem de operare Android 2.3.6 Gingerbread
Conectivitate 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, LED flash, geo-tagging
Baterie 1.500 mAh
Greutate 131 gr.
Grosime 10.8 mm

Design

Cutia în care este adus OT-991 nu impresionează. Nu am mai văzut o cutie transparentă în care se vede telefonul, dar până la urmă nu deranjează. A uimit în momentul în care l-am scos de acolo. Mai găsiți bateria de 1.500 mAh, se oferă acces la baterie și după ce îndepărtați capacul aveți acces la slotul pentru cartelă SIM de diminesiuni normale și pentru microSD de până la 32 GB. Se adaugă încărcătorul micuț cu un adaptor pentru UBS, cablu microUSB – USB 2.0. Am observat că încărcătorul se încălzește destul de tare.

Spuneam că a uimit prin calitatea materialelor și finisare, nu ai impresia că ai de-a face cu un smartphone de buget. Au ales să-l facă ceva mai pătrățos, nu este alungit precum Sony Xperia P. Au folosit metal pe marginile sale cât și pe spate în zona superioară unde dați de senzorul camerei foto care pe unele site-uri se spune că ar avea 3.2 Megapixeli, iar AnTuTu îmi spune că senzorul dispune de 4.9 Megapixeli – 5 prin rotunjire.

Logo-ul Alcatel a fost poziționat deasupra display-ului de 4 inch. Capacul bateriei se îndepărtează ușor de la un locaș situat în partea în partea dreaptă. Concluzia la design ar fi că este un smartphone reușit care nu trădează a face parte din liga entry-level. Dă un grip bun, senzația de smartphone rezistent fiind amplificată de metalul utilizat, grosimea ceva cam mare pentru un telefon de 4 inch, puțin cam pătrățos.

Ecran și sunet

Dacă la design nu dă impresia de ieftin, low-cost nu se poate spune la fel și la display. Aici se vede că vorbim de un telefon de buget, display-ul are 4 inch, un TFT capacitiv cu o rezoluție de 320×480 pixeli. Culorile sunt cam șterse. Suferă în acțiunea directă a razelor Soarelui, nu-i punctul său forte.

La baza display-ului de 4 inch se află 4 butoane / taste capacitive cu rol de customizarea a celor cinci ferestre de pe ecranul de start, Home, Search și Back. Majoritatea telefoanelor testate în ultima perioadă au doar trei astfel de taste capacitive. Tasta Search aș fi pus-o în lateral. O accesezi de multe ori când nu ai nevoie de ea și vrei să dai Back în browsing, să ieși dintr-o aplicație.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto. Este gălăgios. Bass-ul lipsește aproape cu desăvârșire, domină treble. Vibrațiile se transmit în telefon. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară, pe lateral. Căștile sunt clasice, negre, nu m-au dat pe spate ca și calitate a sunetului. Volumul se reglează de la o tastă poziționată superior pe lateral dreapta, ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aduce un single core de proveniență MediaTek MT6573 la o frecvență de 800 MHz, sub 256 MB RAM conform AnTuTu – nu am găsit date referitoare la memoria RAM pe web, dar și de cum rulează mi-am dat seama că nu are cum să aibă 512 MB de memorie RAM. Aduce un GPU grafic – PowerVR SGX531 care face parte din generațiile anterioare. Joacă un rol important în performanțele telefonului și asta în contextul în care memoria RAM este destul de mică, iar procesorul nu are nici măcar o frecvență de 1 GHz.

Vorbim de un telefon ieftin, unul care nu-și propune să joace în liga de top. Se descurcă decent în browsing, în rularea aplicațiilor, îl trage în spate rezoluția de 320×480 pixeli. L-aș recomanda pentru socializare: twitter, facebook, foursquare.

Tastatura qwerty touch este accesibilă ușor și în modul portrait, fiind un smartphone ceva mai lat decât altele de 4 inch. Nu mai amintesc de aplicațiile întâlnite pe orice smartphone Android: Gmail, Hărți via Google Maps, Gtalk, Magazin de aplicații, etc și trec la cele cu care se individualizează față de alte telefoane Android:
– Ajutor Alcatel, Android Manager care te ajută în sincronizarea Wi-Fi, etc;
– Apps on SD, Cărți Play, CrazyPenguin, Diamond 2 – jocuri din echiparea stoc;
– Economizor Energie, FileManager – gestionarea fișierelor de pe smartphone, Lookout Security, OfficeSuite, PicSay Preloaded – editare foto, Radio, Ringdroid – setare a unei porțiuni dintr-o melodie mp3 ca și sunet de apel;
– Shazam, Traffic Manager – cât ai consumat din volumul de date în MB via 3G;
– TuneIn Radio, TV de la Orange, UNO OD – joc, Utilitar DRM.

Să vedem în cât timp bootează:
Pornire, până afișează ecranul de start și îți permite să intri în meniu – 62 de secunde;
Oprire – 3 sec.

Navighezi printre aplicații printr-un fel de gest swipe în jos.

Performanță

Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele sunt destul de slabe. De vină este procesorul și memoria RAM redusă:

Aplicație de test Alcatel OT-991
AnTuTu Benchmark S-a instalat aplicația, rula testul, dar nu a dorit să ajungă până la final. Nu afișa punctajul
Quadrant Standard 708 puncte
NenaMark 1 42.7 fps
NenaMark 2 24.7 fps
Vellamo 365 puncte

Conectivitate

Ca mai toate telefoanele Android dispune de: 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, GPS. În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. La bază se află portul microUSB, iar în lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului. Simplu, fără elemente inedite.

Cameră foto și video

Fotografiile pot fi la 5 Megapixeli, 3 Megapixeli, 2 Megapixeli, 1.3 Megapixeli, 1 Megapixel. Aduce detectarea zâmbetului și funcția de panoramă. Poate fotografia în rafală cu 4, 8 sau 16 fotografii. Temporizatorul poate fi reglat la 2 sau 10 secunde. Dispune și de cameră frontală, utilă în apelurile video via Skype. Poate face zoom digital până la 8x, mai sunt și alte funcții pe acolo.

Vedeți mai jos și o serie de mostre foto. Nu impresionează la acest capitol.

Autonomie

Bateria de 1.500 mAh se consumă destul de repede. Trebuiesc ceva setări utilizate ca să nu se golească mult prea repede. Ar fi trebuit să strecoare o baterie mai mare în mAh ca să aibă un punct forte în autonomie.

Concluzii

OT-911 este un smartphone ieftin, fără pretenții și vedeți mai jos care ar fi punctele sale forte cât și cele slabe:

Puncte forte
– design plăcut, materiale de calitate bună, finisaj excelent pentru clasa de telefoane din care face parte;
– display generos,
– conectivitate completă;
– preț relativ bun în raport cu dotările sale.

Puncte slabe
– rezoluție mică a ecranului și calitate mediocră;
– autonomie redusă cu luminozitatea la maxim;
– efect de lag ce apare destul de des când este utilizat mai intensiv.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.