Allview A5 Smiley a făcut obiectul unui concurs desfășurat pe site. Este un smartphone din categoria low-cost care dorește a ieși în evidență prin raportul preț / specificații. Am mai scris de-a lungul anului că 2014 este acontat de către smartphone-urile ieftine și de cele din zona mid-range. Telefoanele de top trebuie să se evidențieze destul de puternic ca să reușească a fi comercializate în milioane de unități.

Allview-A5-Smiley (4)

Grupul celor interesați de un smartphone ieftin pot spune că-i format din categorii diferite de vârstă. Allview A5 Smiley a fost gândit pentru publicul tânăr, carcase colorate într-un ton puternic, preț redus.

Mai întâi am listat datele hardware pentru Allview A5 Smiley:

SmartphoneDate tehnice Allview A5 Smiley
Ecran TFT de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli
Procesor MediaTek 6572 dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.5 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.2.2 Jelly Bean
Conectivitate 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0
Cameră foto și video 3.2 Megapixeli și filmează la 720p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1400 mAh
Greutate 118.5 gr.
Grosime 10.95 mm

Design

Allview-A5-Smiley (23)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1400 mAh, căști pe jack de 3.5 mm, capace colorate pe negru portocaliu, albastru și galben, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție montată direct pe display-ul de 4 inch.

Nu sunt prea multe de spus la capitolul design, colțuri rotunjite, plastic lucios pe spate, capace colorate incluse direct în pachetul de retail și te scutesc de o achiziție separată. Capacul spate se deschide ușor și oferă acces la bateria de 1400 mAh, la sloturile pentru cele două cartele SIM de dimensiuni normale, la microSD-ul ce suportă carduri de până la 32 GB. Trebuie îndepărtat acumulatorul spre a avea acces la cartele sau microSD.

Logo-ul Allview nu este regăsit în partea frontală ci pe spate, sub camera de 3.2 Megapixeli, și la bază deasupra speaker-ului. Este un smartphone compact, ușor, intră fără probleme în orice buzunar, iar capacele colorate îl fac ușor de asortat pentru un adolescent / adolescentă interesat / ă și de acest aspect.

Mi-ar fi plăcut ca să existe un capac și pentru partea frontală sau măcar să acopere marginile în totalitate și nu pe jumătate precum la A5 Smiley. Pe final de articol aveți o galerie de imagini cu A5 Smiley și capacele sale colorate. L-aș cataloga drept un smartphone drăguț, simplu și ușor de personalizat.

Ecran și sunet

Allview-A5-Smiley (31)

TFT de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. De bine aș puncta rezoluția de 480×800 pixeli, iar la contra aș pune matricea TN implementată pe A5 Smiley. Este un telefon de buget, de aici și compromisurile inerente. Nu are un unghi larg de vizualizare, culorile sunt ușor sterse. Noroc că răspunde rapid comenzilor date, un touch bine calibrat.

La baza display-ului de 4 inch se află trei taste capacitive cu rol de Mai multe detalii / Customizare a ecranului de start, Ieșire din orice aplicație direct pe ecranul de start și Back.

Speaker-ul integrat de Allview A5 Smiley este localizat în spatele device-ului. Nu punctează prea tare în ce privește amplitudinea, bass-ul lipsește cu desăvârșire, de aici un sunet ceva mai ascuțit. Căștile incluse în pachet sunt negre, clasice, rotunde și pe jack de 3.5 mm. În lateral dreapta dați de tasta concepută pentru reglarea volumului, prea aproape de cea de power și de multe ori greșești butonul și în loc de reglarea volumului te alegi cu display-ul oprit / pornit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-A5-Smiley (38)

MediaTek 6572 de tip dual-core pe ARM Cortex-A7, Mali-400MP, 512 MB RAM, 2.5 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB, acestea sunt datele hardware ce-l animă pe Allview A5 Smiley. Știu că 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare ar fi adus o experiență de utilizare superioară, dar nu cred că se mai încadra în limitele de cost dorite de către compania brașoveană.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu Berry UI, dar o versiune mai light, fără partea de teme și customizare. Se mișcă nesperat de bine, lag-ul nu este resimțit în cele mai multe scenarii de utilizare. Îl ajută procesorul MediaTek cu Mali-400 în rol de accelerator grafic. Nu este un smartphone pentru jocurile și aplicațiile cu grafică complexă, dar duce Subway Surfers, Temple Run, Angry Birds și suita de joculețe cu mare priză la public. Și pe partea de socializare l-aș recomanda, Facebook, Twitter și Linkedin merg fără probleme pe A5 Smiley.

Bloatware-ul este la minim. Sunt câteva aplicații preinstalate, clasice pentru un telefon Allview:

Bitdefender Mobile Security + cod de activare în pachet, varianta full pentru o perioadă restrânsă de timp;

ES Task Manager, ES Explorator – manager al aplicațiilor ce rulează pe smartphone și file explorer pentru fișierele de pe device;

OfficeSuite – suită pentru documentele în format Word, Excel, PowerPoint;

Sygic – software profesional de navigație, activabil pentru șapte zile.

În rest sunt aplicații regăsite pe orice smartphone Android: Search by Google, Gmail, YouTube, Hărți, Magazin Play. Pe partea de browsing se descurcă decent, am spus mai jos care sunt situațiile pentru care A5 Smiley îi recomandat.

Performanță

Screenshots-Allview-A5-Smiley (20)

L-am pus la câteva teste de benchmark, deși nu este un telefon gândit pentru a impresiona din acest punct de vedere:

SmartphoneTeste de benchmark Allview A5 Smiley Evolio Onyx Orange Yomi
Quadrant Standard 3538 puncte 3308 puncte 2887 puncte
AnTuTu Benchmark 11088 puncte 10541 puncte 9596 puncte
NenaMark 1 47.1 fps 71.5 fps 58.0 fps
NenaMark 2 40.9 fps 48.9 fps 50.1 fps
CF-Bench 7653 puncte 7939 puncte 6157 puncte;
Vellamo HTML5 – 1690 puncte;METAL – 525 puncte. HTML5 – 1560 puncte;METAL – 467 puncte. HTML5 – 1524 puncte;METAL – 422 puncte.
Linpack Single Thread – 55.372 MFLOPS;Multi-Thread – 84.842 MFLOPS. Single Thread – 44.951 MFLOPS;Multi-Thread – 70.898 MFLOPS Single Thread – 45.661 MFLOPS;Multi-Thread – 70.542 MFLOPS.
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat 406 puncte cu browserul integrat. 406 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Allview-A5-Smiley (11)

3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot. În partea superioară dați de slotul pentru microUSB și jack-ul de 3.5 mm. În partea dreapta de butonul de power și tasta gândită pentru reglarea volumului. La bază și în stânga nu se află niciun element de conectivitate.

Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 3G. În ce privește calitatea apelurilor de voce l-aș puncta destul de bine. Modelul sosit la test livra un sunet clar, bine definit, puternic.

Cameră foto și video

Allview-A5-Smiley (15)

3.15 Megapixeli, autofocus și LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli, camera principală filmează la 720p. Nu cumperi A5 Smiley pentru fotografii la calitate de cameră foto compactă. Totuși, este suficient de bun să imortalizeze un moment și să ți-l amintești peste timp.

Câteva fotografii făcute cu Allview A5 Smiley:

Autonomie

Screenshots-Allview-A5-Smiley (14)

Procesor low-voltage, dual-sim, display TN de 4 inch și o baterie de doar 1400 mAh. Mda. Pe luminozitate maximă, cu sincronizare în fundal, 2 cartele SIM și nu trece de pragul a 7 – 8 ore de utilizare ceva mai intensivă. Acum știți că autonomia diferă în funcțiie de scenariile de utilizare. Totuși, A5 Smiley este un smartphone care necesită încarcare zilnică când 3G-ul este activat, iar pe 2G cu sms-uri și apeluri se descurcă mai bine. O baterie de 2000 mAh ar fi făcut minuni.

Preț

Preț – 349 lei pe eMAG.

Concluzii

Allview-A5-Smiley (9)

Allview A5 Smiley oferă o experiență de utilizare destul de bună pentru prețul său de 349 lei. Se încadrează între cele mai ieftine telefoane Android cu un display de 4 inch și rezoluție de 480×800 pixeli. Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA. Îl consider a fi un prim smartphone recomandat unui adolescent cu buget mai mic.

PRO

– carcase colorate în pachet și te alegi cu 4 variante pentru spatele smartphone-ului, din pachetul de retail;

– Android 4.2 Jelly Bean, funcționare fără lag în cele mai situații, bloatware la minim;

– camera de 3.15 Megapixeli dispune de autofocus și LED flash, iar fotografiile sunt destul de ok pentru un smartphone cu preț situat sub 70 de euro, fără semnarea unui contract;

– dual-sim.

CONTRA

– display mediocru, dar pentru 349 lei trebuiau făcute și compromisuri;

– sunet la intensitate mică;

– autonomie care suferă la utilizare intensivă.

Partea de unboxing și primele impresii pentru Allview A5 Smiley:

Câteva fotografii făcute lui A5 Smiley: