Allview E2 Jump – review

29/06/2015

Allview E2 Jump este un smartphone pe care am avut ocazia să-l testez aproape 3 săptămâni, asta și din cauză că a fost telefonul pe care l-am luat cu mine într-o vacanță de 7 zile. A venit destul de bine pentru review în această perioadă, deoarece astfel am avut ocazia să văd cum se descurcă el și în condițiile pentru care a fost creat – în cazul meu pe plajă, aproape de apă și nisip, praf.

De ce spun asta?

Pentru că Allview E2 Jump se laudă că respectă standardul IPX-5. Acesta promite să ofere dispozitivului rezistență la stropirea cu apă. Mai exact, standardul IPX-5 spune așa: rezistent la stropirea cu apă printr-un orificiu de 6.3 mm, la un debit de 12.5 l/min, cu o presiune de 30 kN/mp, timp de 3 minute de la o distanță de 3 metri. V-am lămurit, nu?

Personal, vă mărturisesc că apreciez smartphone-urile ce oferă un oarecare grad de rezistență și chiar am deținut un astfel de dispozitiv prin 2012 – un Motorola Defy Mini.

Haideți să vedem cum s-a comportat Allview E2 Jump și începem prin specificațiile detaliate.

Specificații Allview E2 Jump:

Specificatii Allview E2 Jump

Design

Allview E2 Jump

În cutia în care l-am primit pe Allview E2 Jump, am mai găsit și bateria, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe fir lat, folie de protecție pentru ecran, certificat de garanție, manual de utilizare și cod pentru activarea antivirulsului preinstalat pentru o perioadă limitată de timp.

În primul rând, să vorbim despre cum reușește Allview E2 Jump să respecte standardul IPX-5. Capacul spate se desface greu, dar odată terminată această operațiune observăm că interiorul este capsulat, iar în jurul bateriei și al elementelor interioare de conectivitate există o garnitură ce oferă etanșeitate după ce capacul spate este montat la loc.

Jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB sunt protejate și ele de căpăcele din cauciuc. Din același material este confecționată și toată marginea smartphone-ului, oferind rezistență în acest mod și pentru căzături sau alte astfel de incidente.

Allview E2 Jump dispune de două difuzoare frontale (în genul multor modele HTC) despre calitatea cărora o să vorbim la capitolul dedicat. Ele se situează deasupra și sub display, către marginile dispozitivului. Partea din față mai prezintă și cele trei taste capacitive cunoscute în cazul Android. Ele nu sunt iluminate din spate.

Pe spatele smartphone-ului, către părțile de sus și jos se întâlnesc două zone ce par că adăpostesc la rândul lor încă două difuzoare. Nu este cazul, acestea fiind adăugate doar de dragul design-ului. Între ele se găsește camera principală, LED flash-ul, logo-ul companiei Allview și denumirea modelului de telefon (de sus în jos, pe centrul dispozitivului).

Allview E2 Jump chiar dă senzația de smartphone rezistent. Nu scoate sunete neplăcute oricât am încerca să facem asta. Spatele și lateralele contribuie (alături de dimensiunile compacte) la un grip excelent.

Toate materialele, ca și finisările, dar mai ales construcția, sunt parcă mai bune decât te-ai aștepta să găsești la un smartphone de circa 500 de lei.

Ecran și sunet

Allview E2 Jump

Ecranul IPS al lui Allview E2 Jump măsoară 4.5 inci în diagonală. Cu o rezoluție de 854 x 480 pixeli, acesta oferă o densitate de 217 ppi. Chiar dacă am crezut că este suficientă, am descoperit că mai bine s-ar fi optat pentru o rezoluție qHD (940 x 560 pixeli). Sunt destule momentele în care textul și imaginile nu apar suficient conturate.

În afară de densitatea pixelilor, la display mai deranjează și faptul că acesta nu răspune tocmai exact la atingere. Câteodată nu preia comanda, iar alteori vrei să apeși undeva, iar ecranul înțelege altceva. Destul de dificil chiar și să scrii în modul portrait, când tastele virtuale au dimensiuni cam mici.

Atât este de reproșat ecranului. Celelalte aspecte pe care le analizez sunt toate bine reprezentate. Luminozitatea maximă este chiar puternică și oferă o lizibilitate bună în bătaia directă a soarelui, unghiurile de vizualizare sunt largi, iar culorile naturale, plăcute.

Difuzoarele frontale se pare că sunt stereo. Cel puțin așa vedem în descrierea lui Allview E2 Jump de pe site-ul companiei. Sincer, mi-a fost foarte greu să analizez dacă chiar sunt stereo (dată fiind distața mică dintre ele), dar până la urmă cred că da, sunt. Totuși, altceva am observat când analizam acest aspect: difuzorul de sus (cel pe care îl punem la ureche în apeluri) este de mai bună calitate. Acesta oferă și ceva bass, spre deosebire de speaker-ul de jos.

Sunetul emis prin difuzoarele frontale este puternic, mult mai puternic decât la majoritatea smartphone-urilor pe care le-am testat. Nu sunt nici pe departe la nivelul unui HTC, dar faptul că le ții mereu orientate către tine când folosești smartphone-ul te face să crezi că volumul maxim este mai mare. Calitatea este acceptabilă, dar mai multe frecvențe joase ar fi fost binevenite.

Cu căștile în urechi primim un sunet chiar bun. Bine, nu cu căștile din pachet, care nu oferă bass mai deloc. Unele de calitate bună fac audițiile cu Allview E2 Jump cel puțin plăcute.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview E2 Jump

Încă o dată avem parte de un procesor MediaTek MT6582 quad-core la 1.3 GHz, cu GPU Mali-400 și 1 GB de RAM. Această combinație este probabil cea mai des întâlnită de către mine de când testez pentru gadget.ro. De cele mai multe ori s-a dovedit suficientă.

În cazul Allview E2 Jump, ansamblul hardware parcă nu este tocmai bine armonizat cu sistemul de operare. Câteodată, nu neapărat des, apar momente de lag și ușoare agățări prin meniu. Când sunt executate actualizări sau alte soft-uri lucrează în fundal, aceste manifestări sunt și mai evidente.

Nu reprezintă un capăt de țară, dar ajung uneori să devină enervante. Încă un update de software (am primit unul în primul moment când l-am scos din cutie) care să rezolve aceste mici inconveniente l-ar face pe Allview E2 Jump mult mai plăcut în utilizare.

Android 4.4.2 KitKat reprezintă sistemul de operare pentru Allview E2 Jump. Nu sunt diferențe majore față de varianta nativă. Singurele mai evidente ar fi ecranul de deblocare și butonul pentru acces la meniul cu toate aplicațiile. Allview a renunțat la Berry UI pentru acest model de smartphone.

Jocurile complexe în genul Real Racing 3 sunt rulate decent, dar fără detalii fine. Alte titluri, precum Temple Run sau Subway Surfers nu pun mari probleme.

Aplicațiile preinstalate pe Allview E2 Jump sunt doar câteva la număr, ceea ce este de bun augur. Iată câteva dintre ele (pe lângă suita Google): Administrator fișiere, Mod economie energie – fac exact ce sugerează denumirea și Bitdefender Antivirus – software antivirus.

Performanță

Teste benchmark Allview E2 Jump

În tabelul de mai jos aveți structurate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview E2 Jump:

Tabel teste benchmark Allview E2 Jump

Conectivitate

Allview E2 Jump

Allview E2 Jump este un smartphone dual sim ce acceptă o cartelă de dimensiuni normale și una micro sim. Vitezele maxime în download sunt de până la 21 Mbps, în timp ce în upload se poate urca până la 5.76 Mbps.

Mai avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm (ultimele două în partea superioară, acoperite de căpăcele din cauciuc).

Butoanele pentru reglarea volumului sunt situate pe stânga, iar cel power este poziționat pe dreapta. Cele trei taste sunt în totalitate acoperite de marginea din cauciuc ce înconjoară lateralele smartphone-ului. Astfel se asigură că niciun strop de apă nu va intra pe lângă aceste butoane.

Elementele de conectivitate au funcționat normal, cu ușoare ezitări sau așteptări prea lungi din partea GPS-ului. În apelurile de voce, Allview E2 Jump se descurcă bine. Sunetul este bun calitativ și are o intensitate ridicată. Recepția semnalului GSM a fost mai bună decât la majoritatea modelelor din această categorie de preț pe care le-am testat.

Cameră foto și video

Allview E2 Jump

În momentul în care analizezi specificațiile tehnice și ajungi la camera foto, nu ai cum să ai așteptări prea mari. 5 Megapixeli nu anunță mult și așa este și în realitate. Aveți mai jos câteva exemple despre ce poate camera principală de pe Allview E2 Jump. Prima poză din galerie este captată pe înserat, folosind modul HDR.

Tot aici aș vrea să spun că LED flash-ul din dotarea lui Allview E2 Jump este probabil cel mai slab pe care l-am întâlnit. Cu atât mai ciudat cu cât acest smartphone se dorește atractiv pentru persoanele active, care destul de probabil o să mai meargă și cu cortul sau care agreează astfel de activități. Păi cum or să se descurce aceștia noaptea, când ”lanterna” de pe Allview E2 Jump nu face lumină mai departe de 50 de cm?

Autonomie

Allview E2 Jump

Cu o baterie de 2000 mAh, Allview E2 Jump se descurcă onorabil. Greu va fi să descărcați acumulatorul în mai puțin de o zi de utilizare. Ecranul mic (pentru standardele actuale), cu rezoluție  854×480 pixeli și ansamblul hardware nu tocmai energofag, fac ca Allview E2 Jump să nu stea deloc rău la capitolul autonomie.

În utilizare medie și cu luminozitatea ecranului pe auto am reușit să trec chiar și de două zile fără să ajung la priză. Este adevărat că asta s-a întâmplat în vacanță, când nu am abuzat de smartphone, dar sunt sigur că există destui utilizatori care folosesc în acest mod dispozitivul.

Preț

Allview E2 Jump – 549 lei la eMAG.

Concluzii

Allview E2 Jump

În primul rând, Allview E2 Jump este recomandat persoanelor active care au nevoie de un plus de rezistență pentru smartphone-ul lor. Mărturisesc că și mie mi-ar plăcea să nu stau mereu cu grija că telefonul ar putea ajunge pe la fiul meu care, la 2 ani și jumătate, nu știu pe unde s-ar putea juca cu el.

Cei care fac des drumeții sau sunt mereu în mișcare vor aprecia carcasa cu margine cauciucată, ce poate preveni destul de bine șocuri diverse. Allview E2 Jump este rezistent și la stropii cu apă și mă gândesc că nici praful nu o să-l afecteze prea tare dacă nu are cum să pătrundă sub carcasă.

Prețul acestui device sunt sigur că o să mai scadă ușor în câteva săptămâni, iar până la sfârșitul anului probabil se va așeza pe undeva pe la 400 de lei. Nici acum nu mi se pare un cost prea ridicat cel afișat.

Voi știți cel mai bine dacă aveți nevoie de protecția suplimentară oferită de Allview E2 Jump. În rest, despre celelalte caracteristici și cum s-a comportat exemplarul de test ați putut citi mai sus, iar principalele puncte pro sau contra ale lui Allview E2 Jump pe care le-am descoperit după aproape 3 săptămâni de utilizare sunt:

PRO

– construcție foarte solidă, cu materiale bune și finisări asemenea (mai ales în această categorie de preț);

– rezistență la stropirea cu apă (certificare IPX-5);

– autonomie rezonabilă oferită de acumulator;

– sunet puternic emis prin cele două difuzoare frontale.

CONTRA

– mici probleme cu răspunsul touchscreen-ului;

– lag și agățări ocazionale ale sistemului de operare;

– rezultate slabe pentru camera foto și LED flash anemic.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.