Allview P3 AllDro – review

07/03/2012

Primele impresii legate de smartphone-ul dual-sim al Visual Fan – companie ce deține brandul Allview – AICI. Am avut suficient timp la dispoziție ca să-l testez în toate privințele. Astfel că pot să fac o recenzie detaliată pentru un smartphone dual-sim ce la prima vedere promite mult privind raportul preț/performanțe.

Datele sale tehnice:

– ecran TFT capacitiv de 4.1 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori;

– procesor single core ARM11 de 670 MHz, 512 MB memorie RAM, 512 MB ROM din care doar 187 MB pentru stocare de fișiere, microSD de până la 32 GB;

– accelerator grafic PowerVR SGX531;

– Android 2.3.5 Gingerbread;

– 3G, Wi-Fi b/g, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;

– cameră foto de 8 Megapixeli cu LED flash, filmează la 720×480 pixeli, touch-focus, detectare a feței și a zâmbetului, funcție panoramic, cameră frontală de 0.3 Megapixeli;

– baterie de 1.900 mAh, 136 gr. și 12.9 mm.

Design 

Allview iese din zona telefoanelor ieftine dual-sim și dorința lor este să atace segmentul mid-range. Allview P3 AllDro nu dă impresia de telefon ieftin. Marginea telefonului este lucioasă, dar nu mi s-a părut a aduna zgârieturile sau praful prea ușor. Mai degrabă se acumulează amprentele pe display-ul generos de 4.1 inch. Logo-ul Allview este prezent la partea frontală. Carcasa din spate ce acoperă bateria a fost fabricată din plastic, l-am ținut în buzunar fără o husă și nu a adunat nicio zgârietură. Modul de înlăturare al capacului bateriei este facil, au poziționat un lăcas la bază, pe lateral.

Camera foto de 8 Megapixeli este însoțită de un LED flash și ambele elemente sunt scoase în evidență printr-o zonă argintie, cu aspect metalizat.

Cântârește 136 gr. și grosime de 12.9 mm – de aceea se și simte mai mare în mână. Este un smartphone generos dimensionat și grosimea îl face să pară supra-dimensionat. Poate fi operat cu o singură mână și încape în buzunar fără probleme. Trece cu brio la design. P3 AllDro este dovada că și un OEM poate arăta decent.

Pachetul conține: telefonul, bateria de 1.900 mAh, încărcător, cablu de tip microUSB – USB 2.0 cu rol și în încărcarea telefonului, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, căștile pe jack de 3.5 mm. Cutia este neagră cu logo-ul Android și telefonul P3 AllDro stilizat. Din acest punct de vedere mi-a adus aminte de smartphone-urile Samsung care sunt livrate la fel, într-un pachet compact.

Ecran și sunet

Diagonala este atipică, 4.1 inch cu o rezoluție WVGA de 480×800 pixeli. Îmi aduc aminte când eram la prezentarea lui Nokia N9 – display de 3.9 inch – și cineva din audiență a întrebat de ce s-a ales 3.9 inch. Răspunsul a fost simplu – pentru a individualiza telefonul față de concurență. Nu știu dacă la Allview P3 AllDro a fost aceeași motivație, dar este singurul telefon pe care l-am testat la 4.1 inch. Ecranul poate fi reglat în luminozitate și l-am dat la maxim. Suferă de efectul oglindă în razele soarelui ca mai toate smartphone-urile din prezent, cu excepția celor de tip AMOLED ce se descurcă mai bine. Este o diferență între ecran și zona touch de la suprafața sa, ai impresia că display-ul este pus în ramă. La Samsung Galaxy Nexus ai impresia că ai pus mâna direct pe display, nu la fel și la P3 AllDro. Comparația nu se poate extinde, prețul lui Nexus este de peste 2 ori mai mare.

Au pus și un LED de notificare deasupra ecranului, în stânga. O soluție similară am mai văzut implementată la HTC.

La baza sa se află 4 butoane de tip capacitiv cu rol în meniul lui P3 AllDro, de la dreapta la stânga: Search, Back, Settings și Home.

Amprentele se acumulează ușor pe suprafața ecranului de 4.1 inch. Puteți cumpăra o husă care să protejeze și chiar ar fi recomandat.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, lângă senzorul de 8 Megapixeli și LED flash-ul. Se aude tare, strident. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți poziționat pe lateral, în partea superioară, lângă butonul de power. Căștile din pachet sunt clasice, rotunde, negre. Calitatea sunetului oferit poate fi considerată decentă.

Sistem de operare, aplicații și performanță 

Rulează Android 2.3.5 Gingerbread. Procesorul este ARMv6 tactat la doar 670 MHz, 512 MB RAM, 512 MB ROM și 187 MB pentru stocare de fișiere. Nu aduce un microSD din pachet. Trebuie neapărat să dispuneți de un microSD. Fără el nu am reușit să instalez nicio aplicație și nici să fac fotografiile cu camera de 8 Megapixeli. Un microSD de 2 GB ar fi ok pentru început și costă câțiva zeci de lei. Trebuie să spund din start că nu oferă acces la Android Market, dar aduce 1Mobile Market preinstalat și AplyStore – dezvoltat de către Visual Fan. În 1Mobile Market am găsit aplicațiile cu care sunt obișnuit în Android Market – ar trebui să-i spun Google Play. Am reușit să instalez: Gmail, YouTube, Google Reader, Google Docs, Angry Birds, Drag Racing, Quadrant Standard, AnTuTu Benchmark, Twitter, Facebook, Google Maps. Modul în care este organizat 1Mobile Market este identic cu Google Play și majoritatea aplicațiilor par a fi portat și în acest magazin de aplicații. AplyStore pălește în fața 1Mobile Market, sunt prea puține aplicații și singurele care ies în evidență sunt cele care fac un fel de revistă a presei sau legat de content local.

Aplicațiile cu care vine P3 AllDro din standard sunt:

1Mobile Market – magazin de aplicații ce reprezintă o alternativă viabilă la fostul Android Market și actualul Google Play;

1Mobile Game – versiunea 1Mobile Market pentru jocuri, toate sunt gratuite;

Advanced Task Killer – arhicunoscut și de pe alte telefoane Android;

AplyStore – magazin de aplicații dezvoltat de către Visual Fan cu accent pe conținutul cu relevanță locală;

Calculator, Calendar, Clock, FM Radio, Search, Sound Recorder, Torch  – vă dați seama la fiecare în parte despre ce este vorba, Torch reprezintă lanterna și LED-ul puternic se dovedește de folos;

Car Home – poți transforma smartphone-ul într-un GPS ad-hoc și dimensiunea de 4.1 inch a display-ului ajută pentru a parcurge informațiile cât mai repde. Este dezvoltat pe baza Google Maps;

Cinemagia – te trimite către site-ul optimizat pentru telefoane mobile – cinemagia.ro. De acolo ți se spune printr-un banner că poți descărca și aplicația din Android Market, dar legat de Android Market pe P3 AllDro este o altă poveste;

Email – client simplu de mail ce a funcționat fără probleme cu contul meu de gmail;

ES File Explorer și ES Task Manager – organizezi fișierele și activitățile pe care le stochează sau rulează telefonul;

MultiLing Keyboard – versiunea pentru limba română este preinstalată.

Notes – îți notezi ideile din timpul unei zile;

Task Manager – ceva similar face și ES Task Manager. De aici poți dezinstala sau șterge/ opri aplicațiile considerate nefolositoare.

Am încercat să-i pun Android Market și Google Play în această dimineață. Instalarea funcționează, permite instalarea, intru în magazinul oficial de aplicații, dar când doresc să instalez ceva anume primesc o eroare de tipul: Sorry! The application  Google Play Store (process.com.android.vending) has stopped unexpectedly. Please try again. Culmea este că pe Allview P2 AllDro nu am dat de această problemă, deși procesorul este identic, memorie RAM mai mare pe P3 AllDro, rezoluție mai bună. Dacă aveți idee cum se poate rezolva această problemă v-aș ruga să postați modalitatea în rubrica de comentarii.

Legat de modul în care rulează aplicațiile sau pe partea de browsing, există un cuvânt de ordine – suficient. Nu este vitezoman și procesorul are un rol cheie în asta, puteau să-l tacteze la măcar 1 GHz, față de cei 670 MHz. RAM-ul este ok, iar procesorul grafic din seria PowerVR SGX 531 ajută mult în jocurile cu o grafică ceva mai elaborată. Rulează Angry Birds, fără lag, față de alte telefoane ieftine care nu-l suportă.

Pentru cei pasionați de teste de benchmark. Am testat P3 AllDro cu Quadrant Standard, AnTuTu Benchmark și Vellamo:

Quadrant Standard – 712 puncte;

AnTuTu Benchmark – 1.821 puncte;

Vellamo – 223 puncte.

Conectivitate

Integrează 3G, Wi-Fi b/g, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS. S-a mizat pe minimalism în ce privește dispunerea tastelor de control de pe lateral. În partea superioară găsiți butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea telefonului, jack-ul de 3.5 mm pentru căștile audio. Pe lateral dreapta regăsiți tastele pentru reglarea volumului și portul microUSB. Lipsește un buton dedicat pentru camera foto și s-ar fi dovedit de folos. La semnalul Wi-Fi s-a dovedit a fi mai bun decât metalicul Galaxy Nexus.

Pe partea de telefonie, nu a pierdut semnalul indiferent de modul în care l-am ținut în mână sau cu ambele mâini. Este un smartphone Android dual-sim. Am utilizat o cartelă de Vodafone și una de Cosmote. De fiecare dată când efectuezi un apel sau trimiți un mesaj te întreabă ce rețea preferi: între cele două SIM sau via internet.

Cameră foto și video

Senzorul este de 8 Megapixeli, autofocus și LED flash. Aveți o galerie foto care se va dovedi edificatore în ce privește comportamentul pe domeniul foto pentru Allview P3 AllDro.

[nggallery id=256]

httpvh://youtu.be/gOPUJSrY7yU

Autonomie

Aici este un mare punct pozitiv pentru P3 AllDro și bateria de 1.900 mAh se dovedește a fi soluția din topor de care ar avea un smartphone Android. Merge fără probleme spre cel puțin două zile de utilizare moderată cu browsing, internet via Wi-Fi și 3G, GPS. Pe cutia lui P3 AllDro se spune că ar scoate 300 de ore în stand-by și 400 de minute ca timp adunat pentru convorbirile efectuate. Îi dau notă bună la autonomie și mai ales că vorbim de un smartphone dual-sim.

Preț 

evomag.ro – 999 lei;

emag.ro – 999 lei.

Concluzii 

Allview P3 AllDro este un smartphone dual-sim care dorește la un preț mic să ofere multe: cameră de 8 Megapixeli, display generos de 4.1 inch cu rezoluție WVGA, bateria mare pentru autonomie cât mai bună – 1.900 mAh. Este cel mai bun dual-sim Android pe care-l poți cumpăra la ora actuală. Marele neajuns este dat de imposibilitatea în a instala Android Market și mare noroc cu 1Mobile Market care suplinește cu brio această lipsă. Tonalitatea lucioasă dorește să-i dea un caracter aparte, dar pentru unele persoane s-ar putea să fie prea mult. P3 AllDro este departe de ideea de smartphone perfect, acolo și bugetul trebuie să fie de 2 ori mai mare, dar este de apreciat pentru versatilitatea dată de dual-sim și bateria generoasă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.