Smartphone

Visual Fan a lansat trei telefoane dual-core și dual-sim: P5, P4 Duo și P6 Stony. S-au gândit că le va fi de folos să aducă și un smartphone Android cu un preț de achiziție redus, dar cu o sumă de specificații hardware ce-l transformă într-un veritabil best buy. Așa a ieșit Allview P5 Mini care-i un candidat serios pentru cel mai bun smartphone Android sub 200 de euro. Atenție, prețul său este în jurul a  600 de lei, cu mult sub targetul de preț amintit mai sus.

Nu există niciun alt telefon Android care să aibă specificații hardware similare + funcția dual-sim și să ofere un preț mai bun. P5 Mini presupun că va debuta și în oferta magazinelor Cosmote, așa cum s-a întâmplat cu o serie de tablete + Allview P4, Allview P5, Allview P4 Duo. Acolo va deveni un hit în domeniul smartphone-urilor de buget.

Allview P5 Mini s-ar putea să fie pe placul celor care-și doresc un telefon dual-sim, dar vor și acces la experiența Android și aplicațiile din Google Play. Totul la un preț corect / bun. O să vedeți pe parcursul review-ului dacă P5 Mini vi se potrivește și mai ales ce știe să facă acest smartphone aflat sub brand românesc. Spun de pe acum că a fost o supriză plăcută, de la anunțarea datelor tehnice în mod oficial până la deschiderea din cutie și trecând prin experiența hands-on cu acest device din ultimele trei săptămâni.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile hardware pentru Allview P5 Mini:

Smartphone
Date tehnice
Allview P5 Mini
Ecran TFT-LCD de 3.95 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, protejat cu sticlă Gorilla Glass
Procesor Single core de tip ARM Cortex-A9 la 1 GHz
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real, microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX531
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, Wi-Fi direct, microUSB, jack de 3.5 mm, radio FM cu RDS, GPS
Cameră foto și video 3.2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli, geo-tagging, înregistrare video
Baterie 1700 mAh
Greutate 162 gr.
Grosime 11.2 mm
Preț 599 lei

Design

Allview-P5-Mini-foto (3)

Deschiderea din cutie a fost făcută în urmă cu ceva timp. În dimensiuni este identică cu cea de la Allview P4 Duo. La interior dați de telefon, bateria de 1700 mAh, manual de instrucțiuni, flyer cu Bitdefender Mobile Security și un cod de activare, certificat de garanție, folie de protecție pentru ecran + accesoriu pentru ștergerea ecranului de amprente, căști albe intraauriculare.

Sunt câteva valori de luat în seamă: display de 3.95 inch, 162 gr. și 11.5 mm. Rezultă un smartphone cu greutate, nu-i un device slim. Acesta ar fi singurul compromis, nu uitați de prețul afișat care-l transformă în best buy. Materialele folosite și asamblarea sunt decente, de la bine în sus. Se simte bine în mână, ușor de utilizat. Tasta de power și cea pentru reglarea volumului sunt frumos integrate pe lateral în designul smartphone-ului. Sunt două muchii metalice ce atrag atenția. Strâns în mână nu scoate vreun sunet ciudat și aș risca să spun că este cel mai bine închegat smartphone de sub 1000 de lei.

Capacul bateriei este de tip unibody, ușor de îndepărtat. Știți că eu am, de obicei, probleme la acest capitol. Nu a fost cazul la P5 Mini, bateria de 1700 mAh trebuie îndepărtată spre a avea acces la sloturile pentru cele două cartele SIM cât și la slotul pentru microSD.

Logo-ul Allview nu a pus în partea frontală ci doar pe spate, la bază. Este un smartphone ceva mai lat, ușor de accesat și o singură mână.

Nu arată a fi un smartphone de buget și materialele + finisarea sub clar peste cele ale concurenței situată în această gamă de preț.

Ecran și sunet

Allview-P5-Mini-foto (22)

Un TFT-LCD capacitiv de 3.95 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, protejat cu sticlă Gorilla Glass. În pachet dați și de o folide protecție, instrucțiuni de montare și un accesoriu pentru ștergerea amprentelor. Importantă ar fi că au implementat o rezoluție ceva mai bună decât la alte telefoane low-cost cu Android ce se cantonează mai jos.

Display-ul își face treabă, nu impresionează ca un S-LCD, IPS sau Super AMOLED, dar nu uitați gama de preț în care ne situăm. Îți faci treaba pe el, touch-ul funcționează precis, ajutat de un hardware ok funcționează decent spre bine.

La baza ecranului se află trei taste de tip capacitiv cu rolul de Back, Ieșire pe ecranul de start format din cinci ferestre customizabile cu diverse widgets, foldere sau scurtături către aplicațiile instalate în telefon. A treia tastă capacitivă oferă mai multe informații când ești într-o aplicație / joc / etc.

Boxa pentru sunet a fost amplasată în spate, la bază. Se aude tare, se transmit ușoare vibrații în carcasă când este dat la maxim. Impresionează prin claritate, jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Căștile din pachet sunt albe, de tip intraauriculare. Se aud bine, se adaugă un procent sensibil de bass. Sunetul oferit prin căști pot spune că-i imersiv. Plăcut. Nu se face de rușine la comparație cu telefoane de top, la acest capitol.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Allview-P5-Mini-foto (36)

Avem de-a face cu un CPU de proveninență MediaTek MT6575 (ARMv7 cu o frecvență cuprinsă între 166 – 1101 MHz. Se adaugă un accelerator grafic de la Imagination Technologies de tip PowerVR SGX531. Îl regăsiți și pe Allview P4 Duo, P4, P3 și P2.

P5 Mini integrează și 512 MB RAM + 4 GB din care 2 GB sunt disponibil și restul sunt ocupați de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate. Memoria poate fi extinsă cu maxim 32 GB – microSD slot dedicat la care aveți acces după ce scoateți capacul bateriei și bateria de 1700 mAh.

Hardware-ul nu contează așa mult ci experiența pe care o oferă. P5 Mini se mișcă fluent prin sistemul de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich peste care a fost pusă interfața Allview Berry. Modul în care arată meniul, ecranul de blocare și de apel telefonic poate fi customizat ușor. Puteți alege din Google Play o mulțime de launchere. Am optat pentru Nova Launcher. Asta și pentru că aduce o interfață similară cu cea din telefoanele cu Android în stadiu nativ.

Există o oarecare sacadare, normală, când P5 Mini face update la mai multe aplicații, simultan. Recomand instalarea unui task killer și un refresh din când în când. Per total, P5 Mini a fost o supriză plăcută în rularea aplicațiilor, a unor jocuri din Google Play, browsing cu Chrome pentru Android.

Android 4.0.4 cu Allview Berry UI nu-i rău deloc, aplicațiile sunt dispuse pe patru rânduri și patru coloane. Navigarea printre aplicații se face printr-un swipe lateral. Dintre aplicațiile preinstalate:

– Contacts, Messaging, Phone, Music, Camera, Gallery, Play Store, Clock, Calendar, Settings;
– Theme, Email, Gmail, Maps, Navigation, Local, Calculator, Sound Record, FM RADIO, SIM Toolkit, Browser, YouTube;
– MultiLing keyboard, ES Task Manager, Gameloft Live, Shark Dash, Little Big City, News, Notes, Stuneel, Bitdefender Antivirus, ES File Explorer, OfficeSuite.

Funcționează fără probleme pe partea de socializare: Twitter și Facebook testate prin aplicațiil oficiale. Tastatura qwerty touch este preluată direct din Android, fără vreo customizare ca la P4 Duo. Normal că sunt alternative în Google Play. Dintre jocuri am instalat Angry Birds, Temple Run. A mers fără probleme. Aplicațiile de top nu sunt suportate, oricum nu sunt așa multe aplicații sau jocuri cu cerințe de grafică în magazinul de aplicații Android, iar cei care caută gaming la superlativ se vor orienta spre telefoane de peste 1500 de lei, nu la categoria sub 150 euro.

Performanță

Allview-P5-Mini-foto (38)

L-am supus la câteva teste de benchmark și rezultatele au fost listate în tabel:

Smartphone
Teste de benchmark
Allview P5 Mini
Quadrant Standard 2854 puncte
AnTuTu Benchmark 6055 puncte
NenaMark1 68.8 fps
NenaMark2 33.6 fps
CF-Bench 2986 puncte
Vellamo 1037 în HTML5
369 pentru METAL
BrowserMark 2.0 1155 puncte
HTML5test 390 puncte

Conectivitate

Allview-P5-Mini-foto (10)

Să enumerăm: 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, GPS, bluetooth 3.0, Wi-Fi direct. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea telefonului. În lateral dreapta sunt tasta pentru reglarea volumului cât și cea de power cu rol în pornirea / oprirea telefonului sau în blocarea / deblocarea ecranului touch de 3.95 inch. Controlul de volum și tasta de power sunt integrate bine, nu fac notă discordantă cu restul telefonului, ușor de accesat.

Se adaugă funcția dual-sim. Ambele cartele sunt active, nu poți avea acces 3G decât de pe una singură dintre ele. Când vorbești de pe un număr, celălalt intră în stand-by.

Cameră foto și video

Allview-P5-Mini-foto (6)

3.2 Megapixeli. Nu dispune de LED flash. Aplicația se deschide rapid, există un micuț lag la captarea fotografiilor. Meniul aplicației de la camera foto și video a fost simplificat. În colțul din stânga sunt setările: Timer cu 2, 5 sau 10 secunde. Sunt două scene ce pot fi selectate: Auto și Noapte, expunerea poate fi setată de la +2 la – 2.

Filmează la 864×480, 640×480 pixeli, 480×320, 176×144 pixeli. Fotografiază la 3 Megapixeli, 2 Megapixeli, 1,3 Megapixeli.

Aveți și câteva mostre foto și video făcute cu P5 Mini spre a vă forma o impresie.

IMG_20130103_171855

IMG_20121229_121944

IMG_20130103_171906

IMG_20121229_121855

IMG_20121229_121900

Și video:

Autonomie

Allview-P5-Mini-foto (14)

1700 mAh, display de 3.95 inch, procesor single core, dual-sim. Asta se transpune într-o autonomie respectabilă. Trece pragul unei zile de utilizare moderată fără probleme. Ajunge la două zile. Valoare respectabilă pentru un smartphone dual-sim cu Android, o supriză plăcută din partea Visual Fan.

Concluzii

Allview-P5-Mini-foto (28)

Allview P5 Mini este unul dintre cele mai bune telefoane sub 200 de euro din piață. Nu uitați că este și un smartphone dual-sim, îndeplinind dorințele de comunicare ale multora. Nu face compromis la design și fabricație, să trecem în revistă care-i sunt punctele forte și cele slabe.

PRO
– dual-sim;
– design plăcut, finisare decentă;
– fluent în meniul adus de Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich;
– autonomie bună;
– preț excelent.

CONTRA
– display cu efect de glare în acțiunea directă a razelor soarelui.

Nu pot să critic camera foto & video pentru că trebuie să am în cap și nișa din care face parte: low-cost cu Android. Nu-i poți imputa că nu filmează sau fotografiază ca un smartphone de top sau că nu rulează cele mai puternice aplicații din Google Play, mă refer la cele cu cerințe speciale în ce privește acceleratorul grafic.

P5 Mini îl consider cel mai bun smartphone Android sub 150 de euro, unul dintre cele mai bune telefoane inteligente sub 200 de euro. Asta și pentru că au ales să-i pună 512 MB RAM și un CPU tactat la 1 GHz.

În câteva minute va fi postat și un review video aflat în procesare pe YouTube.

Modelul testat de Gadget.ro intră la concurs. Sunt doar două condiții:

a. Să ne urmăriți pe pagina de Facebook;
b. Să puneți un comentariu la acest articol în care să punctați care sunt cerințele voastre de la un smartphone Android în momentul achiziției (design, specificații tehnice, etc).

Extragerea câștigătorului se va face cu Random.org pe 27 ianuarie.

Concursul s-a încheiat. A câștigat Radu Lilian. Avem și un video cu tragerea la sorți făcută cu Random.org