Allview P6 Qmax – review

05/09/2015

În cazul în care nu știți deja, Visual Fan este compania din spatele brandului Allview. Aceasta reușește să aibă în oferta sa cea mai variată gamă de smartphone-uri pentru o companie românească.

Atunci nu este de mirare că ajungem să testăm din ce în ce mai multe gadgeturi Allview. Așa se face că acum vom vorbi despre unul dintre phablet-urile companiei ce-și are sediul în Brașov. 

Allview P6 Qmax reprezintă o ofertă destul de echilibrată pe hârtie, dar specificațiile oficiale trebuie analizate prin prisma utilizării cotidiene și nu luate ca atare. Să vedem mai departe dacă phablet-ul testat astăzi se va comporta în deplin acord cu ceea ce afișează în tabelul cu specificații.

Specificații detaliate pentru Allview P6 Qmax:

Specificatii Allview P6 Qmax

Design

Allview P6 Qmax (14)

Pachetul de retail în care a venit Allview P6 Qmax mai conține și bateria de 3000 mAh, un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, căști in-ear pe fir lat, manual de utilizare, certificat de garanție și un cod pentru activarea pentru o perioadă limitată a antivirusului preinstalat.

Odată scos din cutie, Allview P6 Qmax își dezvăluie dimensiunile generoase. Nici nu te-ai putea aștepta la altceva din partea unui dispozitiv cu ecran de aproape 6 inci în diagonală. Totuși, cred că se putea mai bine cu raportul corp/display al lui Allview P6 Qmax. Inclusiv grosimea de 9 mm putea fi mai redusă.

În fine, atunci când cumperi un smartphone de 6 inci înțeleg că deja te aștepți la un dispozitiv nu tocmai compact.

Din punct de vedere al aspectului, Allview P6 Qmax nu atrage privirile prin artificii de design. Singurul element mai deosebit poate fi reprezentat de banda metalică ce înconjoară tot telefonul. Aceasta este finisată pe centru într-o textură grunjoasă, mată, iar la extremități metalul este polișat, lucios.

Banda de metal conferă o notă elegantă, dar contribuie și la rezistența structurală bună a smartphone-ului și oferă în același timp un grip decent, fiind ușor ieșită în afară.

Capacul spate se desface ușor, este mat, fără a aduna urme sau amprente și are o nuanță plăcută. Exemplarul ce a sosit la noi este alb, cu o tentă metalizată. Arată interesant în bătaia directă a luminii sub anumite unghiuri.

Închei capitolul design cu precizările: construcția este solidă, robustă, materialele sunt corecte pentru această categorie de preț, iar finisările decente. Se putea ceva mai bine la îmbinările dintre plastice, ecran și banda de metal, dar nimic cu adevărat grav.

Ecran și sunet

Allview P6 Qmax (6)

Dacă ai nevoie de un phablet cu ecran de 5.95 inci, atunci devine clar că acest element este esențial pentru tine. Allview P6 Qmax nu a făcut rabat la calitatea display-ului și oferă o luminozitate intensă, culori plăcute, naturale, iar unghiurile de vizualizare sunt largi.

Rezoluția Full HD a acestui panel aduce o densitate a pixelilor de aproximativ 370 ppi, o valoare suficientă chiar și pentru cei mai pretențioși. Foarte rar se întâmplă ca unele imagini sau texte să apară slab conturate.

Deși nu mi-a lăsat impresia unui display de cea mai bună calitate, adică în mod clar nu este unul high-end, ecranul lui Allview P6 Qmax își face treaba mai mult decât suficient. Chiar și în bătaia directă a razelor solare reușește să nu pună probleme prea mari utilizatorului.

Sunetul emis de difuzorul de pe spatele telefonului, aflat undeva către colțul din stânga-jos, este prea slab ca intensitate. Nici nu mai are rost să vorbesc despre calitate, atunci când volumul maxim este la un nivel atât de scăzut. Sunt șanse mari să nici nu auzi telefonul sunând atunci când este în altă cameră.

Cu căștile în urechi, cu cele din pachet, primim un sunet mediocru. Calitatea nu este punctul forte al căștilor intraauriculare din cutie, dar volumul oferit este intens. Cu niște căști de calitate situația se schimbă, iar sunetul capătă contur, în timp ce volumul scade ușor.

Allview P6 Qmax nu este tocmai un dispozitiv recomandat pentru capacitățile multimedia, cel puțin pe partea de sunet.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview P6 Qmax (7)

Ansamblul hardware ce-l animă pe Allview P6 Qmax este format dintr-un procesor octa-core la 1.7 GHz, model MediaTek MT8392, cu accelerator grafic Mali-450 MP și 2 GB de RAM. Spațiul de stocare de 16 GB este partiționat astfel: memorie internă (pentru instalat aplicații) de 5.77 GB și memorie telefon de 7.50 GB pentru stocare de poze, muzică și alte asemenea fișiere. În total sunt 13.27 GB disponibili utilizatorului.

Rulând un Android 4.4.2 KitKat lăsat aproape în stadiu nativ de către cei de la Allview, P6 Qmax se decurcă onorabil în majoritatea situațiilor. Ciudat este că atunci când sunt executate actualizări în fundal sau alte asemenea sarcini mai dificile, navigarea prin meniu decurge aproape fără probleme. De ce am spus că este ciudat? Pentru că în alte cazuri, în care smartphone-ul nu este pus la încercare cu adevărat, mai dă rateuri. Meniul mai agață, apare un ușor lag, iar experiența în utilizare are puțin de suferit.

Per total însă, Allview P6 Qmax se descurcă mai mult decât decent, chiar și jocurile complexe nereușind să-i pună mari probleme. Detaliile nu sunt extraordinare, dar sunt suficiente pentru un utilizator fără prea mari pretenții.

Allview a făcut foarte bine că a lăsat sistemul de operare curat, Android-ul 4.4.2 KitKat arătând aproape identic cu cel de pe un terminal din gama Nexus, atunci când acesta îl rula. Foarte mici diferențele și, în plus, nici bloatware-ul nu este prezent.

În afară de suita tot mai generoasă de la Google, nu mai avem decât Acualizări sistem, Bitdefender Antvirus (poate fi dezinstalat), Manager fișiere, Studio de film și System Update. Puține și foarte bine că este așa.

Performanță

Teste benchmark Allview P6 Qmax (1)

Allview P6 Qmax a rulat câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute de acesta sunt trecute în tabelul de mai jos. Trebuie spus că în timpul lor, dar și când este redat conținut video de pe YouTube, phablet-ul se încălzește simțitor, dar nu a dat vreo eroare din această cauză.

Tabel teste benchmark Allview P6 Qmax

Conectivitate

Allview P6 Qmax (16)

Allview P6 Qmax este un terminal dual-sim ce acceptă o cartelă de dimensiuni normale și una micro-sim. Pe lângă acestea, telefonul mai oferă conectivitate prin Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, HotKnot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm (în partea de sus).

Butoanele pentru reglarea volumului și tasta power sunt situate pe laterala din dreapta. Cel din urmă nu oferă un feedback prea bun la apăsare, având o cursă prea scurtă și fiind cam greu de apăsat. Poate fi o mică problemă întâlnită doar la exemplarul sosit la test.

Volumul în difuzor, precum și calitatea convorbirilor sunt medii, iar semnalul GSM este recepționat normal, fără a impresiona sau decepționa.

Toate celelalte elemente de conectivitate s-au comportat bine și nu au generat probleme.

Cameră foto și video

Allview P6 Qmax (11)

Allview P6 Qmax anunță un senzor principal de 13 Megapixeli capabil de a filma la rezoluție Full HD cu 30 de cadre pe secundă.

Pe ecranul smartphone-ului pozele arată foarte bine, dar analizate pe monitorul calculatorului, situația se schimbă. Detalii insuficiente, culori reprezentate uneori nerealist și zgomot în imagine cu atât mai prezent cu cât luminozitatea scade.

LED falsh-ul, deși este unul dual, este foarte slab ca intensitate. Nu aduce mai deloc lumină în cadru, fiind oarecum insuficient chiar și pentru a fi folosit ca lanternă ad-hoc.

Aveți mai jos câteva exemple de poze realizate cu Allview P6 Qmax. Prima din galerie este lăsată la dimensiunea maximă de 13 Megapixeli.

Autonomie

Allview P6 Qmax (17)

Chiar dacă are un acumulator de 3000 mAh, ecranul de 5.95 inci cu rezoluție Full HD și o luminozitate ridicată își cere tributul. Allview P6 Qmax nu reușește să ofere o autonomie decât medie. Trei sferturi de zi sau poate chiar una întreagă pot fi atinse dacă nu se forțează foarte tare smartphone-ul.

În testul nostru în care rulăm continuu clipuri video pe YouTube cu luminozitatea ecranului la maximum și volumul difuzorului la minim, Allview P6 Qmax a rezistat puțin peste 3 ore și jumătate, de la 90% la 15% încărcare a bateriei.

Preț

Allview P6 Qmax – 1099 lei la eMAG

Concluzii

Allview P6 Qmax (18)

În cazul în care vreți un smartphone dual-sim ce poate substitui cu succes și o tabletă, atunci Allview P6 Qmax poate fi alternativa. Fără a avea puncte forte evidente, dar nici elemente care să-l tragă cu adevărat în jos, Allview P6 Qmax ar merita totuși o mică actualizare a prețului pentru a deveni și mai atractiv pentru potențialii cumpărători. Fiind lansat nu cu foarte multă vreme în urmă, sunt sigur că o reducere de cost stă să apară.

Iată câteva dintre cele mai importante puncte pentru sau contra lui Allview P6 Qmax.

PRO

– construcție solidă cu materiale corecte;

– ecran IPS bun, cu rezoluție Full HD;

– ansamblu hardware sufcient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store;

– sistem de operare lăsat aproape nativ, fără bloatware, ce rulează în majoritatea timpului fără probleme.

CONTRA

– Android 4.4.2 KitKat după jumătatea anului 2015 nu este exact ce ne-am dori;

– LED flash-ul dual este doar pentru a face impresie pe hârtie, fiind foarte slab ca intensitate;

– rezultate mediocre oferite de camera principală ce se laudă cu 13 Megapixeli;

– volum maxim insuficient prin difuzorul extern.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.