Allview P8 Energy PRO – review

25/07/2016

Allview și-a construit o întreagă gamă de telefoane mobile ce pun în prim-plan autonomia extinsă oferită de baterie. Reunite în seria Energy, aceste terminale nu uită însă că mai există și alte elemente pe care un client le pune în balanță și astfel au apărut din ce în ce mai mulți exponenți aici.

După P6 Energy și P8 Energy Mini, ambele testate de mine, i-a venit rândul și celui mai mare membru al familiei. Cu ecran de 6 inch, Allview P8 Energy PRO nu cred că este tocmai pe placul tuturor, însă există destui care au nevoie de un display mare și o autonomie asemenea. Să vedem ce mai are de oferit pe lângă acestea.

Specificații pentru Allview P8 Energy PRO

Specificatii Allview P8 Energy PRO

Design

Allview P8 Energy PRO (21)

Cutia în care a venit Allview P8 Energy PRO mai conține un încărcător pe USB, un cablu USB Type-C – USB 2.0, cablu OTG pe USB Type-C, căști intraauriculare, agrafă pentru acces la sloturile sim și microSD, folie de protecție pentru ecran (plus una gata montată pe ecran și una pe spatele dispozitivului), manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea pe o perioadă limitată a antivirusului preinstalat.

Iată că din punct de vedere al accesoriilor oferite în pachet, Allview P8 Energy PRO se prezintă bine, o husă de protecție în plus și nu i-ar mai fi lipsit nimic.

Allview P8 Energy PRO (36)

Ca aspect, Allview P8 Energy PRO nu iese neapărat cu ceva în evidență. Partea frontală se remarcă prin tasta fizică cu rol de ieșire pe ecranul de start ce înglobează și senzorul de amprentă. Butoanele Înapoi și Aplicații recente au rămas de tip capacitiv, de o parte și cealaltă a tastei Acasă, dar nu sunt iluminate din spate și deci ceva mai greu de găsit pe întuneric. Tot pe partea frontală, în dreapta grilei difuzorului pentru apeluri, există un led de notificare ce se poate aprinde în mai multe culori, în funcție de setările alese.

Marginile telefonului precum și mare parte din suprafața de pe spate sunt realizate din metal. Asta conferă o rigiditate structurală foarte bună întregului ansamblu, așa că Allview P8 Energy PRO nu scoate sunetele neplăcute de la carcasă oricum l-am strânge în mână.

Camera principală nu iese mai deloc din profilul general al telefonului, cu toate acestea, atunci când dispozitivul stă așezat pe spate, pe o suprafață plană, el stă sprijinit și pe cameră. Un inel ce înconjoară lentila o protejează totuși în măsura în care o poate face, însă ceva atenție nu ar strica. Allview ne spune că senzorul principal ar fi protejat cu sticlă safir, foarte rezistentă, așa că s-ar putea să ne speriem degeaba.

Chiar dacă nu aș putea spune că pentru prețul său Allview P8 Energy PRO atrage prin materialele sau finisările oferite, nu înseamnă nici că există probleme. Totul se prezintă bine oricât de atent l-am analiza, doar că nu are acel ceva cu care să iasă în evidență. Asta dacă și-ar fi propus vreodată asta și dacă tu, ca client, îți dorești așa ceva.

În final mai spun că deși are dimensiuni considerabile (cu ecran de 6 inch nici nu se poate altfel), Allview P8 Energy PRO se așează destul de bine în palmă și personal nu am avut senzația că o să-l scap vreodată. Cel mai probabil asta și din cauza greutății de peste 200 de grame care te face să-l ții ceva mai strâns în mână.

Ecran și sunet

Allview P8 Energy PRO (28)

Allview a ales foarte bine pentru P8 Energy PRO un ecran de tip AMOLED, fiindcă acesta este cunoscut pentru consumul mai redus de energie electrică. Așadar, pentru un smartphone ce vrea să atragă la capitolul autonomie panelul AMOLED este binevenit.

Și nu numai pentru autonomie este bun un astfel de ecran. Culorile sunt foarte vii, însă nu deranjează, nu sunt suprasaturate, unghiurile de vizualizare sunt foarte largi și nu se pierde mai deloc din contrast, iar luminozitatea bună. Nu este cea mai ridicată, însă nu mi-a pus probleme nici chiar în bătaia directă a razelor solare. Sticla nu reflectă în mod agresiv mediul ambiant, așa că în lumină naturală puternică te descurci cel puțin decent.

Sunetul ce iese prin grila de pe spatele dispozitivului nu este rău deloc, ba chiar mă simt nevoit să-l laud. Puternic și destul de bine definit, cu destul bass pentru un telefon, m-a încântat. În plus, fiindcă spatele lui Allview P8 Energy PRO este curbat, grila nu este deloc obturată atunci când telefonul este așezat pe o suprafață plană.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este similară. Avem parte de un sunet foarte bun, cu toate că nu de-a dreptul impresionant. Totuși, cei mai mulți dintre voi nu veți avea nevoie de mai mult, iar căștile din pachet sunt și ele suficiente pentru majoritatea utilizatorilor. Aduc un bass puternic și un volum maxim mulțumitor. Puțini veți simți nevoia să le schimbați cu altele mai bune.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview P8 Energy PRO (27)

Elementul central al ansamblului hardware din spatele lui Allview P8 Energy PRO este reprezentat de chipset-ul MediaTek MT6753 ce folosește un procesor octa-core la 1.3 GHz pe Cortex-A53 și un accelerator grafic Mali-T720.

Despre acest chipset pot spune că se descurcă onorabil în majoritatea situațiilor. Când este ajutat de o memorie RAM de 3 GB atunci și mai bine. Aplicațiile și jocurile complexe sunt rulate decent, fără pretenții prea mari însă.

Totuși, pentru liga de preț în care joacă Allview P8 Energy PRO trebuia mai mult. Adică să fi adus tot ansamblul hardware la linie cu memoria internă, căci cei 64 de GB (53.76 GB disponibili utilizatorului) sunt demni de un flagship. Iar aceștia pot fi suplimentați cu încă până la 128 GB prin intermediul unui card microSD, ce beneficiază de slot dedicat, nu trebuie să renunțați la a folosi două cartele sim.

Galerie de screenshots din CPU-Z:

Deci, Allview P8 Energy PRO nu se descurcă deloc rău, dar la prețul său era nevoie de mai mult.

Nici sistemul de operare nu este adus la zi. Mai avem puțin și se va lansa Android N, Marshmallow este de luni bune disponibil, iar Allview P8 Energy PRO a rămas la Android 5.1 Lollipop. Mai mult, Allview a ales să modifice intens acest sistem de operare printr-o interfață proprie.

Este aceeași pe care am mai întâlnit-o destul de des în ultimul timp, una ce nu prea seamănă cu nimic altceva. Spun asta fiindcă zona cu setări rapide este accesibilă printr-un swipe de jos în sus, zona de notificări a rămas la fel ca acces, dar este și ea diferită, butonul ce duce către toate aplicațiile instalate este situat cel puțin ciudat, deasupra și în dreapta aplicațiilor din partea de jos a ecranelor de start.

În rest, ce-aș putea zice. Se mișcă destul de bine în majoritatea situațiilor, mai puțin când sunt executate actualizări în fundal sau în multitasking greu, cu trecere rapidă prin mai multe aplicații. Atunci procesorul își arată limitele.

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate nu sunt mari surprize. Pe lângă suita Google (Chrome, Gmail, Hărți, Magazin Play, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Fotografii, Google+, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Căutare Vocală, Setări Google) mai avem: Actualizare sistem, Administrator sistem, Allview Selfcare, Bitdefender Mobile Security (Antivirus), Cameleon, Compas, Explorator fișiere, Facebook, Instrumente sim, Lanternă, Lumea copiilor (mod pentru copii, pentru a proteja aplicațiile și telefonul atunci când înmânați telefonul celor mici), Muzică, Notițe, Radio FM, Teme, Video, Vreme.

Chiar dacă pot părea multe, memoria internă de 64 GB face față cu brio tuturor și chiar dacă nu le puteți dezinstala, ele pot fi dezactivate și nu vor afecta modul de lucru al telefonului.

Galerie de screenshots cu interfața sistemului de operare de pe Allview P8 Energy PRO și aplicațiile preinstalate:

Performanță

Teste benchmark Allview P8 Energy PRO (1)

Tabelul de mai jos reunește toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview P8 Energy PRO:

Teste benchmark Allview P8 Energy PRO

Conectivitate

Allview P8 Energy PRO (37)

Fiindcă se găsește și în oferta celor de la Digi Mobil, Allview P8 Energy PRO dispune de conectivitate 4G atât pe FDD, cât și în TDD. Deci toate benzile LTE folosite de operatorii din țara noastră sunt acoperite de către Allview P8 Energy PRO.

Pe lângă acestea și suportul dual sim, terminalul mai oferă: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, USB Type-C 2.0 și jack de 3.5 mm. Ultimele două elemente de conectivitate sunt ambele amplasate pe laterala de jos. Nu mi se pare tocmai natural să așezi jack-ul de 3.5 jos, fiind o soluție mai puțin ergonomică.

Senzorul de amprentă din tasta fizică cu rol de Home răspunde foarte prompt, recunoaște amprentele la 360 de grade și are o rată de reușită de peste 80 – 90 %. Nu se descurcă atunci când degetul este ușor umed sau puțin murdar, dar câți senzori pot face asta în asemenea condiții?

Tastele pentru reglarea volumului, butonul power și slotul pentru card microSD sunt poziționate pe laterala din dreapta, iar slotul pentru cele două cartele sim este pe marginea din stânga. Latura de sus nu prezintă niciun element.

În apelurile de voce, Allview P8 Energy PRO se descurcă bine. Semnalul GSM este recepționat normal, iar sunetul din difuzor este clar și suficient de puternic. Avem HD Voice și asta se simte.

Cameră foto și video

Allview P8 Energy PRO (23)

Senzorul principal de 13 Megapixeli de pe Allview P8 Energy PRO se laudă că poate surprinde și fotografii de 65 Megapixeli prin funcția Super Foto. Am mai discutat despre aceasta, vorbim despre o interpolare, fiindcă un senzor de 13 Megapixeli nu poate face asemenea minuni. Din procesare ulterioară și o expunere mai îndelungată se ajunge la astfel de fotografii, care însă nu conving pe deplin.

Pe lângă funcția Super Foto, mai avem Mod Profesionist (alegi manual timpul de expunere, compensarea expunerii, sensibilitatea ISO, balansul de alb și faci focus manual), Cosmetica feței, Foto oricând, HDR, Panoramă, Noapte, Imagine PDF, Scenă auto, Scanare, GIF, Memo.

Galerie de screenshots din aplicația camerei foto de pe Allview P8 Energy PRO:

Analizând pozele pe ecranul telefonului totul pare bine reprodus, dar pe monitor situația se schimbă. Culorile sunt parcă prea saturate, detaliile sunt fin reproduse doar în lumină naturală puternică, iar contrastul putea fi mai ridicat. În lumină insuficientă apare prea repede și prea evident zgomotul de imagine și, mai rău, softul camerei supraexpune scenele din dorința de a umple fotografiile de lumină.

Repet ce am mai zis de câteva ori până acum de-a lungul review-ului: prețul momentan cam prea optimist mă face să fiu atât de exigent. Camera nu-i tocmai rea, însă la costul actual trebuia să se prezinte mai bine.

Galerie de fotografii făcute cu Allview P8 Energy PRO:

Autonomie

Screenshot baterie Allview P8 Energy PRO (12)

Am ajuns acolo unde Allview P8 Energy PRO trebuie să impresioneze ca să-și merite particula ”Energy” din denumire.

Cu acumulator de 5020 mAh nu are cum să dea greș. Da, are de susținut un ecran mare, de 6 inch, însă acesta este unul de tip AMOLED, deci mai blând cu consumul de energie electrică. Și se simte.

O zi de dimineața până seara este ușor de atins în condiții intense de utilizare. Poate doar dacă ești un gamer înrăit să nu apuci măcar 5 – 6 – 7 ore de autonomie. Utilizat cu precădere în browsing, socializare, mail și alte asemenea activități, plus câteva zeci de minute de convorbiri, Allview P8 Energy PRO nu te va trimite către o priză prea repede.

Am efectuat și testul specific al site-ului, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, prin conexiune Wi-Fi la internet și cu luminozitatea ecranului la maximum. De la un acumulator plin și până la 10% au trecut 7 ore și 20 de minute în acest scenariu.

Un rezultat bun, care alături de ecranul mare, de bună calitate, și de sunetul fidel, îl transformă pe Allview P8 Energy PRO într-un bun prieten pentru conținut multimedia.

Preț

Allview P8 Energy PRO – 1.764 lei pe eMAG.ro cu Extra Garanție Allview, Garanție Completă Allview și Service Expres Allview incluse gratuit până la 31.12.2016.

Concluzii

Allview P8 Energy PRO (32)

Am ajuns și la momentul când tragem linie și vedem dacă primim suficient pentru cât plătim. În cazul lui Allview P8 Energy PRO aș spune că raportul dintre cost și ceea ce primim nu este tocmai favorabil. Telefonul nu este nici pe departe unul rău, ba chiar puncte slabe evidente sunt greu de găsit.

Totuși, când apropiat de prețul lui Allview P8 Energy PRO a fost prin promoție Huawei Mate 8 (și s-ar putea să mai apară astfel de oferte), te gândești de două ori și analizezi mai în amănunt. Ba chiar te vezi nevoit să fii mult mai exigent în ceea ce-l privește pe Allview.

Așa că iată principalele puncte pozitive și negative pentru Allview P8 Energy PRO:

PRO

  • ecran de bună calitate, panel AMOLED ce oferă culori vii, plăcute, unghiuri largi de vizualizare și lizibilitatea bună în lumină naturală;
  • autonomie suficientă;
  • sunet bun prin oricare dintre ieșiri: difuzorul principal, cel pentru apeluri și jack-ul de 3.5 mm;
  • construcție solidă, margini și mare parte din spatele dispozitivului sunt realizate din metal;
  • senzor de amprentă ce funcționează prompt și are o rată de recunoaștere ridicată;
  • memorie internă de 64 GB ce poate fi extinsă printr-un card microSD de până la 128 GB (cu slot dedicat);
  • conectivitate 4G LTE pe ambele sim-uri (chiar dacă nu în același timp), atât în FDD, cât și în spectrul TDD.

CONTRA

  • Android 5.1 Lollipop la aproape un an de la introducerea Marshmallow și când mai este puțin până la lansarea Android N;
  • interfață proprietară Allview ce necesită timp de acomodare (setările rapide cu swipe de jos în sus, butonul ce te duce către sertarul cu toate aplicațiile așezat nu tocmai inspirat ș.a.);
  • chipset MediaTek MT6753 ce nu-și are locul în segmentul de preț în care concurează momentan telefonul (la data publicării recenziei).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.