Allview P9 Energy – review

19/03/2017

Dacă ești în căutarea unui smartphone care să ofere două zile de autonomie în condiții de utilizare medii spre moderate, cred că merită să parcurgi recenzia de față. Allview P9 Energy aduce o baterie de 5000 mAh, iar ca greutate nu trece de pragul a 183 gr. la un display AMOLED de 5.5 inch, grosimea se situează la nivelul a 8.2 mm.

Cred că P9 Energy ar trebui să atragă nu doar prin bateria sa mare, dar și prin display-ul AMOLED, cei 64 GB spațiu de stocare, construcția ce imprimă ideea de soliditate și rezistență în timp, portul infraroșu ce-i permite transformarea în telecomandă ad-hoc etc. Are destule puncte interesante. Știu, prețul este măricel, iar MediaTek Helio P10 nu este un procesor care să atragă, totuși, zic să-i dați o șansă și să descoperim împreună ce experiență de utilizare a lăsat în cele câteva săptămâni de utilizare.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone cu folie de protecție din plastic deja preinstalată, încărcător ce alimentează la 5V – 2A, 7V – 1.8A, 9V – 1.8A sau 12V – 1.3A, cablu microUSB – USB, căști de tip in-ear albe pe jack de 3.5 mm, dopuri de protecție suplimentare pe diferite dimensiuni, cablu microUSB – USB ce permite conectarea unui stick flash, agrafă pentru sloturile dedicate SIM-urilor și microSD-ului de până la 128 GB, manual cu instrucțiuni de utilizare, folie de protecție suplimentară, certificat de garanție, flyer pentru activarea Bitdefender în versiunea full pe o anumită perioadă de timp.

Sunt două variante de culoare: Gold și Mocha Gold. L-am primit la test în versiunea Gold și pot să spun că nu avem o culoare intruzivă, un auriu plăcut. Interesant la X3 Soul PRO și P9 Energy, marginile albastre din silicon sunt acolo strict pentru protecție a pachetului, pot fi îndepărtate din momentul în care utilizatorul începe a folosi dispozitivul.

Cântărește 183 gr. și doar 8.2 mm grosime, la o baterie de 5000 mAh – valori bune în opinia mea. De obicei, telefoanele cu acumulator mare de la brandurile chinezești cântăresc peste pragul a 200 de gr. Nu este cazul lui P9 Energy. Avem o carcasă unibody metalică, iar în cele câteva săptămâni de utilizare fără husă nu a adunat zgârieturi. Ca finisare și calitate a materialelor aș spune că poate fi comparat cu orice terminal A-list de la început de 2017. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, este suficient să-i faceți un hands-on într-un magazin de retail clasic.

Camera de 13 Megapixeli se profilează puțin dincolo de linia generală a spatelui, marginile stânga și dreapta sunt ușor curbate și-l fac să pice mai natural în palmă. Antenele pe partea de conectivitate sunt integrate în așa-numitul arc band, nu avem spații din plastic. Nu am ce să critic pe parte de design, doar poate că avem o formă spate întâlnită la foarte multe telefoane mobile, de la OnePlus 3T și până la multe alte modele, mai mult sau mai puțin cunoscute în țara noastră. Important este că inspiră calitate, P9 Energy atrage atenția în mod plăcut.

Ecran și sunet

AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, raport display / corp de 72.7 și protecție cu sticlă rezistentă la zgârieturi de tip 2.5D. Nu am găsit detalii clare legate de furnizorul sticlei, dar dacă avem Corning Gorilla Glass cred că s-ar fi specificat pe site-ul producătorului.

Din fabrică sosește cu folie de protecție pentru display, iar în pachet se află o folie suplimentară. Aș putea spune că din acest punct de vedere este acoperit.

Ecranul AMOLED este fabricat de către Samsung și impresionează prin luminozitate, unghiul larg de vizualizare, culorile intense – mai ales negrul redat natural. Sunt trei moduri de utilizare pentru display: Neutru, Culoare rece sau Culoare caldă, iar fiecare utilizator îl reglează în funcție de preferințe. Nu am găsit o reglare pentru filtrarea luminii albastre, o funcție din ce în ce mai întâlnită pe telefoanele mid-range și premium, utilă în contextul în care folosim smartphone-ul din ce în ce mai mult, mai ales în spații întunecate. Touch-ul funcționează precis, preia comenzile fără scăpări de vreun fel, așa cum este și normal pentru un telefon ce costă peste 300 – 350 de euro.

La baza display-ului se află două taste capacitive și tasta fizică ce are și rol de cititor de amprentă, Aplicații recente la stânga și Back la dreapta. Tastele capacitive nu sunt iluminate.

Sunetul provine de la un difuzor poziționat la bază. Acolo sunt două grile, dar doar una singură ascunde un speaker. Am observat că trendul în a pune două grile pentru echilibru al designului a început a fi părăsit și pe bună dreptate, ori avem două difuzoare, ori unul singur și gata. În fine, acestea sunt chestii de detaliu. Se aude puternic și clar, suficient de mult bass, dispune de certificare DTS sound. Cu telefonul în landscape ajungi a obtura sunetul, de aici și ideea unui difuzor frontal mi se pare excelentă pentru o audiție bună în jocuri, conținut multimedia etc.

Jack-ul de 3.5 mm se află în superioară, iar reglarea volumului se realizează din lateral dreapta ( power și reglarea volumului pe aceeași latură – altă implementare ce mi-aș dori să dispară). Căștile din pachet le consider decente, suficient de mult bass, redare corectă a unui spectru larg. Cei ce-și doresc mai mult, merită să cumpere o pereche de căști de la o companie cu renume în domeniu.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cred că majoritatea comentariilor față de P9 Energy se vor lega de procesorul MediaTek Helio P10, dar și de faptul că rulează Android 6.0 Marshmallow. Nu am informații de la producător, dar cred că P9 Energy va trece în 2017 spre Android 7.0 Nougat. Există interes din partea lor în a porta cea mai nouă iterație Android pe modelele flagship.

MediaTek Helio P10 nu este un procesor așa de rău precum se crede. Ajutat de Mali-T860MP2 în poziția de accelerator grafic, 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare este capabil să ruleze mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, indiferent că vorbim de jocuri ce necesită mai multă putere de procesare.

Informații oferite de CPU-Z pentru P9 Energy;

Nu am prea multe de comentat, doar că uneori accelerometrul nu permitea rotirea între modurile landscape și portrait. S-ar putea să fie o problemă localizată, s-a întâmplat doar de câteva ori.

Rulează Android 6.0 Marshmallow cu interfața specifică Allview. Notificările pot fi accesate prin swipe de sus în jos, iar setările rapide prin swipe de la bază în stilul iOS. Setările propriu-zise sunt destul de simplu de parcurs, bine organizate. În Setări Avansate la rubrica Semne Inteligente sunt câteva funcții ce pot fi activate și aduc câteva exemple:

  • iluminarea inteligentă a display-ului, telefonul sesizează că utilizatorul privește ecranul și îl menține activ;
  • apăsare dublă spre a activa ecranul de blocare / deblocare;
  • răspuns inteligent, ridicarea telefonului la ureche spre a răspunde automat;
  • rotirea telefonului spre a pune alarma pe pauză.

Aplicații preinstalate pe Allview P9 Energy;

Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Google Plus, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Căutare vocală;

Aplicații Microsoft – Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive și Skype;

Alte aplicații:

  • Actualizare software OTA, Administrator sistem ce permite ștergerea cache-ului, oferă detalii legate de traficul de date, energie etc;
  • Allview Selfcare – detalii pentru întreaga gamă de produse, Browser, Calculator, Calendar;
  • Cameleon – aplicație ce permite realizarea de fotografii hazlii, Compas, Explorator fișiere;
  • Bitdefender – antivirus preinstalat, Galerie, Lanternă, Lumea copiilor – pentru momentele în care lași smartphone-ul pe mâna juniorului;
  • Notițe, Manager SIM, Peel Smart Remote – aplicație prin care P9 Energy se transformă în telecomandă ad-hoc;
  • Radio FM, Spațiu Privat – poți să criptezi anumite date de pe smartphone și să le parolezi astfel încât să fie accesibile doar după ce este recunoscută amprenta;
  • Video Editor, Vreme, Înregistrare sunet.

În plus față de un smartphone cu Android nativ sunt aplicațiile Microsoft + Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus, Peel Smart Remote, Spațiu Privat și Lumea Copiilor. Aș zice că bloatware-ul se află la un nivel redus.

Repet ceea ce am mai spus, P9 Energy are suficientă putere de procesare pentru orice joc sau aplicație din store-ul Android. MediaTek Helio P10 aduce un procesor octa-core pe structură big.LITTLE și 64-bit, 4 x ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz.

Screenshots cu Android 6.0 Marshmallow pe Allview P9 Energy;

Performanță

Rezultatele le găsiți în tabel, comparate cu un alt smartphone de 5.5 inch, rezoluție 1920×1080 pixeli etc. Diferența ese că Zenfone 3 are baterie de 3000 mAh, iar P9 Energy de 5000 mAh. Mă rog, mai sunt destule elemente distinctive între cele două terminale.

Teste de benchmark rulate pe Allview P9 Energy;

Conectivitate

P9 Energy este un smartphone dual-sim, ce știe 4G pe TDD-LTE și FDD-LTE, viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload.

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 20(800), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).

Știe 4G + 3G pe un sim și 2G pe celălalt. Se adaugă un slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Avem un telefon dual-sim în adevăratul înțeles al termenului, fără soluția combo ce a ajuns a fi din ce în ce mai întâlnită. Apropo, cele două cartele sunt în formatul microSIM.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetoth 4.0, A-GPS, radio FM. În ce privește senzorii de care dispune: accelerometru, girometru, compas, senzor de proximitate.

În 5 GHz nu are cine știe ce acoperire și pot spune că am fost ușor dezamăgit. Lucrurile stau mult mai bine pe Wi-Fi n în 2.4 GHz. Am observat că în specificațiile sale nici nu se vorbește de faptul că avem un telefon dual-band. În SpeedTest a prins 59.37 Mbps la download și 72.69 Mbps la upload – pe 5 GHz, iar pe 2.4 GHz s-a oprit la 43.74 Mbps la download și 48.06 Mbps la upload. Nu sunt date spectaculoase, dar în sarcinile de zi cu zi se descurcă. Nu am avut probleme în browsing sau în streamingul de conținut video de pe YouTube.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul infraroșu. În lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, dar și de slotul pentru cele două cartele SIM, la bază de portul microUSB și difuzor, iar în stânga de slotul pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

În apelurile de voce se aude clar și puternic, nu sunt probleme de vreun fel. Cititorul de amprentă funcționează precis, rapid în a recunoaște datele. L-am folosit de câteva zeci de ori și niciodată nu a dat greș.

Cameră foto și video

13 Megapixeli cu senzor Sony IMX258, filmează la 1080p cu 30 fps, iar camera frontală este de 8 Megapixeli pentru cei pasionați de fotografiile de tip autoportret. Camera nu are OIS, nu filmează la rezoluție 4K, dar se descurcă neașteptat de bine în fotografii, autofocus realizat precis, efect de bokeh ce impresionează pozitiv, culorile sunt naturale fără a se aplica o postprocesare agresivă.

Interfața camerei foto și video de pe P9 Energy;

Aplicația camerei foto și video mi s-a părut  a fi ușor de parcurs – utilizatorul poate trece rapid între 4 moduri: Video, Infrumusețare față, Foto sau HDR. În meniul Foto sunt mai multe opțiuni: HDR, Noapte, Panoramă, Profesionist, Time Lapse, Scenă auto, Recunoaște text, GIF, Imagine PDF, Scanare coduri de bare, Memo, Scaner card, Traducere și Foto oricând.

Clip 1 realizat cu Allview P9 Energy;

Clip 2 realizat cu Allview P9 Energy.

Fotografii făcute cu Allview P9 Energy, aici le găsiți la dimensiunea inițială – link valabil pentru 7 zile din momentul în care review-ul este pe site.

Autonomie

Bateria de 5000 mAh este fabricată de către SDI, adică de către fabrica Samsung. Observați că avem două elemente importante de la compania sud-coreeană: display-ul și acumulatorul de pe P9 Energy.

AMOLED-urile consumă mai puțină energie față de panelurile IPS, iar MediaTek Helio P10 cu toate nucleele pe ARM Cortex-A53 îl ajută pe P9 Energy să performeze bine spre foarte bine.

În condiții de utilizare moderată spre medie trece de pragul a 1.5 – 2 zile. Pe utilizare intensivă nu prea ai cum să reușești în a goli acumulatorul de dimineață până seara, chiar și pe luminozitate reglată la maxim, multe jocuri etc. Cu apeluri, SMS-uri, browsing din plin, luminozitate la 50%, P9 Energy atinge și 3 zile de autonomie.

În testul Gadget.ro cu luminoziate la maxim și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a obținut 15 ore, record absolut.

Preț

În oferta Digi Mobil costă 1449 lei cu oricare abonament din portofoliul operatorului de telecomunicații. La Telekom costă 699 lei cu abonamentul Complete XL – 24.74 euro pe lună ( nelimitat la minute și SMS-uri naționale, 750 de minute internaționale în Zona 1 și Zona 2, 4 GB trafic de date la viteză 4G, 750 de minute UE către UE și 750 MB în roamingul din Uniunea Europeană).

În oferta eMAG costă 1712 lei.

Concluzii

Allview P9 Energy este un smartphone ce punctează bine pe multe capitole ( display, autonomie, cameră foto, construcție), iar cea mai mare problemă a sa este dată de faptul că nu are logo-ul unui brand cunoscut pe plan internațional. Acesta-i cel mai mare păcat al său.

Trebuie să recunosc că la peste 1700 lei nu ar fi stricat să ofere Wi-Fi ac, filmare la rezoluție 4K și un procesor mai puternic – Qualcomm Snapdragon 625 sau Snapdragon 650 sau MediaTek Helio X25 ar fi fost soluții mai atractive.

Totuși, Helio P10 + 4 GB RAM + 64 GB stocare nu are probleme în ce privește redarea oricărui joc sau oricărei aplicații din Play Store. Nu-l simți a fi submotorizat.

Una peste alta, Allview P9 Energy este un smartphone recomandat celor ce caută un telefon Android cu autonomie mare.

PRO

  • design plăcut, materiale și finisare de bună calitate;
  • display AMOLED ce impresionează prin luminzitate, intensitate a negrului, culori afișate într-un mod plăcut;
  • suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play;
  • camera foto se descurcă admirabil;
  • autonomie cu adevărat mare.

CONTRA

  • lipsă Wi-Fi ac, acoperire slabă în 5 GHz;
  • lipsă filmare la rezoluție 4K.

Partea de unboxing și primele impresii:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.