Allview X7 Soul Pro este un smartphone cu adevărat important pentru compania brașoveană. După ani buni de zile avem un telefon mobil sub brand autohton cu hardware de la Qualcomm. Presupun că avem parte de un prim pas și alte modele urmează a fi prezentate în viitorul apropiat.
Majoritatea smartphone-urilor Android mizează pe hardware Qualcomm, în special pe segmentele mid-range și premium. Sunt și excepții, Samsung cu Exynos pe unele modele din portofoliu, la fel și Huawei cu al său Kirin.
Pentru orice producător ce nu dezvoltă CPU + GPU, Qualcomm joacă un rol major. Allview și Qualcomm au lucrat în trecut, iar ca exemplu m-aș referi la seria Xtreme (X1 Xtreme și X1 Xtreme Mini).
Allview X7 Soul Pro preia un procesor Qualcomm Snapdragon 630 dezvoltat pe 14nm, 4 x ARM Cortex-A53 la 2.2 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, Adreno 508 în poziția de GPU. Nu este un ansamblu hardware nou, acest chipset a fost prezentat în 2017. Totuși, îl avem însoțit de Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, 4 senzori pentru camera foto principală + elemente de AI, 4G cu agregare de spectru pe 2 benzi (300 Mbps în download și 100 Mbps în upload) etc. Mai trebuie să luăm în considerare și prețul la care vine întreg pachetul – 899 lei în momentul de față.
Important este cum se descurcă în rularea de aplicații și jocuri din Play Store, iar mai multe detalii urmează să găsiți în recenzia de față. Trebuie să precizez că am testat un prototip / un pre-sample ca să spun așa, s-ar putea ca experiența furnizată de modelul din retail să fie diferită (în sensul bun al termenului).
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/lWUqJqFxZiY
Specificații
Design;
Nu l-am primit în pachetul de retail, doar smartphone-ul ca atare. Pe site-ul Allview se specifică conținutul cutiei: telefon, manual de utilizare, certificat garanție, încărcător pe USB Type-C, căști pe jack de 3.5 mm, agrafă pentru slotul combo. Presupun că are folie montată din fabrică și nu m-aș mira dacă ar adăuga și o husă de protecție din plastic transparent.
Majoritatea smartphone-urilor cu preț de sub 1000 lei au plastic în partea spate. Allview X7 Soul Pro are sticlă Corning Gorilla Glass 3 pe față și spate. Liniile generale + sticla îl ajută să puncteze la capitolul impresie artistică, dacă-mi permiteți un artificiu în exprimare. Camera frontală a fost poziționată într-un decupaj micuț din colțul stânga al ecranului. Raportul display / corp este de 84.2% și ar fi fost și mai bun dacă la bază ceva mai mare față de restul laturilor.
Camera principală se profilează puțin dincolo de linia generală a părții spate, de aici și necesitatea unei huse de protecție. Sunt trei senzori grupați în porțiunea mai înaltă, iar al 4-lea lângă LED-ul flash. Tot în partea spate se află și cititorul de amprentă.
Logo-ul producătorului a fost stilizat neintruziv în partea spate. Una peste alta, indiferent cât de cârcotaș ai fi, X7 Soul Pro este un smartphone ce arată bine, pentru categoria sa de preț. Dovada o găsiți în galeria de imagini și în materialul video ce însoțește articolul de față. Am curajul să spun că le-a ieșit bine de data această și nu sunt prea multe de criticat, cel puțin la acest capitol.
Ecran și sunet;
Ecranul adoptat de X7 Soul Pro este de tip IPS cu decupaj în colțul din stânga pentru camera frontală de 16 Megapixeli, aspect 19.5:9, rezoluție FHD+ (2340×1080 pixeli), 395 ppi.
Nu am găsit informații de luminozitatea ecranului, dar mi s-a părut a fi decent și sub acțiunea razelor de soare. Nu avem valori de flagship, cu siguranță nu trece de pragul a 450 – 500 nits. Unghiul de vizualizare mi s-a părut a fi, iarăși ok. În software veți găsi opțiuni precum Luminozitate adaptivă, Lumină de noapte la care poate fi setat un program de activare automată. Nu am găsit moduri pe care să le activezi în funcție de preferințe, nici opțiuni de calibrare avansate.
Difuzorul principal se află la bază. Se aude puternic și clar, chiar și la intensitate maximă. Aș spune că și bass-ul ajunge a fi profilat bine. Prin dispunerea la bază se ajunge să-l obturezi când îl folosești în modul landscape. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. L-am testat cu căști de tip in-ear, bass-ul este mult mai pronunțat, aproape că-i prea mult pentru mine (fiecare cu opțiunile sale). Oferă bluetooth 5.1 pentru conexiunea cu căști de tip wireless. Am testat cu Redmi AirDots, impresiile sunt de la bine spre foarte bine (efecte stereo bine conturate, sunet fără pic de distorsiune, bass din plin).
Cum se prezintă Allview X7 Soul Pro până acum?
Design – plăcut, elegant, materiale de bună calitate etc;
Ecran – decent, fără a impresiona în mod deosebit (până la urmă vorbim de un telefon de 8 – 900 lei, nu de un telefon de 1500 – 2000 – 2500 – 3000 lei);
Sunet – bine spre foarte bine (unul dintre cele mai bune telefoane din categoria sa de preț).
Hardware, sistem de operare și aplicații;
Qualcomm Snapdragon 630, 4 GB RAM și 64 GB stocare, Adreno 508 la 700MHz în poziția de GPU = elementele hardware ce-l definesc pe X7 Soul Pro. Nu este cea mai nouă soluție hardware de la compania americană, dar nu mi se pare ca experiență de utilizare să fie un ecart major față de alte telefoane Android cu preț de 8 – 900 lei.
Informații hardware relevate de CPU-Z;
Asta pentru că în materie de jocuri și aplicații nu s-a înregistrat o creștere a cerințelor hardware în ultima perioadă. Da, dacă vrei să joci PUBG cu detaliile la maxim, te orientezi spre un telefon din segmentul premium sau mid-range superior.
Câteva precizări: stocarea este de tip eMMC 5.1, X7 Soul Pro aduce un slot combo (2 opțiuni: dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).
Rulează Android 9 Pie cu patch-urile de securitate aduse la nivelul lui martie 2020. Repet și aici, am testat un pre-sample și nu varianta de retail. Da, ar fi fost de bun augur să ruleze Android 10. Nu am idee dacă va face pasul spre această iterație. Am mai spus și în alte articole că nu sunt elemente majore între Android 9 și Android 10, la fel va fi o trecere și mai puțin vizibilă între Android 10 și 11. Acum nu spun că este bine să ne întoarcem pe un software mai vechi.
Nu sunt modificări majore la nivel de UI, pe la setări aș spune că avem o organizare ușor diferită. Sunt o sumă de capturi de ecran ce însoțesc articolul și aveți o idee legată de modul în care se prezintă interfața grafică de telefonul Allview. Se mișcă decent în instalarea de aplicații, jocuri, în ce privește tranzițiile. Nova Launcher l-aș recomanda, mi se pare un launcher și mai bine optimizat față de cel stoc.
Nu l-am simțit că ar agăța în meniu, dar nici printre cele mai sprintene smartphone-uri nu l-aș încadra. Până la urmă, mereu trebuie să mă raportez la costurile afișate. Am jucat PUBG, Real Racing 3 și Brawl Stars. L-aș nota pozitiv pentru fiecare joc în parte.
Aplicații preinstalate:
Aplicațiile Google: Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Maps, Magazin Play, Note Keep, YouTube și YouTube Music;
Alte aplicații: Allview AVI – asistentul vocal în limba română ce a fost îmbunătățit în ultima perioadă și acum este capabil să citească mesaje etc, radio FM, Lanternă, radio FM
+ aplicațiile uzuale pe orice telefon Android (Actualizare sistem, Agendă, Busolă, Calculator, Calendar, Ceas, Files etc). Bloatware la minim, în afară de AVI nu sunt alte aplicații pe care Allview să le promoveze pe telefonul său.
Android 9 Pie pe Allview Soul X7 Pro;
Performanță;
Este un smartphone aflat la trecerea între low-cost și mid-range, iar rezultatele obținute în testele de benchmark îl încadrează în această nișă.
Teste de benchmark rulate pe Allview X7 Soul Pro;
Conectivitate;
Aș spune că aici chiar se descurcă foarte bine. Are 4G cu agregare de spectru pe 2 benzi și viteze de până la 300 Mbps în download și 100 Mbps în upload, Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.1, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare.
În partea superioară se află difuzorul pentru apeluri. În lateral dreapta dați de butonul de pornire al telefonului și tasta dedicată pentru reglarea volumului. Butonul de power este auriu și au încercat să-l individualizeze cât de cât spre a nu fi confundat cu volumul. La bază se află difuzorul principal, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm.
În lateral stânga au adus slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru microSD). Cititorul de amprentă este clasic, în partea spate. Vă obișnuiți în tip să-l accesați rapid.
Am uitat să precizez spectrul:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – în benzile 1, 2, 3, 5, 8, 20, 38, 40 și 41.
La capitolul conectivitate aș avea curaj să vin cu o notă foarte bună pentru X7 Soul Pro. Nu sunt elemente ce pot fi criticate aici.
Camera foto și video;
Avem o sumă de senzori în dreptul camerei principale:
Wide – 13 Megapixeli cu f/1.8, PDAF și dimensiune a pixelului de 1.12 microni;
Ultrawide – 8 Megapixeli cu f/2.2, dimensiune a pixelului de 1.12 microni;
Macro – 2 Megapixeli cu f/2.4;
Adâncime de câmp – 2 Megapixeli cu f/2.4.
De notat că înregistrează 4K cu 30 fps.
Interfața camerei foto și video de pe Soul X7 Pro;
Din nou, trebuie să precizez că am testat un pre-sample și nu modelul final. S-ar putea ca rezultatele să fie mai bune, în funcție și de software-ul instalat, cum a fost calibrată linia de producție etc. Mi s-a spus de la bun început că mai este de lucru la AI Bokeh, dar acolo nu am găsit nicio problemă. Mai degrabă cred că era de prelucrat cum se descurcă camera macro, un focus mai bun și pentru situațiile când mâna tremură ușor.
Am făcut o sumă de imagini cu X7 Soul Pro, iar galeria vă stă la îndemână spre a vedea cum se descurcă. Are și ceva AI pe acolo, recunoaște obiectele din imagine și aplică filtre, setăr etc. Știe când în fața este mașină, mâncare, peisaj din natură etc. Când este soare afară încearcă să compenseze prea puternic ca să nu ardă cerul și scoate restul cadrului ușor întunecat.
Fotografii realizate cu senzorul Macro de pe Soul X7 Pro;
Mai multe detalii în galeria de imagini:
Am realizat și un clip video 4K cu 30 fps. Are ceva probleme în ce privește focusul, trebuie să-l ajuți cu o atingere pe ecran pe zonele ce dorești să le reliefezi.
Clip 4K 30 fps realizat cu Allview X7 Soul Pro;
httpvh://youtu.be/m3ZAm_SvddI
Autonomie
Bateria de 4000 mAh se încarcă la 18W și oferă o zi de autonomie în condiții medii spre intensive de utilizare. Aș putea spune că trece testul unei zile, de dimineața până seară, fără a fi nevoie să fie reîncărcat.
Preț
Allview Soul X7 Pro cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 899 lei la eMAG.
Concluzii
Allview Soul X7 Pro este un pas în față pentru compania brașoveană și sper să descoperim și alte modele cu hardware Qualcomm în viitorul apropiat. Au reușit să aducă un telefon cu design plăcut, cu sticlă pe față și spate, cu un ansamblu de camere foto și video ce cred că se descurcă onorabil pentru segmentul său de preț. Prețul inițial de 800 lei îl ajuta să puncteze mai bine la raportul preț / specificații / experiență de utilizare.
Am testat un pre-sample, dar am o idee legată de X7 Soul Pro. Vă recomand să-i faceți un hands-on într-un magazin ce-l afișează și o să rămâneți plăcut suprinși.
PRO
- design elegant, Corning Gorilla Glass 3 pe ecran și partea spate;
- display destul de bun (luminozitate, unghi de vizualizare);
- asistent vocal în limba română – AVI;
- sunet puternic și clar, suficient de mult bass indiferent că discutăm de difuzorul telefonului sau de jack-ul de 3.5 mm sau ce oferă pe bluetooth-ul 5.1 încorporat;
- conectivitate bună (Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, cititor de amprentă în partea spate, jack de 3.5 mm, 4G cu agregare de spectru, dual-sim sau single sim + slot pentru microSD, dual-band, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare, radio FM);
- software fără bloatware.
CONTRA
- lipsă NFC;
- Android 9 Pie pe un model lansat în 2020 (Android 10 ar fi fost excelent);
- hardware ușor modest;