Allview TX1 Quasar – review

12/02/2013

Câteva probleme de sănătate au amânat review-ul tabletei Allview TX1 Quasar ce a fost o adevărată vedetă în concursul nostru. S-au strâns peste 1500 de persoane interesate să câștige tableta Allview.

Tableta Allview a fost lansată în urmă cu puțin timp, una dintre primele lor tablete din 2013 și alături de AX1 Shine aduce un alt set de denumiri cât și 3G + Wi-Fi, conectivitate maximă. Să vedem care sunt specificațiile pentru TX1 Quasar:

Tabletă
Detalii tehnice
Allview TX1 Quasar
Ecran IPS LCD de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli, capacitiv, de tip multitouch
Procesor Dual-core la 1 GHz, Mediatek
Memorie 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real + microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX531
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps în download, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 3.2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 4000 mAh
Greutate 435.7 gr.
Grosime 9.9 mm

Design

Allview-TX1-Quasar (1)

În cutia de dimensiuni generoase dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, licență pentru activarea Bitdefender Mobile Security, manual de instrucțiuni în limba română și căști clasice pe negru, pe jack de 3.5 mm.

Tableta are un format 4:3, asta o face ușor de utilizat în mod potrait, de puține ori te vei simți nevoit să o întorci în landscape. Asta pentru că nu-i mare diferență între cele două formate. Tableta poate fi cuprinsă cu o singură mână, asta și pentru că am o mână mare. O fată sau un tip mai mic de statură nu ar fi reușit să o prindă așa. De când o ridici din cutie îți va da impresia de soliditate. Asta și pentru că la cei 8 inch ai săi aduce puțin peste 430 de grame, iPad Mini la 7.9 inch are puțin peste 300 de gr. Au utilizat metal pe spate, grosime de 9.9 mm.

Allview TX1 Quasar este o tabletă solidă, cu materiale rezistente în timp și o finisare destul de ok. Trei laturi de pe spate sunt acoperite într-un plastic cauciucat. Niciun logo în partea frontală, controalele sunt de tip touch fiind incluse în interfața Android. Pe spate dați de camera foto dispusă într-un colț cât și de logo-ul Allview. Acolo se specifică și faptul că-i fabricată în China, ca multe dintre tabletele momentului de la vârfurile de gamă până la segmentul entry-level.

Impresiile vis-a-vis de Allview TX1 Quasar sunt pozitive la capitolul design, deși recunosc că mi-aș fi dorit să fie ceva mai ușoară și mai slim, poate la generațiile următoare mi se vor îndeplini aceste dorințe.

Ecran și sunet

Allview-TX1-Quasar (19)

IPS LCD de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli. Aici intervine unul dintre punctele pozitive. Display-ul joacă un rol crucial în stabilirea verdictului pentru o tabletă sau în alegerea unui astfel de device. Se vede foarte bine, luminozitate considerabilă, touch-ul funcționează precis.

Sunetul vine de la două boxe dispuse pe spatele tabletei. Se aude tare, vibrațiile se transmit în carcasă. Oferă o audiție bună, nesperat de bună pentru segmentul de preț din care face parte. O mică problemă la jack-ul de 3.5 mm. Este prea mic și mufa nu intră cu adevărat în lăcașul său, de aici apar probleme în momentul în care încerci să folosești căștile. Vorbim de o problemă atipică, nu am mai avut-o la nicio tabletă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-TX1-Quasar (21)

Au implementat hardware-ul de pe telefoanele Allview (P4 DUO, P5, P6 Stony). Astfel au mizat la TX1 Quasar pe un procesor Mediatek dual-core la 1 GHz + 1 GB RAM + 4 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Nu contează doar specificațiile hardware ci modul în care se mișcă tableta, cum rulează Android-ul, dorința tuturor este ca lag-ul să nu existe sau să nu fie deranjant. Apropo, Allview pregătește și o tabletă quad-core în viitorul apropiat. Vor urma mai multe detalii, cât de curând.

Să revenim la TX1 Quasar. Rulează Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și mi-aș fi dorit să facă pasul din acest punct de vedere către Android 4.1 Jelly Bean, au deja câteva tablete în portofoliu care vin cu 4.1 Jelly Bean din fabrică.

Se mișcă decent prin meniu. Există un oarecare lag, sesizabil atunci când tableta este pusă la lucru intensiv. Am dat update la vreo opt aplicații simultan și s-a descurcat decent. Se simte un răspuns târziu la comandă mai ales în jocurile ce necesită viteză de reacție, în genul Temple Run 2. Totuși, nu mi-a dat nicio eroare la aplicațiile de socializare (Facebook, Twitter sau YouTube). Sunt rulate majoritatea aplicațiilor din Google Play în condiții bune. Jocurile cu o grafică elaborată nu merg a fi instalate pe Allview TX1 Quasar (Need For Speed: Most Wanted, Asphalt 7: Heat, etc).

Dintre aplicațiile preinstalate pe tabletă:

– Bitdefender Mobile, soluție antivirus;
– APV PDF Viewer, Browser bazat pe Webkit, Calculator, Calendar, Camera, Search;
– Ceas, Contacte, Descărcări, Dispozitiv de intrare wireless, Email, ES File Explorer, Galerie, Gmail, Înregistrare sunet, Magazin Play;
– Mesagerie, MultiLing Keyboard, Muzică, News, Notes, OfficeSuite, Player video, Proximitate Bluetooth, Scanare, Setări, Stunnel, Telefon.

Performanță

Screenshot_2013-02-12-16-04-02

Am făcut câteva teste de benchmark și le regăsiți adunate în tabel:

Tablet
Teste de benchmark
Allview TX1 Quasar
Quadrant Standard 2962 puncte
AnTuTu Benchmark 6494 puncte
NenaMark1 27.6 fps
NenaMark2 16.7 fps
CF-Bench 6060 puncte
Vellamo 1007 puncte în HTML5
358 puncte în METAL
BrowserMark 2.0
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Allview-TX1-Quasar (14)

Punctul forte îl reprezintă conectivitate 3G, viteze de download de până la 7.2 Mbps. Slotul pentru sim este în partea superioară, pe lateral. Alături dați de slotul pentru microSD de până la 32 GB, microUSB pentru conectarea la PC și pentru încărcarea bateriei de 4000 mAh cât și jack-ul de 3.5 mm. În partea laterală, pe dreapta, dați de butonul de power, tasta pentru reglarea volumului și buton cu rol de Back.

Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0, GPS. Pe partea de telefonie când faci un apel te duce direct în modul speaker. Auzi ce spune cel cu care porți convorbirea la boxele din spate. Nu vei reuși să ai o discuție secretă dacă se mai află și alte persoane prin apropiere. Se aude destul de ok ca și calitate. Nu am sesizat probleme vis-a-vis de funcționarea în 3G și Wi-Fi.

Cameră foto și video

Allview-TX1-Quasar (13)

3.2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli ce se dovedește de bun augur în convorbirile video via 3G, Skype, etc. Vă las cu câteva mostre foto.

Autonomie

Allview-TX1-Quasar (17)

4000 mAh puși la lucru, ajunge pe la 4 – 5h de utilizare. Trece pragul unei zile dacă tableta nu este folosită intensiv. M-a uimit în stand by când după aproximativ două săptămâni încă mai avea vreo 30 – 40%, adevărul că nici nu am pornit tableta în această perioadă.

Preț 

eMAG – 999 lei;

evoMAG – 999 lei.

Concluzii

Allview-TX1-Quasar (27)

Allview TX1 Quasar are certe puncte pozitive cât și o serie de chestii mai puțin puse la punct. Totuși, apreciez că este o tabletă ce se dorește a fi completă la nivel de conectivitate și nu numai.

PRO
– display IPS de bună calitate, tabletă solidă, rezistentă în timp;
– conectivitate mare cu 3G + Wi-Fi;
– Android 4.0.4 ușor customizat, o interfață grafică ce se dorește a fi user friendly;
– funcționează cu un SIM de dimensiuni normale.

CONTRA
– dimensiuni generoase pentru o tabletă de 8 inch, peste 400 de gr.;
– preț puțin cam mare pentru o arhitectură ușor depășită la nivel de CPU și GPU;
– autonomie relativ redusă.

httpvh://youtu.be/Non96Dx8o6w

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.