În ultimele câteva zile am avut două produse la test din partea Allview. Unul este reprezentat de o tabletă cu Windows 8.1, iar cel de-al doilea, de smartphone-ul ce face obiectul acestui review. Allview V1 Viper e constituie cel mai accesibil telefon din seria Viper de la compania brașoveană.
O să încep prin prezentarea specificațiilor detaliate pentru Allview V1 Viper e:
Design
Primul lucru pe care l-am observat când am primit smartphone-ul, a fost ambalajul acestuia. Cutia are o formă triunghiulară și se deosebește prin aceasta de oricare de la alt telefon ce mi-a mai trecut prin mâini. În galeria foto de la sfârșit puteți să vedeți mai bine la ce mă refer.
În pachet am găsit smartphone-ul, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști de tipul in-ear, folie de protecție pentru ecran, certificat de garanție, manual de utilizare și un cod de activare pentru antivirusul preinstalat.
În primul rând, Allview V1 Viper e atrage prin dimensiunile compacte. Este adevărat că ecranul are 4.5 inci în diagonală, dar grosimea de doar 7.8 mm îl face foarte ușor de folosit cu o singură mână. Capacul spate este realizat dintr-un plastic cauciucat ce prezintă o textură care contribuie din plin la gripul oferit. Aderența telefonului în palmă este printre cele mai bune pe care le-am întâlnit în ultimul timp și cu greu îl vei scăpa pe Viper e din mână.
Marginea smartphone-ului este realizată din metal, ce asigură o rigiditate structurală bună pentru dispozitiv. Alături de celelate materiale și de construcția bună, Allview V1 Viper e mi-a plăcut și nu mi-a lăsat impresia de telefon prost fabricat.
Ecran și sunet
Display-ul de 4.5 inci este unul de tip IPS ce folosește tehnologia OGS. Place de la prima privire și se comportă bine la toate capitolele. Culorile sunt vii, luminozitatea și unghiurile de vizualizare sunt mai mult decât suficiente, iar densitatea pixelilor chiar nu deranjează.
Mă așteptam ca o rezoluție de 854×480 pixeli pentru un ecran de 4.5 inci să fie insuficientă, dar nu a fost cazul. Normal că era mai bună densitatea mai mare rezultată dintr-o rezoluție HD, dar altul ar fi fost prețul și autonomia ar fi avut și mai mult de suferit. Destul de rare au fost situațiile în care mi-aș fi dorit ca ecranul să fie HD. În rest, panelul oferit de Allview V1 Viper e este chiar bun pentru această categorie.
Sunetul smartphone-ului provine de la un mic difuzor aflat pe spatele dispozitivului, în partea de jos. La cât de mică este grila pentru speaker mă așteptam la un volum slab. Nu a fost cazul, dar nici foarte puternic nu pot spune că este. Ca și intensitate se află undeva puțin peste media a ceea ce întâlnim în mod normal la un smartphone din această clasă.
Calitatea acustică a difuzorului seamănă cu cea de pe ieșirea de 3.5 mm. Este bună în ambele cazuri, dar nimic ieșit din comun. La fel sunt și căștile incluse în pachet, care vor fi suficient de competente pentru majoritatea utilizatorilor. Aceștia nu vor găsi motive pentru a achiziționa altele. Cei mai pretențioși vor aprecia doar volumul (care este chiar puternic), dar calitatea generală putea fi un pic mai bună.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Având de partea sa un procesor quad-core la 1.3 GHz și 1 GB memorie RAM, Allview V1 Viper e se descurcă mai mult decât onorabil prin sistemul de operare. Nu am întâlnit lag, iar tranzițiile prin meniu se derulează fără ca acesta să agațe. Foarte rar, atunci când erau prea multe aplicații deschise în fundal, s-a dovedit că ansamblul hardware merita să fie mai puternic. Spațiul de stocare de 8 GB este împărțit în memoria de sistem de 4.32 GB și memoria internă de 3.68 GB.
Jocuri precum Real Racing 3 și Dead Trigger 2 au rulat bine și fără lag. Acest aspect poate fi pus și pe seama rezoluției ecranului, care nu pune la grea încercare acceleratorul grafic.
Allview V1 Viper e folosește drept sistem de operare un Android 4.4.2 KitKat intens modificat de compania brașoveană. Avem la dispoziție 4 teme (Andoid, Bliss, Soul și Viper) ce modifică anumite aspecte, ca icon-urile sau widget-uri. Pe lângă ele sunt disponibile și nu mai puțin de 29 efecte schimbare ecran – modifică modul în care se realizează tranziția între ecrane prin swipe lateral.
Allview a modificat aproape toată intefața nativă a unui Android 4.4.2 KitKat. Zona de notificări și cea de setări rapide (activabile printr-un swipe de sus în jos), meniul de setări (împărțit în două – setări rapide și toate setările), aproape tot este schimbat. Cu toate acestea, nu am simțit nevoia de a apela la un alt launcher decât cel oferit de Allview. Singurul motiv pentru care aș face acest pas ar fi dacă meniul s-ar mișca greoi, dar nu a fost cazul.
Aplicațiile preinstalate pe Allview V1 Viper e nu sunt atât de numeroase. În afară de cele din suita Google, mai avem: File Explorer, Manager App, Vremea, Bitdefender Antivirus, Sygic. Nu sunt multe, iar dacă doriți detalii despre oricare dintre ele, lăsați un comentariu și promit să vă răspund. Nu am insistat să le detaliez pentru că mi-au părut destul de cunoscute. Nici una nu aduce funcții atât de speciale spre a fi menționate.
Performanță
Conform tradiției gadget.ro, a trecut prin testele de benchmark și Allview V1 Viper e, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Allview V1 Viper e este un smartphone dual-sim la care ambele cartele sunt de tipul micro-sim. Pe una dintre ele putem alege să avem viteza 3G cu 21 Mbps în download. Pe lângă acestea mai putem adăuga un card microSD de până la 32 GB, găsim un port microUSB și un jack de 3.5 mm. Pe partea wireless avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, A-GPS.
Dispunerea elementelor este următoarea: în partea de sus avem jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta se află tastele pentru reglarea volumului și cea power, jos este portul microUSB, iar pe partea stângă nu se regăsește nimic.
Nu am întâmpinat probleme cu nici unul dintre elementele de conectivitate. Calitatea convorbirilor este bună, iar difuzorul pentru apeluri și microfonul și-au făcut treaba cu brio. Sunetul este clar și suficient de puternic în marea majoritate a situațiilor.
Cameră foto și video
Allview V1 Viper e are în dotare o cameră principală de 8 Megapixeli ce poate filma FullHD 1080p cu 30 fps. Calitatea generală atât pentru poze, cât și pentru filme este destul de bună, mai ales când avem o iluminare puternică. LED flash-ul din dotare este destul de capabil, dar nu poate face minuni mai departe de 1, maxim 2 metri.
Aveți mai jos câteva exemple despre cum se comportă camera de 8 Megapixeli de pe Allview V1 Viper e:
Autonomie
Cu o baterie de 1800 mAh sub carcasă, Allview V1 Viper e se descurcă decent. Ținând cont că luminozitatea ecranului este suficientă și la 50% din capacitate, acumulatorul poate aduce o zi de autonomie la utilizare destul de intensă. Folosit continuu pe youtube, în gaming, apeluri, mesaje sau browsing nu va trece de 6-7 ore de funcționare.
Cu toate acestea, printr-o utilizare moderată se pot atinge o zi și jumătate, chiar două. Depinde foarte tare de scenariul de utilizare, dar un acumulator de cel puțin 2000 mAh ar fi fost recomandat.
Preț
Allview V1 Viper e – 649 lei la eMAG.
Concluzii
Primul lucru care mi-a plăcut la Allview V1 Viper e a fost faptul că este un smartphone subțire, compact și frumos finisat. După ce l-am pornit, am remarcat și ecranul bun sau sistemul de operare ce rulează fluent. Fără puncte slabe evidente, aș recomanda un Allview V1 Viper e celor ce doresc un telefon inteligent finuț și suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor uzuale.
Sunt sigur că voi avea parte de comentarii în care voi fi acuzat că sunt părtinitor față de compania brașoveană, dar îi asigur pe toți că fiecare test pe care îl fac este cât se poate de obiectiv. Allview V1 Viper e este un smartphone corect, propus la un preț de lansare destul de bun. Nu spun că merită fiecare bănuț, dar este cu siguranță o ofertă interesantă în segmentul său de cost.
Punctele PRO și CONTRA pentru Allview Viper e se regăsesc mai jos:
PRO
– smartphone compact, subțire și bine finisat;
– ecran IPS bun, având culori plăcute, cu unghiuri de vizualizare și luminozitate bune;
– hardware suficient de puternic pentru a rula fluent sistemul Android 4.4.2 KitKat și majoritatea aplicațiilor din Play Store.
CONTRA
– autonomia oferită de baterie putea fi mai bună;
– camera de 8 Megapixeli are momente când nu focalizează.