V2 Viper S sper să fie un deschizător de drumuri pentru Allview, iar rețeta unui smartphone care să ruleze Android în stadiu nativ să fie dusă mai departe cu alte modele din oferta companiei brașovene.

Allview V2 Viper S se bucură de succes comercial în oferta Digi Mobil, știu multe persoane ce l-au cumpărat la fidelizare / prelungire de contract, iar prețul afișat de RCS-RDS a fost redus cu 250 – 350 lei. Deja în acel moment, V2 Viper S îl consider a fi un veritabil best-buy.

Smartphone-ul Allview folosește soluția Google FastpASS – Android 6.0 Marshmallow fără vreo modificare la nivel de interfață grafică + aplicațiile stoc Google, bloatware inexistent. Apropo, acesta-i și primul smartphone din lume ce folosește o astfel de soluție software. Este rezultatul colaborării dintre Google și MediaTek.

Haideți să vedem care-i sunt specificațiile complete, pot să vă spun din start că V2 Viper S a fost cu adevărat o supriză plăcută. Sper ca inițiativă să fie dusă mai departe, dar și să fie preluată de alte companii din piață.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, bateria de 3000 mAh, folie de protecție pentru display-ul de 5.5 inch, certificat de garanție, manual cu instrucțiuni de utilizare, cablu microUSB – USB, încărcător pe 5V / 1A, căști de tip in-ear negre pe jack de 3.5 mm.

Avem un smartphone destul de compact pentru cei 5.5 inch ai ecranului său, raport display / corp de 76.7%. Pare și mai compact, pentru că avem un design ce-l face să pară că are un display ce se duce spre ambele laturi, oricum – marginile superioară și inferioară sunt destul de compacte față de alte produse concurente.

Dispozitivul are o structură metalică, capac spate ce merge a fi îndepărtat și oferă acces la sloturile pentru cele două cartele microSIM, dar și la slotul dedicat extensiei spațiului de stocare prin carduri microSD. Senzorul de 16 Megapixeli este supradimensionat și iese în evidență față de linia generală, un inel metalic îl protejează. Lângă senzor avem un triplu LED flash. Gripul dat de textura capacului spate îl ajută în a nu scăpa din mână la o manevrare puțin mai neatentă.

În partea frontală nu se află logo-ul Allview, avem controale de tip touch buttons, în stilul Nexus dacă-mi permiteți – ușor de configurat după bunul plac de către utilizator. LED-ul de notificare se află la bază, se aprinde albastru când se află la încărcat.

Pot să spun că la V2 Viper S apreciez caracterul practic + designul inspirat. Nu trebuie să ai grija vreunei sticle de pe spate, amprentele nu se adună în ritm alert în spațiul respectiv, grip bun, acces la baterie. Capacul spate mi s-a părut un pic cam strâns, dar după câteva deschider și acest neajuns a dispărut. Se fixează destul de bine și nu am dat de îmbinări nereușite. Da, avem un dreptunghi negru în jurul display-ului, dar pot să spun că nu m-a deranjat, nu am dat atenție în acest sens. Mai multe detalii legate de pachetul de retail + liniile de design în galeriile dedicate.

Ecran și sunet

IPS LTPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, raport display / corp de 76.7%, protejat cu sticlă Soda lime glass. Recunosc că pentru această sticlă de protecție a trebuit să fac căutări pe Google, cea mai cunoscută protecție din industrie fiind Corning Gorilla Glass. Am parcurs mai multe site-uri de specialitate, iar Soda lime glass este de fapt sticlă simplă, folosită de-a lungul timpului în realizarea ferestrelor, sticlelor, ochelarii etc. Vă dați seama că a fost adaptată la necesitatea protecției unui smartphone.

Preîntâmpină zgârieturile ce se pot aduna de-a lungul timpului, direct pe ecranul terminalului. Pot să spun că mi-a plăcut display-ul lui V2 Viper S – luminozitate ridicată, culori plăcute fără a fi suprasaturate, unghi destul de bun de vizualizare. Avem un panel de bună calitate, nu s-a făcut vreo economie din acest punct de vedere.

Sunetul este livrat de un difuzor aflat la bază, grilă dedicată. Se aude puternic și clar, bass de nivel mediu. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar căștile din pachet le consider decente. Dacă folosiți căști de mai bună calitate = sound mai imersiv, bass mai pronunțat, repet, cele din pachet sunt destul de bune, dar un audiofil nu are cum să se mulțumească cu ele.

Hardware, sistem de operare și aplicații

MediaTek 6753 de tip octa-core pe ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz + Mali-T720 + 3 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare = ansamblu hardware ce poate nu impresionează prin procesorul încorporat, dar cred că 3 GB RAM + 32 GB stocare le-aș considera o adiție importantă.

Informații oferite de CPU-Z pentru Allview V2 Viper S;

Rulează Android 6.0 Marshmallow în stadiu nativ, doar butonul touch ce duce spre sertarul cu aplicații poartă sigla Allview, în rest – 6.0 Marshmallow în stilul Nexus. Mi-aș fi dorit să văd Android 7.0 Nougat, ar fi fost cu adevărat un punct în fața concurenței directe. Totuși, sper ca V2 Viper S să treacă pe acest software, mai ales că avem un produs ce reprezintă rodul unui parteneriat încheiat între MediaTek și Google.

Am fost utilizator de telefoane Nexus de-a lungul timpului, până când prețurile au urcat la cer pentru Pixel și Pixel XL. Cred că ar fi cazul să vedem un Android One scos de la naftalină, iar Google FastPass pare a fi un pas în acest proces.

Nu are întârzieri în meniu, rulează fără lag, rapid în browsing și capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Îl ajută cei 3 GB memorie RAM. Nu este conceput neapărat pentru gaming, deși nu are probleme cu jocurile din Google Play, perfect pentru social media, browsing, partea de multimedia etc.

Aplicații preinstalate pe V2 Viper S:

Aplicații Google – Cărți Play, Căutare vocală, Chioșc Play, Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google+, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Keep, Magazin Play, Muzică Play, YouTube;

Alte aplicații – Calculator, Allview Selfcare, Ceas, Cameră foto, Contacte, Descărcări, Facebook, Manager fișere, Messenger, Radio FM, Setări, SIM Toolkit, Telefon, Videoclipuri, ZaZaRemote – cu ajutorul portului infraroșu transformă V2 Viper S în telecomandă ad-hoc, testat cu un non-smart TV LG.

Android 6.0 Marshmallow pe Allview V2 Viper S;

Performanță

Teste de benchmark rulate pe Allview V2 Viper S;

Conectivitate

Este un smartphone cu suport pentru două cartele de tip microSIM + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Știe 4G pe tehnologiile FDD și TDD-LTE (compatibil cu 4G-ul Digi Mobil, de aici și listarea sa în oferta acestui operator de telecomunicații autohton).

În 4G atinge viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, iar în ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 20(800), 38(2600).

Nu este un smartphone dual-band, single band pe 2.4 GHz și Wi-Fi în standardele b/g/n. În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi a atins 50.57 Mbps la download și 48.62 Mbps la upload. Nu impresionează, dar este suficient spre a face browsing, a descărca aplicații etc.

Trebuie spus că știe 4G pe un sim și 2G pe celălalt. Alte elemente de conectivitate: bluetooth 4.0, A-GPS, radio FM. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, portul infraroșu și conectorul microUSB, în lateral dreapta dați de power, la bază de difuzor, iar în stânga de reglarea volumului. Capacul spate se îndepărtează din stânga spate.

În apelurile de voce se aude puternic, clar, voce bine conturată a interlocutorului, nu sunt probleme din acest punct de vedere.

Camera foto și video

16 Megapixeli + triplu LED flash cu f/2.0, detecție a feței și a zâmbetului, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps. Se adaugă camera frontală de 5 Megapixeli. Folosește un modul Samsung – S5K3P3. Avem un senzor supradimensionat ce iese puțin în relief, aplicația camerei foto și video este standard și mi-aș fi dorit să văd Google camera preinstalat, dar puteți descărca .apk-ul și anumite elemente se îmbunătățesc vizibil.

Interfața camerei foto și video de pe V2 Viper S;

Cu lumina corectă = rezultate bune, în low-lighta avea curajul să spun că se descurcă peste linia clasei de telefoane mobile din care face parte, trecerea de la low-cost spre mid-range. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, este suficient să vedeți imaginile din galeria dedicată.

Clip făcut cu Allview V2 Viper S;

Fotografii făcute cu Allview V2 Viper S link spre descărcarea lor la dimensiunea inițială, link valabil pentru 7 zile din momentul în care review-ul a fost publicat.

Autonomie

Bateria de 3000 mAh se descurcă neașteptat de bine, trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive, chiar se duce spre 1 – 1.25 zile. Este ajutată de un procesor gândit să consume puțină energie, 8 nuclee pe ARM Cortex-A53.

În testul Gadget.ro (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a atins 6 ore și 55 de minute. 

Preț

Allview V2 Viper S – 899 lei în oferta Digi Mobil sau 360 lei + 12 rate a 45 lei sau 6 rate a 90 lei sau 3 rate a 180 lei. eMAG îl afișează tot la 899 lei. 

Concluzii

Am curajul să spun că Allview V2 Viper S este o alegere inteligentă, știu câteva persoane mulțumite de produs. L-au cumpărat la puțin peste 500 lei prin prelungire de contract / fidelizare la Digi Mobil.

Repet ce am spus la început, mi-aș dori să fie un deschizător de drumuri pentru Allview, dar și pentru Google. Avem nevoie de telefoane cu Android nativ și prețuri de tip best-buy, nu-și permite oricine să cumpere Pixel și Pixel XL, flagship-uri cu prețuri de peste 3000 lei. Aici poate interveni o strategie deșteaptă a Google, dar și a partenerilor săi din universul hardware Android.

Cred că V2 Viper S a fost un studiu făcut de Google + MediaTek, iar în funcție de rezultatele obținute vedem rețeta reluată pe alte terminale. Pe mine pot spune că m-a impresionat în sens pozitiv. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • design ce mizează pe caracterul practic, acces la acumulator, capac cu textură ce contribuie la un grip excelent, compact pentru dimensiunile display-ului;
  • ecran cu luminozitate bună, culori afișate în mod corect;
  • Android 6.0 Marshmallow în stadiu nativ, fără lag sau întârzieri în meniu, bloatware inexistent;
  • capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play în condiții optime;
  • cameră foto și video ce se descurcă bine pentru categoria sa de preț.

CONTRA

  • nu se știe nimic legat de portarea Android 7.0 Marshmallow;
  • un procesor de generație mai nouă ar fi întregit peisajul și mai bine.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.