Allview V1 Viper S 4G este al doilea produs din seria Viper a companiei brașovene pe care am ocazia să vi-l prezint într-un material de tip review. Principala caracteristică a acestui smartphone cu care el dorește să-și atragă clienții, este dată de suportul dual-sim în care una dintre cartele oferă conexiune de date la viteze 4G. Este primul astfel de smartphone românesc și chiar unul dintre puținele de la noi din țară.

Restul specificațiilor îl încadrează pe Allview Viper S 4G în categoria mid-range, cu principalul avantaj că se prezintă la apel cu o memorie RAM de 2 GB. Dar puțin mai jos aveți

Specificațiile detaliate ale lui Allview Viper S 4G:

Specificatii Allview Viper S 4G

Design

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exact ca și Allview V1 Viper e, smartphone-ul ce face obiectul acestui review a venit într-o cutie ce se detașează ca aspect de celelalte pachete în care primim telefoane mobile. Odată ce desfacem ambalajul, îl găsim înăuntru pe Allview Viper S 4G, alături de baterie, încărcător, căști in-ear, cablu micro USB – USB 2.0, folie de protecție pentru ecran, manual de utilizare, cod pentru activarea antivirusului preinstalat și certificatul de garanție.

De la bun început mi-am dat seama că acest telefon face parte din seria Viper. Ca și celelalte, Allview Viper S 4G adoptă un design plăcut în care grosimea redusă este caracteristica principală. Pe partea din față nu se observă niciun element special, în afară poate de LED flash-ul frontal, dar și acesta poate trece neobservat, putând fi confundat cu un LED de notificări sau un senzor de lumină/proximitate. La baza ecranului se află cele trei taste capacitive caracteristice sistemului de operare Android.

Capacul de pe spatele smartphone-ului este dintr-un plastic lucios, prezintă o textură fină, dar nu oferă aderență aproape deloc și este un magnet pentru amprente și urme de tot felul. Difuzorul se află pe partea din spate, la bază. Lângă el sunt două puncte ce ies puțin în afară pentru a ridica ușor telefonul când este așezat pe o suprafață orizontală, spre a nu obtura sunetul emis. Un detaliu minor, dar care ar fi bine să se găsească la toate dispozitivele ce au difuzorul pe spate.

Materialele și finisările sunt corecte, iar construcția generală pare solidă, Allview Viper S 4G lăsând per-total o impresie bună. Aș fi spus foarte bună, dar prețul la care este propus acest model mă face să cresc exigențele față de design.

Ecran și sunet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trecem la ecranul lui Allview Viper S 4G și aici observăm un display IPS cu tehnologie OGS ce oferă culori plăcute, unghiuri de vizualizare bune și o luminozitate suficientă. Nu impresionează cu nimic, dar în mod clar nu are cum să deranjeze cu ceva. Nici măcar rezoluția HD 720 x 1280 pixeli cu o densitate de 294 ppi nu îți poate pune probleme, fiind satisfăcătoare în majoritatea situațiilor. Mai mult, display-ul are protecție Gorilla Glass 3.

Sunetul emis atât prin speaker-ul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm este destul de impresionant. Se oferă un bass bun chiar și prin difuzorul extern, deși nu trebuie să crezi că-l poți folosi pentru a asculta muzică în loc de o boxă dedicată. Oferă un sound cu destul de mult bass și foarte intens, ceea ce nu întâlnesc destul de des la un smartphone.

Căștile ce vin în pachet sunt de tip in-ear, cu fir lat și de culoare albă. Aduc un sunet bun, axat în primul rând pe frecvențele joase, unde oferă un bass adânc și puternic. Vor face deliciul împătimiților de hip-hop sau muzică de club și nu te vor face să-ți dorești altele, decât dacă ești chiar pretențios pe partea audio.

Hardware, sistem de operare și aplicații

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allview Viper S 4G adoptă un chipset Qualcomm cu procesor Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz, iar ca accelerator grafic vine cu Adreno 305. Această combinație ar putea trece ca un low-end pe sfârșit de 2014 – început de 2015, dar cei 2 GB de memorie RAM mai înveselesc puțin situația. La fel se întâmplă și când vorbim de spațiul de stocare, care este de 16 GB, cu 11.98 GB oferiți în mod real. La aceștia se mai poate adăuga un card microSD de până la 32 GB.

Tot ansamblul de mai sus reușește să miște foarte bine sistemul de operare Android 4.4.2 KitKat. Nu există lag, chiar și cu launcher-ul pus de Allview. Totul decurge fluent și nu există întârzieri majore nici atunci când se execută actualizări în fundal. Pe partea de jocuri, face față decent la aproape toate titlurile din Play Store, doar cele mai complexe punând ușoare probleme.

Allview Viper S 4G dispune de aceeași interfață despre care v-am vorbit și la fratele mai mic, V1 Viper e. Dispune de o multitudine de setări, prin care poți schimba aspectul icon-urilor sau modul de tranziție al ecranului. Zona de notificări și cea de setări rapide sunt altfel decât întâlnești la un Android nativ, la fel ca și meniul de setări. Aceste este împărțit în setări comune și toate setările. Mai multe detalii în galeria de screenshot-uri de la sfârșitul acestui capitol.

Aplicațiile preinstalate de Allview pe Viper S 4G sunt următoarele: File Explorer, Facebook, Cameră atractivă, Manager app, Vreme, Lanternă, Teme, Notițe, Compas, Bitdefender Antivirus, Radio FM, Screen Off and Lock – Configurare. Pe lângă acestea mai sunt cele din partea Google: Chrome, Gmail, Google+, Hărți, Muzică Play, Filme Play, Cărți Play, Chioșc Play, Jocury Play, Drive, YouTube, Fotografii.

Aș putea să vă spun despre fiecare aplicație în parte cu ce se ocupă, dar nu cred că mai este nevoie de așa ceva. Nu este niciuna care să facă ceva ce merită menționat, toate sunt destul de comune și nu mai necesită explicații suplimentare.

Performanță

Teste benchmark Allview Viper S 4G (10)

A trecut prin testele de benchmark și Allview Viper S 4G, iar toate rezultatele le găsiți în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Allview Viper S 4G

Conectivitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După cum vă spuneam la început, Allview Viper S 4G oferă suport 4G pe una dintre cele două cartele sim. Vitezele sunt de 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. În afară de acestea mai există Wi-Fi 802/11 b/g/n, WiFi Direct, WiFi Display, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, micro USB 2.0 prin portul din partea de jos și jack de 3.5 mm pe laterala de sus. Tastele pentru reglarea volumului și cea power se află pe partea dreaptă.

Nu am întâmpinat niciun fel de probleme cu vreunul dintre elementele de conectivitate. Sunetul și calitatea generală în convorbiri sunt bune, fără să am parte de nemulțumiri din această direcție.

Cameră foto și video

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camera principală de pe Allview Viper S 4G este de tipul OV8858 și poate face poze la o rezolutie maximă de 8 Megapixeli. Dispune de autofocus, touch focus, HDR, face detection, gesture shot, beauty face, smile shot și geotagging. Poate filma la rezoluție FullHD 1080p cu 30 fps.

Pe partea foto, senzorul de 8 Megapixeli nu se descurcă tocmai bine, cu principala observație legată de culorile reproduse. Acestea puteau fi mai vii, de cele mai multe ori fiind destul de șterse. Nici nivelul de detalii nu este cel mai bun pe care l-am întâlnit la un senzor de 8 Megapixeli.

O caracteristică ce merită menționată se distinge la camera fronatală. Nu numai că ea este destul de performantă, oferind 5 Megapixeli, ci dispune și de LED flash. Astfel, în situațiile mai întunecate puteți activa blitz-ul frontal și veți beneficia de suficientă lumină pentru un selfie reușit.

Mai jos aveți câteva exemple de poze făcute cu camera principală, cu mențiunea că prima din galerie este lăsată la rezoluția maximă pentru a vă putea face o impresie mai bună.

Autonomie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Având o grosime ce se situează sub 7 mm, Allview Viper S 4G nu putea încorpora o baterie prea mare. Așa și este, acumulatorul de 1950 mAh al smartphone-ului fiind insuficient de puternic spre a oferi o autonomie rezonabilă.

Folosit cu adevărat intens și cu luminozitatea ecranului la maxim, Allview Viper S 4G nu va trece de 10 -12 ore de funcționare. Lăsat mai ușor și cu 50% din intensitatea display-ului îți va aduce o zi de autonomie, poate și puțin mai mult de atât.

Preț

Allview Viper S 4G – 1199 lei la eMAG

Concluzii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca și celelalte smartphone-uri din gama Viper, Allview Viper S 4G se bazează pe designul său, ce pune mare preț pe o grosime redusă. Și da, telefonul place din acest punct de vedere. De fapt, Allview Viper S 4G mi-a plăcut din mai multe considerente: partea hardware, care face față în majoritatea situațiilor, ecranul suficient de plăcut sau sunetul foarte puternic și bine calibrat.

Nu sunt elemente negative foarte evidente, dar pentru aproximativ 1200 lei, acest smartphone parcă nu oferă chiar tot ce ar trebui. Da, aici este problema majoră pentru Allview Viper S 4G: prețul. Există destule alternative, dar întradevăr, puține smartphone-uri sunt dual-sim și 4G. Probabil că pe asta se bazează compania brașoveană când cere atât de mult pentru acest dispozitiv. Rămâne de văzut ce vor spune și clienții despre acest cost de comercializare.

Principalele elemente bune sau rele le-am trecut mai jos:

PRO

– design plăcut, grosime redusă, materiale bune;

– hardware bun, ce vine cu 2 GB de RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB;

– sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;

– cameră secundară de 5 Megapixeli cu LED flash frontal, pentru împătimiții de selfie-uri;

– dual-sim și cu conectivitate 4G pe una dintre cartele.

CONTRA

– autonomie slabă oferită de baterie;

– camera principală de 8 Megapixeli nu oferă cele mai reușite poze.