Prevăd o sumă de comentarii la acest review. În primul rând pentru că este un telefon sub brandul Allview și deja s-a format o comunitate a celor care indiferent ce smartphone aduce compania brașoveană îi și pune eticheta: chinezărie cred că este termenul cel mai des utilizat, de parcă mare parte din telefoanele A-list nu sunt fabricate în China, inclusiv telefonul de top al Apple etc.

Da. Allview folosește rețeta ODM. Lucrează cu mai multe companii din China și modificările sunt pe partea de branding și la nivel de sistem de operare. Totuși, Allview nu a descoperit această rețetă. Sunt sute de branduri la scară globală ce merg pe această idee. Produsele lor concurează la capitolul best-buy, raport preț / specificații cât mai bun, iar categoriile de adresabilitate sunt segmentele low-cost și mid-range, iar în unele situații dau clasă altor gadgets venite de la brandurile de top.

Allview-X2-Soul-Mini (1)

Nu vreau să iau apărarea Allview, dar cred că prea multe încrâncenare strică. Plus că review-urile făcute de către noi conțin puncte PRO și CONTRA, indiferent dacă vorbim de o un telefon sau o tabletă sub brand românesc sau un device provenit de la companii cu prezentă la scară mai largă.

Și în cele din urmă să revin la Allview X2 Soul Mini, cel mai subțire smartphone din România și cel mai frumo smartphone sub brand autohton, pe segmentul mid-range aș spune că nu are egal. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, mergeți în showroom-urile dedicate, căutați varianta albă și de la prima vedere va impresiona. Mă rog, cel puțin prietenii mei au rămas uimiți de cum arată, în special de factorul grosime + designul cu materiale de calitate ce amintește direct de iPhone 5 – 5S.

Am punctat datele hardware pentru Allview X2 Soul Mini:

specificatii-Allview-X2-Soul-Mini

Design

Allview-X2-Soul-Mini (4)

În pachet dați de smartphone, încărcător de 1000 mA și cablu microUSB – USB 2.0 pe alb, căști de tip in-ear de tip piston care se aud excelent pe fir lat și jack de 3.5 mm, certificat de garanție, manual de utilizare, folie de protecție pentru display-ul de 4.8 inch + instrucțiuni de aplicare, agrafă pentru cartela microSIM, cod de activare pentru varianta full a Bitdefender Mobile Security pe o perioadă determinată.

Sunt mai multe elemente ce merită a fi accentuate: 5.15 mm grosime, design de iPhone 5 / iPhone 5S ușor individualizat. A fost amuzant când la un momemt dat aveam Xiaomi Mi-4 și Allview X2 Soul Mini. A fi spus că 2 echipe de design din China s-au întrecut în a copia smartphone-ul Apple din generația anterioară și aș spune că X2 Soul Mini depășește Xiaomi Mi-4, chiar mai bine fabricat și decât originalul. Spatele este îmbrăcat în sticlă și de-a lungul celor câteva săptămâni de utilizare fără husă nu s-a zgâriat, nu mi-a dat impresia că ar aduna amprentele în ritm galopant. Sigla Allview nu apare în partea frontală ci doar a fost stilizată pe spate. Structura metalică de tip fagure folosită la interior contribuie la partea de rigiditate. Nu se îndoaie precum iPhone 6 Plus, dar nici nu epatează la acest capitol.

Senzorul de 8 Megapixeli nu se profilează dincolo de linia de design generală, rama metalică  bate spre galben, iar combinația alb – aurie este de efect. Gripul mi s-a părut ok. Nu ai impresia că alunecă din mână, deși are sticlă pe spate, marginea metalică ajută la acest capitol.

Reiterez ideea din startul review-ului: Allview X2 Soul Mini = unul dintre cele mai frumoase telefoane mid-range la început de 2015, cel mai frumos din portofoliul de telefoane ale companiilor sub brand autohton.

Ecran și sunet

Allview-X2-Soul-Mini (15)

Super AMOLED de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli + protecție Corning Gorilla Glass 3 pentru partea frontală și pentru spatele lui X2 Soul Mini. S-a mers pe un panel bine calibrat, luminozitate bună, unghi de vizualizare larg, culori de zici că-s date pe modul vivid, negru redat într-un mod corect. Nu vezi pixeli sau vreo problemă de gen. Display-ul îl consider a fi un alt punct PRO pentru smartphone-ul comercializat de către Visual Fan

La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de back, ieșire pe ecranul de start, mai multe detalii sau customizare a display-ului, de la dreapta spre stânga. Apreciez marginile laterale, înguste de-a dreptul.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele telefonului, spre baza sa. Sunetul este obturat destul de puternic când se află pe o suprafață plană, dar îl auzi când primești un apel. La maxim nu distorsionează deloc, bass-ul este un pic mai slab, dar amplificatorul Yamaha se descurcă excelent când sunt conectate căștile de tip in-ear din pachetul de retail. Audiția devine cu mult mai bună, bass din plin.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X2-Soul-Mini (18)

MediaTek octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7 + Mali-450MP4 + 1 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare. Un punct negativ ar fi lipsa unui slot pentru microSD, cei 12 GB încorporați de X2 Soul Mini îi consider insuficienți, mai ales când vrei să folosești telefonul la potențial maxim. Tot la puncte negative aș pune și 1 GB RAM, 2 GB ar fi întregit peisajul și ar fi oferit o experiență de utilizare și mai plăcută.

Telefonul rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfața Berry UI. L-am folosit un timp cu interfața stoc ca să pot scrie în cunoștință de cauză. Nu agață, nu se blochează / fără lag în meniu. Totuși, Berry UI nu este pe placul meu prin efectele grafice aduse. De aceea am mers pe Nova Launcher + Moonshine Icon Pack. Se mișcă și mai bine, mai sprinten + consumă mai puține resurse.

Allview-X2-Soul-Mini (19)

Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, cu excepția aplicațiilor și jocurilor cu grafică complexă. Spre exemplu, am instalat Need for Speed: Most Wanted, dar atunci când doream să intru în joc mă scotea direct pe ecranul de start. A fost o mică decepție din punctul ăsta de vedere. A mers Gangstar Rio, destul de bine. Joculețele uzuale din Play Store sunt redate fluent, fără erori sau alte probleme. Și pe parte de socializare s-a descurcat decent, un veritabil selfie phone cu cameră frontală de 5 Megapixeli.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview X2 Soul Mini:

Bitdefender Mobile Security – cod de activare pentru trei luni la versiunea full, în pachet;

File Explorer – fișierele stocate pe telefon;

Cameră atractivă – editare a fotografiilor mai avansată;

Vreme, Lanternă, Teme, Compas, Reportofon, Radio FM;

Culoare – editare a temelor, fundalulului și a efectelor din interfață.

Bloatware inexistent. Nu am nicio informație legată de un eventual update la 5.0 Lollipop. Allview X2 Soul a venit cu 4.2 Jelly Bean și a primit update la 4.4 KitKat. Ar fi o mișcare bună să primească un update pe canal oficial.

Pe partea de browsing s-a descurcat destul de bine. Are acces la Google Play Store și sunt sute de mii de aplicații și jocuri ce pot fi rulate pe X2 Soul Mini. Am jucat Subway Surfers, Temple Run în mai multe ediții, Riptide GP2 și nu am întâmpinat nicio eroare sau resetare.

Performanță

Screenshot-Allview-X2-Soul-Mini (29)

A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele sunt în galeriiile cu capturi de ecran + tabel:

teste-benchmark-Allview-X2-Soul-Mini


Conectivitate

Allview-X2-Soul-Mini (14)

Lipsește 4G-ul, dar știți și voi că acoperirea nu este cine știe ce la momentul actual, dar ar fi fost o adiție importantă. În rest oferă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 4.0, A-GPS și GPS, radio FM cu RDS.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta se află slotul pentru cartela microSIM ce merge a fi accesat cu ajutorul unei agrafe, la bază au poziționat portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, în lateral stânga se află tasta power și controlul volumului, ușor de accesat și bine individualizate.

Știe HD voice și asta se vede în apelurile de voce unde calitatea oferită mi-a lăsat o impresie pozitivă. Nu au fost probleme legate de conexiunea la internet pe 3G sau Wi-Fi. Apropo, X2 Soul Mini este un telefon single sim și nu un dual-sim, așa cum ne-a obișnuit compania brașoveană.

Cameră foto și video

Allview-X2-Soul-Mini (6)

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps. Nu sunt un fan al aplicației de cameră pe care o oferă telefoanele Allview, dar rulând 4.4.2 KitKat am putut să instalez Google Camera din Google Play. Focalizează rapid, iar fotografiile mi s-au părut de bună calitate. Uneori ies imagini blurate, zgomot de imagine destul de puternic, în alte situații oferă fotografii clare, redate corect. Am observat că dacă captezi o imagine de 2 ori, în a 2-a situație se descurcă mai bine.

Camera frontală are 5 Megapixeli. O să vină vremea în care senzorul frontal o să fie mai mare decât cel principal, glumesc.

Clip facut cu Allview X2 Soul Mini;

Fotografii făcute cu Allview X2 Soul Mini:

Autonomie

Bateria de 2050 mAh se descurcă decent. Procesorul MediaTek octa-core și display-ul Super AMOLED cu rezoluție HD contribuie la un ritm mai lent al scăderii procentelor. Rezistă de dimineața până seară pe utilizare intensivă, cu sincronizări în fundal și luminozitate la 50%.

Preț

Allview X2 Soul Mini – 949 lei la eMAG + husă de protecție.

Concluzii

Allview-X2-Soul-Mini (23)

Allview X2 Soul Mini este un telefon șic care oferă destul de multe raportat la prețul său de comercializare. L-aș vedea mai degrabă ca un smartphone ce se adresează fetelor (dimensiuni compacte, ultra-subțire, design plăcut, sticlă pe față și pe spate, excelent pe partea de socializare, selfie phone cu cameră de 5 Megapixeli).

Aș spune că este un cadou ideal de Sfântul Valentin, că tot se apropie Ziua Îndrăgostiților.

PRO

– design inspirat, grosime de doar 5.15 mm, finisare de top;

– display Super AMOLED de bună calitate;

– sunet de calitate oferit pe căștile in-ear incluse în pachet;

– cameră frontală de 5 Megapixeli;

– rezultate bune la captura foto și video pentru senzorul principal de 8 Megapixeli;

– autonomie decentă.

CONTRA

– fără slot pentru microSD;

– 2 GB RAM ar fi întregit peisajul;

– unele jocuri cu grafică complexă nu sunt suportate.

Partea de unboxing și primele impresii (material de tip review pe mâine dis-de-dimineață).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.