În ultimele câteva zile am avut ocazia să folosesc un smartphone Allview X2 Twin. Acesta va fi oferit ca premiu în cadrul unui concurs desfășurat pe gadget.ro. Mai multe detalii veți găsi pe site.
Să începem acest review prin prezentarea specificațiilor detaliate ale lui Allview X2 Twin:
Design
În pachet găsim: smartphone-ul, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear cu fir lat, agrafă pentru accesul la cele 2 sim-uri și la slotul pentru cardul microSD, folie de protecție pentru ecran, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, manual de utilizare și certificat de garanție.
Allview X2 Twin se prezintă cu o carcasă de tip unibody ce nu oferă acces la baterie. Spatele telefonului este acoperit cu sticlă Gorilla Glass 3 ce promite rezistență mărită împotriva zgârieturilor sau a șocurilor.
Privit din față, smartphone-ul sub brand românesc are colțurile ușor rotunjite și în afară de camera frontală și difuzor tot ce vedem este o suprafață neagră. Nici un logo sau alt element nu sare în evidență. Cele trei taste capacitive sunt reprezentate prin trei puncte. De la stânga la dreapta ele au rolul: mai multe opțiuni, ieșire pe ecranul de start și back. Aceste taste sunt iluminate în alb.
Pe spatele telefonului, în partea de mijloc, dar mai sus, se află logo-ul Allview, în timp ce denumirea producătorului se vede mult mai jos, alături de alte informații. Camera principală este în colțul din stânga-sus, cu LED flash-ul alături.
Marginile sunt realizate din plastic și alături de sticla de pe spatele telefonului nu oferă un grip prea bun. Marginea de jos prezintă două grile ce par a adăposti difuzoarele. Din păcate doar cea din dreapta face acest lucru, celalaltă regăsindu-se doar pentru un design simetric.
Materialele folosite în construcția lui Allview X2 Twin sunt corecte la fel ca și calitatea generală. Smartphone-ul se simte rigid în mână și nu scoate niciun fel de sunet oricum l-am strânge în palmă.
Ecran și sunet
IPS de 5 inci cu rezoluție HD 720×1280 și tehnologie OGS (One Glass Solution). Oferă o luminozitate ridicată, culori plăcute ușor suprasaturate (nu deranjant) și unghiuri foarte bune de vizualizare. Tehnologia OGS își prezintă atuurile mai ales atunci când folosim smartphone-ul în lumina directă a soarelui. Cu luminozitatea la maxim nu avem aproape nici o problemă în acest scenariu.
Mi-a plăcut acest display și rezoluția HD este suficientă pentru această diagonală. Densitatea pixelilor de 293 ppi este suficientă în marea majoritate a cazurilor. Foarte rar găsești texte scrise atât de mic încât să fie nevoie de o rezoluție mai mare. Panelul pare de calitate, este sensibil la atingere și oferă o interacțiune plăcută cu Allview X2 Twin.
Sunetul redat printr-un singur difuzor este de o calitate bună. Nu excelează cu nivelul bass-ului, dar aproape niciun smartphone nu o face. Volumul maxim este suficient, dar nu impresionant. Cu toate acestea se transmit vibrații în carcasă la intensitate maximă. Amplasarea difuzorului se dovedește nefericită când folosim telefonul în mod landscape, speaker-ul putând fi acoperit cu mâna.
Prin jack-ul de 3.5 mm calitatea audiției este suficient de ridicată pentru majoritatea utilizatorilor. Cei pretențioși s-ar putea să găsească motive de nemulțumire, dar nu majore. Căștile ce vin în pachet sunt de o calitate peste media a ceea ce găsim în mod normal în cutia unui smartphone cu asemenea preț. Nu veți simți nevoia de a le înlocui.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Procesor MediaTek MT6592 octa-core la 1.4 GHz, accelerator grafic Mali-450 MP4, 1 GB memorie RAM și 8 GB spațiu de stocare (6.03 în mod real) cu card microSD de până la 32 GB. Acesta este rezumatul ansamblului hardware prezent pe Allview X2 Twin. El este suficient pentru a rula în condiții optime majoritatea aplicațiilor sau jocurilor din Play Store.
Real Racing 3, de exemplu, rulează fără pic de lag și la o calitate foarte bună. Asta se intâmplă și cu alte jocuri sau aplicații mai complexe. Totuși, trebuie făcută o precizare: după numai 10-15 minute în care ansamblul hardware este pus la încercare, smartphone-ul se încălzește simțitor. Spatele lui Allview X2 Twin, în partea din centru-sus ajunge la o temperatură destul de ridicată, iar după aprox. 30 de minute am decis să închid aplicația sau jocul ce ducea la supraîncălzire.
Sistemul de operare instalat de compania brașoveană pe X2 Twin este Android 4.4.2 KiKat. Zilele în care Berry UI modifica radical interfața smartphone-urilor Allview sunt apuse. În afară de zona de setări și ecranul de start, nu sunt operate mari schimbări. Zona de notificări, ca și cea de setări rapide sunt neschimbate față de un KitKat nativ.
Tot ce înseamnă operare a sistemului Android rulează fără lag, meniul nu agață și totul decurge fluent și plăcut. Nu am simțit nevoia de a apela la un alt launcher în dauna celui prezent pe X2 Twin.
Allview se pare că a ascultat vocea clienților și a redus la maxim și aplicațiile preinstalate. Alături de suita Google, mai avem: Actualizări de sistem, Bitdefender Antivirus, ES Explorator Fișiere, ES Task Manager, Facebook, Lanternă, Radio FM, Studio de film, Sygic. Nu cred că mai trebuie să explic ce face fiecare în parte, deoarece sunt aplicații simple, iar pentru multe dintre ele denumirea spune totul.
Performanță
După ce a trecut prin testele de benchmark am structurat rezultatele în tabelul de mai jos
Conectivitate
Avem de-a face cu un smartphone dual-sim (ambele cartele micro-sim), 3G cu viteze în download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi Direct și Wi-Fi Display, hotspot Wi-Fi și bluetooth, bluetooth 4.0 cu A2Dp și EDR, GPS și A-GPS. La acestea se adaugă slotul pentru card microSD de până la 32 GB, portul microUSB 2.0 și jack-ul de 3.5 mm.
Ca dispunere, portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm se află în partea de sus, pe dreapta slotul pentru card microSD, tasta power și cele pentru reglarea volumului, jos avem difuzorul, iar în stâga se regăsește fanta pentru inserarea celor două cartele sim.
Nu am avut probleme cu nici măcar un element de conectivitate. Sunetul în cască la apelurile de voce este mediu atât la calitate cât și la volum. Microfonul lui Allview X2 Twin se descurcă bine și nu am avut parte de comentarii negative la adresa lui din partea celor cu care am vorbit.
Cameră foto și video
8 Megapixeli pentru camera principală, iar fotografiile făcute cu aceasta sunt de bună calitate atât timp cât lumina este suficientă. Nivelul detaliilor este bun, culorile sunt ușor saturate, iar zgomotul este puțin prezent. Când iluminarea nu este prea bună calitatea scade proporțional.
Dintre opțiunile software ale lui Allview X2 Twin pe partea foto, amintesc: autofocus, touchfocus, HDR, face detection, gesture shot, face beauty, smile shot și geotagging.
Capturile video pot fi efectuate la o rezoluție maximă de 192×1080 pixeli. Calitatea generală este bună și nu sunt motive de reală dezamăgire pe această parte.
Mai jos aveți câteva poze realizate cu Allview X2 Twin:
Autonomie
Unul dintre punctele mai slabe ale smartphone-ului sub brand românesc il consider a fi autonomia. Având o capacitate de 1920 mAh, acumulatorul are mari dificultăți în a oferi o zi de utilizare intensă. Cu două sim-uri active, sincronizări în fundal, câteva apeluri și ceva navigare web nu ai cum să treci de 10-12 ore.
Am făcut și un test: cu luminozitatea ecranului și volumul din difuzor la 50%, am rulat clipuri HD pe youtube prin conexiune Wi-Fi. De la o încărcare maximă până la epuizarea bateriei au trecut doar 4 ore și 20 de minute. Nici nu vreau să mă gândesc cât ar fi ținut bateria dacă efectuam acest test cu luminozitatea și volumul la maxim.
Preț
Allview X2 Twin – 899 lei la eMAG.
Concluzii
Allview X2 Twin este un smartphone suficient de puternic pentru a rula majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store. Vine și cu un design interesant, având o carcasă de tip unibody cu spatele din sticlă Gorilla Glass 3. În afară de autonomia bateriei nu are nici un punct negativ cu adevărat deranjant. Parcă și prețul ar mai putea fi ajustat puțin, dar este un model relativ nou pe piață.
Ultimele cuvinte redau principalele puncte pozitive sau negative:
PRO:
– design plăcut, materiale și finisare corecte;
– sunet puternic, destul de bine calibrat;
– ecran IPS OGS de bună calitate;
– raport pret / specificatii destul de bun, pretul a fost actualizat la 899 lei de la 999 lei, cost de debut;
– hardware puternic ce rulează Android 4.4.2 KitKat fără pic de lag.
CONTRA:
– autonomie modesta.
httpvh://youtu.be/nbwh804M5gU