A trecut ceva vreme de când eu nu am mai testat un dispozitiv de la Allview. Cum însă compania lansează constant noi și noi terminale era doar o chestiune de timp până când un astfel de telefon avea a mai ajunge în mâinile mele.

De data asta vorbim despre Allview X4 Soul Style, smartphone care a fost prezentat pentru prima dată în cadrul MWC Barcelona 2017. Acolo, Emil a avut ocazia de a face și un prim hands-on:

Specificații pentru Allview X4 Soul Style:

Specificatii Allview X4 Soul Style

Design

Pe Allview X4 Soul Style l-am primit în cutia de retail în care am mai găsit o sumedenie de accesorii. Telefonul vine cu o folie de protecție pentru ecran gata montată, dar mai aduce încă una suplimentară în pachet. Tot aici găsim și o husă de protecție din silicon transparent, încărcătorul pe USB, cablul microUSB – USB 2.0, cablu OTG, căști in-ear, agrafă pentru accesarea sloturilor sim, certificat de garanție și ghid de utilizare.

Mi-a plăcut cum toate accesoriile sunt aranjate în cutie, nu există șanse de a se deplasa prin pachet în timpul transportului.

La prima vedere nu ai cum să nu remarci un design destul de comun zilele astea. O asemănare mai mult mai mai puțin evidentă cu iPhone 7 există, cu mențiunea că Allview X4 Soul Style nu beneficiază de cameră duală pe spate și că senzorul principal este poziționată în centru.

Telefonul este fabricat în bună parte din metal, însă există și două zone din plastic pe spate, sus și jos. Cel mai probabil pe acolo sunt amplasate antenele elementelor de conectivitate.

Pe partea frontală remarcăm tasta fizică de sub ecran ce are rol de buton Home, dar integrează și senzorul de amprentă. De o parte și de cealaltă a acestuia sunt două butoane capacitive cu rol de Înapoi și Aplicații recente. Sunt marcate doar prin două punte, nu sunt iluminate, dar poți alege din meniu care să îndeplinească o funcție și care pe cealaltă – Înapoi în stânga și Aplicații recente în dreapta sau invers.

Deasupra display-ului vedem camera pentru selfie ce folosește un senzor de 16 Megapixeli, în dreapta difuzorului pentru apeluri, iar în stânga acestuia există chiar și un LED flash.

Din punct de vedere al construcției, Allview X4 Soul Style reușește să facă o figură foarte bună. Bine construit, se simte solid oricum l-am strânge în mână, cu finisări atent lucrate și materiale mai mult decât corecte pentru această categorie, telefonul lasă o impresie extrem de plăcută.

Husa din silicon pe care o primim direct în pachetul de retail asigură o protecție bună și îi conferă telefonului un grip excelent. Chiar și fără aceasta, Allview X4 Soul Style se așează bine în palmă și nu riști să-l scapi prea ușor pe jos.

Ecran și sunet

Ecranul de 5.5 inch cu rezoluție Full HD este protejat cu sticlă Corning Gorilla, deși nu este specificată versiunea. Aceasta sticlă este ușor curbată către toate cele patru laturi, fiind una de tip 2.5D.

Display-ul este unul bun, oferă o luminozitate suficientă în mai toate scenariile de utilizare, chiar dacă în lumină naturală puternică își pierde puțin din lizibilitate. Culorile sunt plăcute, destul de corect redate, chiar dacă unora s-ar putea să le placă ceva mai vivide. Contrastul este suficient de ridicat, iar unghiurile de vizualizare sunt largi indiferent de direcția din care privim ecranul.

Densiatea pixelilor, de 403 ppi, nu pune niciun fel de probleme, orice imagine sau text apare bine conturat.

Chiar dacă pe latura de la baza telefonului sunt prezente două grile, de o parte și de cealaltă a portului microUSB, doar în spatele celei din dreapta se ascunde un difuzor. Acesta reușește să emită un sunet puternic și de foarte bună calitate. Dacă se putea un pic mai mult bass, ar fi fost perfect, căci înaltele și mediile sunt fine și bine conturate.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet mai mult decât bun. Allview X4 Soul Style a primit tratament din partea Maxx Audio pentru sunetul intern, iar asta pot să spun că se aude. Volumul maxim este incredibil de ridicat, personal n-am putut să ascult muzică la 100% pentru mai mult de câteva secunde. Volumul nu este totul însă, căci avem parte și de calitate excelentă. Toate frecvențele sunt la locul lor, bine redate și conturate.

Căștile din pachet sunt și ele de apreciat. Fără a purta logo-ul unui producător celebru, acestea reușesc să redea un sunet la o calitate înaltă, cu un volum maxim peste limita suportabilă. Cred că nici măcar 1 din 10 utilizatori nu vor vrea mai mult de la niște căști din pachetul unui smartphone.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview X4 Soul Style aduce un ansamblu hardware similar (ca să nu zic identic) cu al fratelui X4 Soul. Avem chipset MediaTek Helio P10 cu procesor octa-core la 2.0 GHz pe Cortex-A53, accelerator grafic Mali-T860 MP2, 4 GB de memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare ce poate fi extins prin card microSD cu încă 256 GB. Dacă alegem această variantă, telefonul se va transforma într-unul single sim.

Acest ansamblu hardware nu este unul de top, însă reușește să ofere o performanță suficientă. Nu sunt multe aplicații sau jocuri prin Play Store care să-i pună mari probleme. Cele mai complexe dintre ele sunt rulate oricum într-un mod cel puțin decent.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Allview X4 Soul Style:

Din punct de vedere software, Allview X4 Soul Style vine cu sistemul de operare Android 7.0 Nougat peste care compania brașoveană a adăugat interfața proprietară denumită Visual UI, care a ajuns la versiunea 1.2.

Chiar dacă această interfață nu rulează tocmai greoi, iar lag-ul își face apariția doar rar, în momente de maximă solicitare, Visual UI este parcă prea mult. Această interfață schimbă radical aspectul unui Android nativ și cere un pic de timp de acomodare. Cel mai dificil mi s-a părut a accesa meniul cu setări rapide prin swipe de jos în sus, de la baza ecranului către partea superioară. Pentru utilizatorii iOS este chiar familiar, însă când ști că ai în față un terminal cu Android te duci instinctiv către zona superioară.

În fine, nu cred că o să prezint în detaliu absolut toate setările și opțiunile suplimentare de pe Allview X4 Soul Style, fiindcă multe dintre acestea sunt identice cu ce a prezentat Emil în review-ul lui Allview X4 Soul, care însă propune interfața Visual UI 1.1. Chiar și așa nu multe sunt diferențele.

Dintre ele menționez aranjarea aplicațiilor în sertarul ce le cuprinde pe toate, nu mai sunt pagini, ci trebuie să dai scroll de sus în jos. În meniul cu toate setările și-a făcut apariția o nouă secțiune, accesibilă prin swipe de la dreapta la stânga, unde găsim ”Facilități”. Aici sunt explicate câteva dintre funcțiile speciale (sau mai puțin speciale) aduse de Visual UI 1.2: Selfie, Video Înfrumusețat, Securitate Amprentă, Ecran împărțit, Clonare Date, MaxxAudio, Încărcare ultra-rapidă și Administrare energie.

Aplicațiile preinstalate pe Allview X4 Soul Style cuprind o mare parte din cele de la Google (Magazin Play, Chrome, Gmail, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, Hărți, Muzică Play, Snapseed ) precum și: Actualizre sistem, Administrator sistem, Allview Selfcare, Allwatch, Bitdefender Antivirus, Browser, Compas, Descărcări, E-mail, Explorator Fișiere, Facebook, Galerie, Lanternă, Lumea copiilor, Muzică, Notițe, Peel Remote, Radio FM, Teme.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Allview X4 Soul Style:

Performanță

Testele de benchmark specifice site-ului nostru au fost parcurse și de către Allview X4 Soul Style, iar rezultatele au fost trecute în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Allview X4 Soul Style

Conectivitate

Allview X4 Soul Style nu duce lipsă de prea multe elemente de conectivitate, singurele pe care le-aș vedea șterse din listă fiind NFC-ul și standardul ac pe Wi-Fi. În rest, telefonul este unul de tip dual-sim cu slot combo (2 x sim cu micro sim și nano sim sau 1 x sim plus 1 x microSD) care știe toate frecvențele 4G folosite de operatorii din țara noastră. Vitezele maxime ce pot fi atinse în LTE sunt de 300 Mbps în download, respectiv 51 Mbps în upload.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band (2.4 și 5 GHz), bluetooth 4.0, Wi-Fi Direct, port infraroșu, radio FM, GPS cu A-GPS, GLONASS, microUSB pe laterala de jos și jack de 3.5 mm în partea de sus.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt amplasate pe marginea din dreapta. Scanerul de amprentă este încorporat în tasta fizică de sub ecran, cea care îndeplinește rolul de buton Home.

Senzorul de amprentă poate debloca ecranul fără ca tasta să fie efectiv apăsată. Doar atingi butonul Home (fără a-l apăsa) iar ecranul se deblochează imediat. Nu este cel mai rapid senzor de amprentă pe care l-am întâlnit, dar este unul dintre cele mai exacte. Rata de recunoaștere este de aproape 100%, iar asta oricum am amplasa degetul pe senzor, el având recunoaștere la 360 de grade. Chiar și degetul ușor umed sau puțin murdar este imediat recunoscut.

Prin intermediul portului infraroșu și al aplicației preinstalate Peel Remote, Allview X4 Soul Style se transformă la nevoie în telecomandă universală pentru mai toate aparatele din casă (cele care suportă control prin telecomandă IR, desigur).

Pe partea de apeluri Allview X4 Soul Style se descurcă normal, semnalul este recepționat stabil. Calitatea audio din difuzorul pentru apeluri este foarte bună, vocea este clară, asta și fiindcă telefonul respectă standardul HD Voice.

Cameră foto și video

Una dintre cele mai mari diferențe dintre Allview X4 Soul Style și fratele X4 Soul stă la capitolul foto. Terminalul analizat azi renunță la ansamblul cu 2 camere pe spate, folosind doar un senzor de 13 Megapixeli, model Sony IMX258. Pe de altă parte plusează la camera frontală cu un senzor de 16 Megapixeli cu LED flash.

Interfața camerei foto este destul de aglomerată, cu multe funcții și moduri de a capta, însă reușește în același timp să rămână destul de ergonomică. După câteva minute începi a găsi imediat fiecare setare.

Capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe Allview X4 Soul Style:

Din punct de vedere al calității pozelor, Allview X4 Soul Style se descurcă bine, fără a impresiona. Ca majoritatea competitorilor din această zonă și X4 Soul Style produce rezultate bune când lumina este suficientă, urmând ca odată cu scăderea în intensitate a luminii să apară din ce în ce mai mult zgomot de imagine.

Culorile sunt plăcute, vii, dar fără a fi extrem de saturate, contrastul bun, iar detaliile suficiente. Asta atât timp cât avem lumină naturală sau măcar una artificială, dar puternică.

Camera frontală se descurcă admirabil, oferind rezultate foarte bune. Faptul că dispune de autofocus contează enorm, subiectul fiind întotdeauna clar, iar recunoașterea facială a funcționat ireproșabil. LED flash-ul ajută în momentele când este nevoie de mai multă lumină, însă nu poate face minuni. Menționez că acesta odată activat stă aprins tot timpul și nu doar atunci când declanșezi.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Allview X4 Soul Style

Galerie de fotografii realizate cu Allview X4 Soul Style (primele 5 sunt captate cu camera frontală):

Autonomie

Unul dintre punctele forte ale lui Allview X4 Soul Style este cu siguranță bateria. Nu doar capacitatea de 4010 mAh mi-a atras atenția, ci și modul de încărcare rapidă.

Încărcătorul din pachet oferă un curent electric la ieșire ce variază de la 12V/1.2A, la 9V/1.8A și mai jos către 7V/1.8A și 5V/2A, asta în funcție de gradul de încărcare al bateriei și de timpul scurs de la începerea procesului.

Chiar am rămas plăcut surprins să văd un acumulator de 4010 mAh cum se încărcă de la 0 până la 33% în 15 minute. După o jumătate de oră deja aveam 52%, iar la o oră de la începerea încărcării ajunsesem la 80 de procente. Apoi lucrurile se mai domolesc, însă este chiar impresionant că după numai 15 minute poți avea peste 30% în baterie.

Într-adevăr, spatele telefonului se încălzește simțitor odată ce încărcarea ultra-rapidă are loc, dar nu mi s-a părut de-a dreptul fierbinte.

Faptul că acumulatorul are o capacitate de 4010 mAh chiar se simte. Oricât de tare l-am forțat pe Allview X4 Soul Style, cu luminozitatea ecranului pe Auto, nu am reușit să descarc bateria în mai puțin de 12 ore.

Cu o utlizare medie spre intensă, Allview X4 Soul Style îți poate sta alături chiar și mai bine de o zi jumătate, poate chiar două.

În testul nostru specific, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Allview X4 Soul Style a ajuns de la o baterie plină până la 10% din capacitate după 6 ore și 12 minute.

Departe de a fi un timp prea bun, doar unul mediu și chair mai slab decât cel obținut de Allview X4 Soul cu a sa baterie de 3000 mAh, rezultatul pot spune că nu reflectă întocmai ”realitatea din teren”. Cel mai probabil ansamblul procesor + accelerator grafic nu este cel mai bine optimizat, iar atunci când este pus la lucru pe partea de video ori gaming ajunge să fie unul dintre marii consumatori, alături de ecran desigur.

Preț

Allview X4 Soul Style – 1.399 de lei pe eMAG.ro.

Concluzii

Am ajuns și la final, când tragem concluziile. Asta e partea când spun, după ce am văzut și prețul, dacă Allview X4 Soul Style merită suma cerută. Din păcate trebuie să recunosc că, pentru a deveni cu adevărat atractiv, acest smartphone are nevoie de o ajustare a prețului.

Pe la 1.000 – 1.100 de lei l-aș recomanda fără prea multe ezitări. Deocamdată încearcă să se bată într-o ligă unde majoritatea clienților aleg marca de renume. Iar asta nu poate fi tocmai de acuzat, fiindcă dacă vrei să dai aproape 1.500 de lei pe un smartphone înseamnă că ești și ceva mai exigent.

Cu Allview X4 Soul Style nu vei fi dezamăgit, căci reușește să alcătuiască un pachet fără puncte slabe evidente. Totuși, i-ar fi mult mai ușor să atragă atenția și să răzbată dacă ar aduce un raport preț/specificații mult mai bun în raport cu concurența de renume.

La final principalele puncte pro și contra pentru Allview X4 Soul Style:

PRO

  • autonomie bună, încărcare cu adevărat rapidă;
  • gamă completă de accesorii direct din pachetul de retail: folie aplicată pe ecran + una de rezevă, husă din silicon, căști de bună calitate, cablu OTG și încărcător rapid;
  • sunet bun prin difuzorul extern și foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;
  • construcție solidă, materiale de calitate, finisări atent lucrate;
  • camera frontală oferă rezultate bune, dispune de autofocus, recunoaștere facială ce funcționează exact, precum și de LED flash.

CONTRA

  • chiar dacă oferă multe opțiuni de configurare și multe setări, interfața Visual UI necesită ceva timp de obișnuință și nu este nici cea mai rapidă;
  • prețul actual (cel de la data publicării recenziei) este cam optimist având în vedere concurența din această zonă.