Gama X4 Soul de la Allview include multe modele de smartphone-uri, cu diferite specificații, pentru ca orice client să poată găsi ceea ce are nevoie.

Așa se face că în acestă serie și-a făcut apariția și un model, să-i spunem, mai exotic, asta fiindcă integrează un proiector cu laser, ceva ce nu poți spune că întâlnești foarte des. Allview X4 Soul Vision mai are și alte atuuri de partea sa, pe care o să le descoperim împreună mai departe.

Specificații pentru Allview X4 Soul Vision:

Specificatii Allview X4 Soul Vision

Design

În cutia de retail, Allview X4 Soul Vision ajunge la client alături de o gamă completă de accesorii. Pe lângă nelipsitul încărcător pe USB și cablu microUSB – USB 2.0, mai găsim și căști in-ear pe fir lat cu două perechi suplimentare de dopuri, husă de protecție din plastic rigid, folie de protecție pentru ecran, un suport micuț util atunci când folosim proiectorul, agrafă pentru accesul către sloturile sim, manual de utilizare și certificat de garanție.

Primul contact cu Allview X4 Soul Vision relevă un smartphone robust, foarte solid, fabricat aproape în totalitate din metal și sticlă. Integrarea unui proiector și a unui acumulator de mare capacitate a dus la o grosime apreciabilă și o greutate asemenea. Totuși, deși vorbim și despre un corp din metal, designul părții spate, cu marginile laterale ce se arcuiesc destul de evident, face ca telefonul să nu alunece prea ușor din mână.

Singura culoare disponibilă este un albastru marin, denumit de compania brașoveană Dark Blue. În funcție de unghiul din care lumina ajunge pe carcasă se produc niște reflexii interesante, ce dezvăluie mai multe nuanțe de albastru, de la bleu la violet. Recunosc că este o culoare ce mi-a plăcut cu adevărat.

La baza eranului nu avem butoane capacitive, ele fiind intergrate în interfața sistemului de operare. Deasupra display-ului vedem difuzorul pentru apeluri, încadrat între camera frontală și LED flash-ul acesteia. În stânga acestuia din urmă există și un LED de notificare, precum și senzorii de proximitate și cel de lumină.

Spatele este dominat de modulul camerei principale, sub care vedem senzorul de amprentă și un pic mai jos logo-ul companiei Allview.

Allview X4 Soul Vision este un smartphone construit extrem de solid, cu materiale de foarte bună calitate, ce se simt excelent la atingere. La fel pot spune și despre finisări, nu am găsit nicăieri îmbinări nefericite sau muchii care să agațe. Grosimea și greutatea nu sunt deloc de ignorat, dar trebuie să faci astfel de compromisuri când adaugi un proiector cu laser și un acumulator de 4000 mAh în ecuație.

Ecran și sunet

Pe lângă construcția de cea mai bună calitate, al doilea element pe care nu ai cum să nu-l apreciezi este cu siguranță ecranul. Cu un panel IPS InCell, laminat complet, protejat cu sticlă rezistentă la zgârieturi de tip 2.5D, display-ul lui Allview X4 Soul Vision atrage imediat prin culori intense, foarte plăcute, cu un contrast ridicat și o luminozitate înaltă.

Rezoluția Full HD pe o diagonală de 5.5 inch se traduce într-o densitate a pixelilor de 401 ppi. Deși nu cea mai ridicată în ultimul timp, nu ai de ce să te plângi, ecranul fiind foarte sharp, orice font sau poză apar fin conturate. Cu adevărat un ecran de cea mai bună calitate prezent pe Allview X4 Soul Vision, unul ce se face bine văzut și în lumină naturală intensă.

Sunetul extern este probabil unul dintre cele mai puternice pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului. Nici calitatea nu este rea deloc, ba din contră, doar că la volum maxim apar ceva distorsiuni. Cu toate că frecvențele joase nu sunt tocmai acolo, mi-a plăcut în mod special cum este reprodusă vocea baritonală a unor naratori, în genul celor din anumite documentare.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet de foarte bună calitate și la o intensitate mai mult decât suficientă. Căștile din pachet, de tip in-ear, pe fir lat și care vin alături de două perechi suplimentare de dopuri, sunt și ele de bună calitate. Puțini vor fi cei care le vor schimba cu altele.

Proiector

Da, m-am văzut nevoit să adaug un nou capitol, căci Allview X4 Soul Vision aduce acest element suplimentar în discuție. Vorbim despre un proiector laser, amplasat pe laterala de sus a smartphone-ului. Acesta poate proiecta imagini de până la 200 inch în diagonală, deși, așa cum aveam să descopăr, cel mai bine este să vă limitați la un maxim de 60 – 70 de inch, pentru a nu pierde prea mult din calitate.

Oricum ar fi, este cu adevărat de admirat cât de bine sunt afișate imaginile prin proiectorul integrat în Allview X4 Soul Vision. Sigur, asta dacă ne dăm seama că vorbim despre un smartphone, în primul rând, și apoi despre un proiector.

Culorile sunt foarte plăcute, vii și intense, contrastul mai ridicat decât mă așteptam, iar nivelul de negru cu adevărat adânc. Totuși, pentru ca totul să fie reprezentat astfel avem nevoie să proiectăm într-o cameră cât mai întunecată. Chiar și cu lumină ambientală moderată se pierde mult din calitatea generală, asta și din cauză că luminozitatea maximă a proiectorului nu este cu adevărat ridicată, ci suficientă.

Oricum ar fi, proiectorul integrat în Allview X4 Soul Vision a reușit să mă impresioneze și consider că, în cazul în care chiar aveți nevoie de așa ceva în smartphone, atunci puteți fără griji să vă bazați pe acest model.

În plus, în interfața telefonului găsim suficiente setări și funcții ce înlesnesc utilizarea proiectorului. Imaginea proiectată va avea mereu forma de dreptunghi, căci software-ul ajustează automat totul, iar focalizarea este mereu perfectă.

Mai mult, atunci când folosim proiectorul, ecranul telefonului se poate transforma într-un touchpad, fix precum cel de pe un laptop. Astfel, poți controla funcțiile din timpul proiecției fără a aprinde ecranul, deci cu un consum mai redus de energie.

Autonomie Allview X4 Soul Vision

Și fiindcă am adus vorba despre asta, menționez că poți proiecta continuu timp de circa 4 ore cu luminozitatea proiectorului la maxim, dar cu ecranul stins. În tot acest timp, smartphone-ul se va încălzi simțitor, devenind chiar fierbinte pe spate, dar fără ca altceva să se întâmple.

În concluzie: dacă ai nevoie de un proiector de buzunar, de bună calitate, atunci poți apela la un Allview X4 Soul Vision, care te va scuti de a mai purta în plus la tine și un smartphone.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Dacă până aici totul a fost poate prea frumos ca să fie adevărat, de acum încolo mai apar și dezamăgirile. Poate nu tocmai mari, dar sunt câteva.

Prima dintre ele stă în ansamblul hardware, asta când ținem cont de prețul dispozitivului. Cu un chipset îmbătrânit deja și nici foarte performant, Allview X4 Soul Vision dă semne de oboseală uneori. MediaTek MT6750 cu procesor octa-core la 1.5 GHz, pe Cortex-A53, cu accelelator grafic Mali-T860MP2, alături de 3 GB de RAM și 32 GB spațiu de stocare, nu poate face minuni.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Allview X4 Soul Vision:

Probleme mici apar destul de des, precum ușor lag și agățări ocazionale. Când vorbim despre aplicații complexe ori jocuri grele, ansamblul hardware de pe Allview X4 Soul Vision se dovedește chiar depășit de situație.

Sistemul de operare este un Android 7.0 Nougat în care Allview nu a intervenit precum o făcea în alte cazuri. Puține și subtile schimbări sunt propuse de data asta, ceea ce nu este deloc rău. Nici ecranul de deblocare, zona de notificări, cea de setări ori setări rapide nu au avut de suferit, așa că sistemul de operare este similar cu ceea ce și-a dorit Google de la Android.

Avem câteva aplicații preinstalate, dintre care de la Google vedem Chrome, Hărți, YouTube, Drive, Duo, Muzică Play, Google Foto, Magazin Play, Gmail. Microsoft aduce Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive și Skype, iar Allview plusează cu Actualizări sistem, Admin. Tel., Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus, Manager sim, Projector și VideoGameCenter.

Aplicația Projector vine și cu un widget ce ușurează interacțiunea cu proiectorul, prin câteva shortcut-uri către cele mai importante funcții.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Allview X4 Soul Vision:

Performanță

Allview X4 Soul Vision a trecut și prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le puteți vedea în tabel:

Teste benchmark Allview X4 Soul Vision

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Allview X4 Soul Vision aduce esențialul, fără a propune elemente neobișnuite. Avem suport dual sim prin slot combo, ce acceptă fie o cartelă micro sim și una nano sim, fie una micro sim și un card microSD.

4G LTE avem pe oricare dintre cele două cartele, dar nu simultan. Sunt acoperite toate benzile din țara noastră, atât în FDD, cât și în TDD. Pe Wi-Fi 802.11 avem modurile a/b/g/n, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS cu A-GPS și GLONASS, radio FM.

Portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm sunt situate pe marginea de jos, pe laterala din stânga avem slotul pentru cartele sim și card microSD, sus este amplsat proiectorul, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Senzorul de amprentă este poziționat pe spate, sub camera principală. Are o rată de recunoaștere foarte ridicată, fiind exact în peste 90% din cazuri și la 360 de grade. Nu este cel mai rapid, uneori durează și până la o secundă sau chiar mai mult puțin, dar nimic de speriat.

Semnalul GSM este stabil, iar în apeluri vocea interlocutorului este clară și redată la un volum suficient de ridicat.

Cameră foto și video

Deși propune multe funcții în aplicația camerei, cu mod Profesional sau de Noapte, cu câteva filtre sau scene (apus de soare, petrecere, portret, plajă, zăpadă, acțiune ș.a.), Allview X4 Soul Vision nu reușește să convingă pe partea foto / video.

Din meniul de setări putem alege chiar și captură RAW, ceea ce produce fișiere .DNG de circa 20 de MB care ar trebui să asigure o procesare ulterioară mai liberă.

Chiar și așa, nici camera principală de 13 Megapixeli și nici cea frontală de 8 MP nu oferă ceea ce trebuie. Se descurcă decent doar în lumină naturală suficientă, dar orice scădere în intensitate a acesteia se transformă în mult zgomot de imagine, detalii ce se pierd, culori șterse și contrast scăzut.

Deși pregătisem și un clip video Full HD pentru voi, am decis să nu-l mai urc pe YouTube. Calitatea materialului este slabă, în mare parte și din cauza codecului .3GP sub care este comprimat clipul video, așa că am hotărât să nu vă irosesc un minut prețios. Aveți în schimb mai multe exemple de poze realizate cu Allview X4 Soul Vision, primele 3 din galerie fiind captate cu camera frontală:

Autonomie

Autonomie Allview X4 Soul Vision

După două capitole ce nu au impresionat, revenim cu încă un punct pro pentru Allview X4 Soul Vision. Autonomia generată de acumulatorul de 4000 mAh este peste medie. O zi și jumătate, chiar două nu sunt deloc greu de atins, chiar și cu o utilizare intensă tot îți va ajunge de dimineța până seara ceva energie în baterie.

În testul specific site-ului nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Allview X4 Soul Vision a rezistat 7 ore și 5 minute de la o baterie plină până la 10% din capacitate.

Preț

Allview X4 Soul Vision – 2.100 lei pe Allview.ro cu boxa inteligentă Allview V-bass oferită cadou.

Concluzii

Cu siguranță vor începe comentariile legate de preț. Și da, Allview X4 Soul Vision nu este deloc ieftin și sunt destule alternative mai bune la acest cost. Dar câte dintre acestea aduc proiector cu laser încorporat în carcasă? Niciunul!

Veți spune apoi că nici nu aveți nevoie de proiector în telefon! Păi atunci nu vă uitați la un Allview X4 Soul Vision, fiindcă acesta este până la urmă principalul motiv pentru care un client ar alege un astfel de terminal: proiectorul! Iar dacă nu-ți trebuie, nu-l cumperi!

Dacă totuși îți trebuie sau pur și simplu îți dorești un smartphone cu proiector inclus, atunci Allview X4 Soul Vision este cu adevărat una dintre puținele alternative și chiar una foarte bună.

În rest, am spus tot ceea ce era de zis în review, acum rămânem cu cele mai importante puncte pro și contra pentru Allview X4 Soul Vision:

PRO

  • proiectorul încorporat oferă imagini de bună calitate, cu luminozitate suficientă, culori intense și contrast ridicat;
  • ecran foarte bun, ce oferă culori plăcute, contrast și luminozitate înalte;
  • autonomie peste medie;
  • sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;
  • construcție solidă, finisări atente, materiale de bună calitate;
  • multe accesorii oferite direct din cutia de retail.

CONTRA

  • ansamblul hardware nu este cel mai puternic, mai ales când ne raportăm la prețul dispozitivului;
  • sistemul de operare nu rulează tocmai fluid, lag-ul își face apariția destul de des;
  • camerele foto nu oferă rezultate mulțumitoare.