Allview X6 Soul Xtreme este vârful de lance al companiei brașovene la momentul actual. Avem de-a face cu un smartphone mid-range ce iese în evidență prin câteva elemente adoptate de obicei de telefoane mobile din categoria premium. 

  1. Camera frontală de tip pop-up;
  2. Cititor de amprentă integrat în display. 

Telefonul a fost anunțat în urmă cu ceva timp, iar în perioada imediat următoare mă aștept să fie prins în promoțiile de Black Friday. Și acum îl găsiți la 1099 lei și am curaj să spun că în această categorie de preț are un cuvânt important de spus.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru slotul nanoSIM și microSD, încărcător la 9V / 2A = 18W, cablu USB – USB type-C, husă de protecție din plastic transparent, certificat de garanție, manual de utilizare, căști pe jack de 3.5 mm de tip in-ear. 

Este cel mai frumos smartphone lansat de Allview și unul dintre cele mai frumoase din categoria mid-range. Camera de tip pop-up a eliminat notch-ul sau altă soluție de integrare și a adus un raport display / corp de 85.9%. 

Marginile sunt cu adevărat înguste, pe toate cele 4 laturi. Este mai subțire pe marginea stânga și dreapta și asta face să pice cumva natural în palmă. Îl poți folosi fără nicio problemă cu o singură mână, în față avem sticlă aplicată peste display, iar în partea spate este un plastic de foarte bună calitate ce te face să afirmi că acolo ar fi sticlă. Sunt reflexii interesante. 

Culoarea în care sosește  aș spune că este un negru cu nuanțe de mov în funcție de incidența razelor de lumină. Se potrivește mai degrabă spre publicul feminin, mai ales că aduce și designul său induce ideea de eleganță, de atenție la detalii. Șasiul metalic vizbil pe cele 4 laturi contribuie la partea de rigiditate structurală. 

X6 Soul Xtreme îl consider a fi un smartphone frumos, iar cei interesați îi pot face hands-on în shop-urile Media Galaxy sau Altex. Am văzut că și brandul brașovean are insule cu produsele sale expuse. 

Unboxing pentru X6 Soul Xtreme;

Ecran și sunet

AMOLED de 6.39 inch cu rezoluție FHD+ / 2340×1080 pixeli, aspect 19.5:9 și raport display / corp de 85.9%. Au folosit Corning Gorilla Glass 5 spre a proteja ecranul, iar din pachet sosește și cu folie de plastic aplicată. Trebuie să fiți puțin atenți când o îndepărtați, eu am reușit să o ridic cu totul. Presupun că folosind folia din pachet nu este afectat cititorul de amprentă optic integrat în ecran. 

Ecranul îl consider a fi direct unul dintre punctele PRO. Punctează bine la luminozitate, calitate a culorilor, unghi larg de vizualizare, lizibilitate sub acțiunea razelor de soare. Bineînțeles mă raportez la prețul afișat. Are setări pentru modul de noapte cu îngălbenire a ecranului spre a reduce cantitatea de lumină albastră emisă spre globul ocular. Din păcate, nu se oferă posibilitatea de a regla culorile prin moduri integrate (vivid, normal etc). Întradevăr, culorile sunt puternice, afișate ușor intens, de parcă un mod vivid ar fi aplicat. Ca utilizator de ani de zile al ecranelor AMOLED pot spune că m-am adaptat imedia. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic și clar, un pic strident la amplitudine maximă. Pe la 70 – 80% nu mai sunt probleme. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de tip in-ear pe argintiu cu alb, cu design ergonomic ce ajută la poziționarea corectă. Amplitudine mare, zici că-ți sparge urechea. Pe la 60 – 70% se aude bine, fără distorsiuni, cu redare corectă a întregului spectru. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește procesorul MediaTek Helio P70 dezvoltat pe un proces de litografiere în 12nm, 4 x ARM Cortex-A73 la 2.1 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.9 GHz, Mali-G72 MP3 în poziția de accelerator grafic, 4 GB memorie RAM, 64 GB stocare și slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD ce extinde spațiul de stocare din dispozitiv). 

Informații oferite de CPU-Z;

Nu sunt prea multe de spus la nivel hardware, este un chipset din categoria mid-range și una dintre cele mai bune propuneri ale MediaTek la momentul actual (bineînțeles, ca raport preț / specificații / experiență de utilizare). 

Marele avantaj al lui X6 Soul Xtreme față de alte telefoane mobile Allview lansate în ultimii ani este dat de faptul că interfața grafică amintește direct de Android-ul în stadiu nativ, bloatware de-a dreptul inexistent. Sunt puține aplicații preinstalate. Nu am avut probleme la navigarea pe smartphone, nu agață sau alte probleme de gen. 

Rulează PUBG cu setările pe nivel mediu, sunt și momente în care aduce ceva lag. Până la urmă este un smartphone de 1000 lei și nu un terminal din segmentul premium.  

Aplicații preinstalate;

Aplicații Google: Calendar, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hărți, Magazin Play, Messages, Muzică Play, YouTube. 

Alte aplicații: Actualizări sistem, Agendă, Allview AVI, Calculator, Cameră foto, Descărcări, Files, Înregistrare sunet, Radio FM, Setări, Telefon, Unelte SIM. 

Deschiderea galeriei de imagini se face prin Google Foto, mesajele sunt gestionate prin aplicația Google – Messages, calendarul mizează direct pe Google Calendar etc. Aproape ai spune că ai în față un Pixel phone. :)

Setările sunt structurate într-un mod simplu, ușor de parcurs. Telefonul poate dispune de bară de navigare cu tastele puse după bunul plac al celui ce-l folosește sau în modul ecran complet cu gesturi de tip swipe. La capitolul Asistență inteligență sunt câteva funcții interesante:

  • întorci telefonul cu ecranu în jos spre a trece dezactiva sonorul de la un apel;
  • ridici telefonul spre ureche și apelul este preluat direct, fără a necesita un gest suplimentar;
  • captură de ecran cu trei degete glisate în jos;
  • apeși de 2 ori pe butonul de pornire spre a activa camera foto. 

DuraSpeed este o funcție ce restricționează aplicațiile din fundal și crește viteza. Poți seta aplicațiile ale căror notificări / funcționare să nu fie afectate. 

Interfața grafică de pe X6 Soul Xtreme;

Performanță

Nu iese în evidență prin performanțele atinse în testele de benchmark, dar ca și comportament în rularea de aplicații și jocuri, dar și la nivel de UI aș spune că avem un telefon bun în categoria celor de 1000 lei. 

Testele de benchmark rulate pe X6 Soul Xtreme;

Conectivitate

Știe 4G din Cat7 cu viteze de până la 300 Mbps prin agregare de spectru și 150 Mbps în upload. În ce privește benzile acoperite:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – 1 (2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600). 

După cum vedeți acoperă și segmentul TDD-LTE din țara noastră.

În partea superioară se află un microfon și camera frontală de tip pop-up. În lateral dreapta dați de reglarea volumului (taste dedicate pentru up și down) și de butonul de pornire. La bază regăsiți jack-ul de 3.5 mm, portul USB type-C și difuzorul telefonului. În lateral stânga se află slotul combo. 

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare, radio FM. Lipsește NFC-ul. Cititorul de amprentă de tip optic se află sub ecran. Funcționează fără probleme, în linie cu ceea ce primești pe această tehnologie și de la concurență. Nu am testat cu folie de protecție montată, presupun că nu sunt probleme cu cea cu care vine din fabrică. 

În SpeedTest pe X6 Soul Xtreme am atins pe 5 GHz și Wi-Fi ac – 297 Mbps în download și 309 Mbps în upload. 

Cameră foto și video

Camera principală este formată din 2 senzori:

16 Megapixeli cu f/1.8;

5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

Camera frontală este motorizată și de tip pop-up. Se activează când vrei să faci un autoportret și dispune de 8 Megapixeli. 

Aplicația este structurată spre a fi ușor de înțeles de către oricine.

Își face focusul în mod corect, la înregistrarea video sunt probleme pe partea de autofocus. Se mișcă parcă prea încet. Imaginile le consider bune pentru un telefon de 1100 lei. Au evoluat destul de mult, iar senzorul de 16 Megapixeli cu f/1.8 cred că este unul devenit deja clasic. 

Fotografii realizate cu X6 Soul Xtreme;

Autonomia

Bateria de 3450 mAh este ajutată de ecranul AMOLED în a trece testul unei zile în condiții medii spre intens de utilizare. Se încarcă la 18W, de la 0 – 100%în aproximativ 2h cu încărcătorul din pachet. În testul Gadget.ro cu aplicația YouTube setată pe playlistul Unboxing, conexiune Wi-Fi și ecranul pe luminozitate maximă a obținut 7 ore și 30 de minute. 

Preț

Allview X6 Soul Xtreme – 1099 lei pe Allview.ro

Concluzii

Allview X6 Soul Xtreme îl consider a fi o propunere bună în categoria mid-range. La 1099 lei primești un telefon cu cititor de amprentă optic integrat în display, cameră motorizată de tip pop-up pentru selfie-uri, ecran AMOLED etc. 

Am structurat punctele PRO și CONTRA

PRO

  • design elegant, fără notch-uri și alte decupaje, raport display / corp de peste 85%;
  • ecran cu luminozitate ridicată, culori plăcute, unghi larg de vizualizare, vizibilitate bună și sub acțiunea razelor de soare;
  • bloatware inexistent, Android în stadiu nativ, setări simplificate;
  • suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din magazinul de aplicații Android;
  • cameră foto decentă;
  • autonomie bună. 

CONTRA

  • fără NFC;
  • cameră video cu autofocus ce se lasă de multe ori așteptat. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.