Allview X8 Soul Pro este cea mai nouă propunere a companiei brașovene pe segmentul mid-range. Amintește puțin de seria S20 / S21 Ultra de la Samsung, mă refer în mod special la partea spate și poziționarea celor 5 senzori de la camera principală.
X8 Soul Pro iese în evidență prin:
- cameră principală cu 5 senzori (wide de 64 Megapixeli, wide de 8 Megapixeli, macro de 5 Megapixeli, mono de 2 Megapixeli și 2 Megapixeli pentru bokeh);
- structură din metal, spate din sticlă, protecție din sticlă pentru display-ul de 6.67 inci (nu au ales un spate din plastic, așa cum face concurența);
- AVI – asistent vocal în limba română;
Mai întâi să-i parcurgem specificațiile tehnice și după aceea va trece prin capitolele specifice unui review de pe Gadget.ro.
Specificații;
Design;
Trebuie să precizez din start că am testat un X8 Soul Pro în stadiu de prototip, atât ca și construcție, cât și la nivel software, iar telefonul de pe rafturile magazinelor s-ar putea să ofere o experiență de utilizare superioară.
Este un telefon mare, la cei 6.67 inci + marginea de la bază profilată ceva mai generos, îl poți prinde cu o singură mână. Camera frontală se află într-un decupaj tip bulină. Cei 5 senzori de la camera principală ies în evidență și amintesc puțin de seria Ultra de la Samsung.
Logo-ul Allview și inscripția 5.0x camera sunt printre puținele elemente stilizate din partea spate. Impresionează vizual și nu au făcut rabat calitativ, are sticlă pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu. Știu că are Corning Gorilla Glass 3 peste display-ul de 6.67 inci, dar nu am găsit informații legate de sticla de pe spate.
Îl simți construit să reziste în timp, iar în pachetul de retail sper că au scăpat și o husă de protecție din plastic transparent. Nu are folie aplicată din fabrică peste display, deși s-ar putea ca varianta comercială să aibă așa ceva.
Ecran și sunet;
X8 Soul Pro folosește un panel IPS de 6.67 inci cu rezoluție FHD+. Mi se pare suficient de luminos, fără a epata în acest sens. Nu are rată de refresh variabilă și mi se pare un minus că nu au reușit să aducă un astfel de display.
Are protecție Gorilla Glass 3. Ca să activezi Dark Mode nu ai opțiune în Setările propriu-zise, doar în Setările rapide (probabil de la faptul că software-ul nu era versiunea finală). Are luminozitate adaptivă și poți alege la Efect LCD – Culoare rece, Neutru și Culoare caldă. Nu am găsut moduri mai complexe dintre care să poți alege.
Poți activa Lumina de noapte, dacă vrei să protejezi privirea în sesiunile prelungite de citit site-uri web etc în spații întunecate.
Una peste alta, un display ok ce nu iese neapărat în evidență, iar la peste 1000 lei cât costă în momentul de față parcă mă așteptam la o rată de refresh variabilă și o luminozitate care în modul Auto să urce la valori de peste 600 nits.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude clar și puternic, dar fără a impresiona pe partea de bass, pe la 70 – 80% mi se pare că se aude cât de cât bine calibrat. Sunt două grile la bază, dar un singur difuzor (în partea dreaptă a USB Type-C-ului, a doua este pusă pentru design). Am măsurat 87.7 dB cu sonometrul (10 – 15 cm distanță de difuzor, 89.2 dB atinși în același scenariu pe un dispozitiv din liga premium – Note20 Ultra). Tot la bază se află și jack-ul de 3.5 mm. Am testat cu căști in-ear de bună calitate și ai parte de bass, sunet ce impresionează. Mereu când testez un smartphone cu jack de 3.5mm sunt ușor nostalgic că un astfel de element a dispărut de pe smartphone-urile premium.
Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down. Se află deasupra cititorului de amprentă ce are și rol de buton de pornire.
Hardware, sistem de operare și aplicații;
Folosește un chipset MediaTek dezvoltat pe 12nm ce a fost cumva conceput să se descurce pe partea de gaming, două nuclee pe ARM Cortex-A75 la 2.05 GHz ajută în sarcinile ce necesită un plus de putere de procesare, iar alte 6 nuclee pe ARM Cortex-A55 în sarcinile derulate în mod frecvent.
Este ajutat de un GPU tactat la 800MHz, 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 2.1. Se adaugă și un slot pentru cardurile microSD.
Informații furnizate de CPU-Z pentru Allview X8 Soul Pro;
X8 Soul Pro rulează Android 11 cu patch-urile de securitate compilate la nivelul lui aprilie 2021. Repet încă o dată, am testat un prototip cu software-ul într-o versiune de dezvoltare.
Rulează majoritatea jocurilor și aplicațiilor fără nicio problemă. În PUBG Mobile a dus grafica pe HD și nivelul de detalii pe High. Nu mi s-a părut la fel de sprinten precum smartphone-urile cu MediaTek Dimensity 700 5G, dar te poți juca în condiții decente. Consumul de energie a fost ceva mai generos, dar până la urmă este un acumulator de doar 4000 mAh (8 – 9 procente în PUBG Mobile într-o sesiune de 25 – 30 minute).
Temperatura în partea spate nu a atins valori ieșite din comun. A urcat la un maxim de de 40.1 grade Celsius într-un test AnTuTu (în zona cea mai fierbinte, de la lângă cei 5 senzori ai camerei principale)
Una dintre funcțiile prin care X8 Soul Pro iese în evidență este asistentul vocal în limba română – AVI. Aplicația dedicată are nevoie de o sumă de permisiuni (să fotografieze și să înregistreze video, să acceseze locația, să înregistreze audio, să acceseze agenda, să gestioneze apeluri telefonice, să acceseze calendarul, să acceseze fotografiile și conținutul media de pe dispozitiv).
Am primit X8 Soul Pro la test cu căștile Soul AV1. Poți să dai comenzi vocale prin intermediul căștilor. Mai multe detalii aflați din materialul video:
Te adaptezi rapid la modul în care sunt structurate setările. Informații generale este cap de listă când la alte companii le găsești la sfârșit, setările de rețea, afișaj, securitate etc sunt cele specifice unui telefon Android. Dacă l-aș folosi zi de zi aș trece pe Nova Launcher, spre a putea schimba și organiza icoanele aplicațiilor etc.
Aplicații preinstalate pe Allview X8 Soul Pro;
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Googe Foto, Filme, Asistent Google, Magazin Play, Duo, Calendar, Chrome, Files, Note Keep,
Alte aplicații: AVI, Administrator sistem, Busolă, Lanternă, Radio FM, Teme, Unelte SIM, Video;
Android 11 pe Allview X8 Soul Pro;
Performanță
Rezultatele sunt cumva în linie cu ceea ce primești de la alte smartphone-uri Android cu preț între 900 – 1100 – 1200 lei.
Teste de benchmark rulate pe Allview X8 Soul Pro;
Conectivitate;
Slotul pentru SIM-uri și microSD se află în partea superioară (nanoSIM + microSIM și slot pentru cardurile microSD). Are VoLTE și VoWiFi și în rețeaua Orange pot confirma că ambele tehnologii funcționează.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: reglarea volumului și butonul de pornire în lateral dreapta, USB Type-C 3.0, difuzor și jack de 3.5 mm la bază, niciun element de conectivitate în stânga și slotul pentru SIM-uri și microSD în partea de sus. Nu am văzut lăcașurile pentru microfoane (presupun că unul dintre ele se află la bază în al doilea grilaj, cel pus pentru design în stânga USB type-C-ului).
Printre tehnologiile integrate: Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, NFC.
În SpeedTest pe conexiune gigabit a obținut 333 Mbps la download și 341 Mbps la upload, iar pe 4G în rețeaua Orange s-a oprit pe la 79.9 Mbps la download și 28.5 Mbps la upload. Știe agregare de spectru, iar vitezele maxime în 4G sunt de 400 Mbps la download și 150 Mbps la upload. Cu cititorul de amprentă adus în lateral nu pot să spun că m-am împăcat în mod fericit, dar deblocarea facilă funcționează brici.
Cameră foto și video
Are un senzor Sony de tip wide cu mulți megapixeli – 64 Megapixeli, alt senzor wide de…, 8 Megapixeli. Am crezut că este o greșeală și este un ultrawide sau un tele, dar aparent este un alt senzor wide, se adaugă un senzor macro de 5 Megapixeli, altul monocrom de 2 Megapixeli și 2 Megapixeli pentru funcția bokeh.
Cum spuneam, am testat un sample de preproducție, iar firmware-ul de la cameră nu era în forma finală. Funcția Night Mode nu funcționa spre exemplu.
Mi se pare că se descurcă cât de cât ok, mai ales că mă raportez la categoria de preț din care face parte. Mi-aș fi dorit să găsesc un senzor wide, unul tele și unul de tip ultrawide. Pe de altă parte, cel de 2 Megapixeli ce ajută în bokeh (un fel de mod portrait), chiar mi se pare util.
În interfața aplicației veți găsi modurile: Video, Foto, 64 Megapixeli, AI Bokeh, Noapte, Mai mult (macro, sticker, portret mono, selfie panorama, time lapse, filmare lentă, scanare QR, panoramă, profesional).
Vrei să folosești senzorul de 5 Megapixeli? Treci în modul macro. Vrei să faci un autportret monocrom? Accesezi modul dedicat.
Fotografii făcute cu Allview X8 Soul Pro;
Autonomia
Bateria de 4000 mAh se încarcă la 18W și îl ajută să treacă testul unei zile de utilizare în condiții medii de utilizare. Ar fi fost loc pentru o tehnologie mai rapidă de încărcare, de ce nu și pentru un acumulator mai mare. Pe de altă parte, are un display cu rezoluție FHD+ fără o luminozitate ridicată, iar 6 nuclee din 8 sunt pe ARM Cortex-A55 (prietenoase cu consumul de energie din acumulator).
Preț;
Allview X8 Soul Pro + căștile Soul AV1 – 1399 lei pe Allview.ro;
Allview X8 Soul Pro – 1199 lei pe Allview.ro;
- construcție cu materiale de bună calitate (sticlă pe față și spate, structură din aluminiu);
- interfața aerisită și bloatware aproape inexistent;
- hardware capabil să ruleze orice joc și aplicație, performanțe destul de bune (în tabel aveți un comparativ cu un smartphone ce dispune de MediaTek Dimensity 700 5G pe 7nm, iar Helio G90T îl depășește în majoritatea testelor de benchmark);
- rezultate decente la nivel de cameră foto;
- cred că este loc de un preț mai atractiv;
- o baterie ceva mai mare și o tehnologie mai rapidă de încărcare ar fi completat peisajul în mod fericit;
În funcție de preț, Allview X8 Soul Pro devine un smartphone interesant. Sunt curios cum se descurcă firmware-ul final la nivel de cameră foto și video, mai ales ce rezultate livrează pe timp de noapte.
Are o funcție pe care alții nu o pot replica pentru moment: asistent vocal în limba română, capabil să deschidă Maps spre o anumită destinație, să-ți citească mesajele, poți să-i dai comenzi prin căștile bluetooth de la Allview etc.