Software

Alpha Bank a dat un comunicat legat de o aplicație denumită Alpha PhonePOS ce transformă smartphone-ul în POS. Înțeleg că ar fi prima bancă din România cu o astfel de aplicație în portofoliu.

Am selectat câteva informații ce le consider utile:

  • Alpha PhonePOS funcționează pe smartphone-urile Android (nu am găsit detalii tehnice, legate de versiunea Android etc);
  • aplicație dezvoltată de către Alpha Bank în parteneriat cu Provision și cu susținerea VISA;
  • pot fi acceptate plățile efectuate cu cardurile de debit sau de credit contactless, dispozitive cu NFC (smartphone-uri, ceasuri și brățări inteligente);
  • tranzacțiile se fac respectând standardele de securitate specifice unui POS clasic;
  • programul pilot urmează a fi deschis în perioada următoare* (nu s-a specificat un orizont de timp).

Declarații oficiale:

Lansarea noii soluții digitale pentru acceptarea plăților cu carduri contactless va reprezenta, cu siguranță, o revoluție în domeniu. Marcăm, astfel, o premieră pe piața bancară din România, aflată în plin proces de transformare digitală. Prin lansarea Alpha PhonePOS, Alpha Bank își va consolida oferta adresată antreprenorilor români, punând la dispoziția acestora una dintre cele mai avansate game de soluții de acceptare a plăților existente în acest moment în țară”, a declarat Cristian Dragoș, Vicepreședinte Executiv Aria Retail, Alpha Bank Romania.

Suntem încântați că, împreună cu Alpha Bank, pregătim lansarea unei soluții foarte simple, inovatoare și sigure de acceptare a plăților contactless de către orice comerciant din România care deține un telefon Android. Este un serviciu avantajos din punctul de vedere al costurilor și al flexibilității, care creează noi oportunități pentru o categorie largă de profesii liberale și în multe domenii, cum ar fi taximetrie, curierat sau comerțul cu amănuntul. Având în vedere dinamica pieței locale, apetitul crescut al românilor pentru tehnologie, în condițiile în care 9 din 10 plăți cu cardurile Visa în România sunt contactless și plățile mobile iau un avânt tot mai mare, suntem foarte încrezători că această soluție va fi de succes și va contribui la creșterea gradului de acceptare a plăților electronice în țara noastră“, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România. 

Mi se pare un pas în direcția bună. Sunt comercianți mici ce se uită la fiecare leu cheltuit, iar un POS + întreținerea sa le afectează bugetul. Smartphone-ul este o unealtă completă, cu suficient de multe tehnologii pe partea de securitate și ar putea face pasul nu doar pentru efectuarea de plăți ci și spre partea de încasare.

Mă aștept să descoperim soluții similare în viitor și de la concurență. Asta dacă se dovedește un succes, dacă sunt antreprenori ce doresc să mizeze pe o astfel de soluție pentru încasarea plăților etc. Mai trebuie să ne gândim și la reticența celor ce plătesc, când vor vedea că în loc de un POS clasic vor trece cardul pe lângă un smartphone spre a efectua plata.

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.