După ce am arătat cum se comportă jocul fenomen Black Myth: Wukong pe un PC în centrul căruia stătea o placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER, deci o grafică dedicată sistemelor de tip desktop, revin cu același joc rulat de această dată pe propriul laptop de gaming. Acesta integrează grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8GB memorie GDDR6.
Spre a înțelege complet de ce am obținut rezultatele de mai jos în Black Myth: Wukong, trebuie să adaug și alte câteva specificații ale ansamblului hardware de la bord. Avem procesor AMD Ryzen 7 7745HX, procesor realizat pe 5nm, cu 8 nuclee ce pot urca la o frecvență maximă de 5.1 GHz, cu 16 fire de execuție și 32MB L3 Cache. Memoria RAM este de 16GB DDR5, iar SSD-ul PCIe 4.0 x4 este de 1 TB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al laptopului de test:
Trebuie specificat și că laptopul de test are un ecran de 16 inch, în format 16:10, cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli și cu suport G-Sync. Acest ultim aspect este deosebit de important, întrucât permite activarea tehnologiei NVIDIA Reflex, cea care intervine vizibil, cum s-ar spune, în a asigura cel mai scăzut timp de răspuns al întregului sistem și pentru a reduce la minim latența. Practic, orice mișcare a mouse-ului sau orice comandă din tastatură este vizibilă instant pe ecranul G-Sync, jucătorii având în acest fel un avantaj în orice tip de joc compatibil. Iar Black Myth: Wukong suportă activarea NVIDIA Reflex, ceea ce recomand fără niciun fel de rezervă.
Dacă ar mai trebui să menționez și alte tehnologii și funcții pe care merită fără dubiu să le ai pornite, atunci nu pot omite NVIDIA DLSS 3. Da, Black Myth: Wukong a fost lansat direct cu suport pentru această tehnologie de îmbunătățire a performanțelor, dar și a calității imaginii, prin intervenția Inteligenței Artificiale, pusă în mișcare de nucleele Tensor dedicate acestor procese, pe care orice placă video NVIDIA GeForce RTX din seria 40 le integrează. Foarte importantă, așa cum vom descoperi mai jos, după ce vedem rezultatele din testele de benchmark, este funcția Frame Generation, parte din suita de tehnologii înglobate de DLSS 3.
Frame Generation analizează două cadre consecutive dintr-o scenă și folosește puterea uriașă AI spre a introduce cadre suplimentare între ele. Practic, scena este determinată cu precizie de algoritmii antrenați pe milioane de modele, după care sunt generate cadre de aceeași calitate între cele deja randate de GPU. Este o tehnologie care am observat că își face treaba cu prisosință, numărul de cadre pe secundă crește evident când Frame Generation este activat, iar calitatea imaginii nu are deloc de suferit, ba din contră.
Black Myth: Wukong aduce, de asemenea, suport pentru Full Ray Tracing, cunoscut și drept Path Tracing. Este cea mai avansată tehnologie de trasare și reflexie a razelor de lumină, una care face ca iluminarea din orice scenă să se comporte întocmai precum în realitate.
De exemplu, în Black Myth: Wukong sunt multe peisaje cu apă în jur, unde refracția și reflexia luminii din apă sunt reproduse fix așa cum trebuie, cu detalii bine definite, care te pot ajuta în anumite momente din joc.
Pentru a susține cele de mai sus, iată câteva capturi de ecran realizate după ce am rulat testul de benchmark din Black Myth: Wukong. În imaginile următoare sunt afișate toate informațiile, anume rezoluția, numărul fps, pe ce calitate s-a mers (mai exact maximă peste tot), ce tehnologii au fost activate etc.
Capturi de ecran după rularea testului de benchmark Black Myth: Wukong cu diferite setări:
Observăm că cea mai mare diferență în obținerea celor mai bune rezultate din punct de vedere al valorii fps o face funcția Frame Generation. De exemplu, cu fix aceleași setări, dar cu Frame Generation ON și OFF, avem un fps mediu de 85, respectiv 56. Așadar, o diferență de aproape 30 fps, ceea ce face cu siguranță deosebirea între un gameplay corect și unul în care apar compromisuri.
Din capturile de ecran de mai sus mai vedem că DLSS și mai important Frame Generation, permit rularea jocului în cele mai bune condiții cu Full Ray Tracing activat. De la 85 fps cu Full Ray Tracing pornit la 92 fps fără această tehnologie activată nu este deloc o diferență mare. Așadar, nu merită să nu ai activ Full Ray Tracing, mai ales că imaginea este cu totul alta, calitatea generală și dinamica scenelor este mult îmbunătățiită prin Path Tracing.
Acum, nu ar trebui să înțelegem că un laptop cu grafică NVIDIA GeForce RTX 40 merită ales doar pentru gaming, pentru a rula în condiții excelente cele mai noi jocuri lansate. Așa cum am descoperit și eu, NVIDIA GeForce RTX 4070, dar nu numai, vine cu avantaje uriașe și pe partea de creativitate, în aplicații de editare foto-video, de design, proiectare și așa mai departe.
Aici, întreg ecosistemul NVIDIA Studio își arată forța, oferind stabilitate extraordinară în cele mai folosite aplicații de creativitate plus viteză de randare 3D superioară oricărei alte soluții GPU.
Nu în ultimul rând, nucleele Tensor cu care sunt echipate toate plăcile video NVIDIA GeForce RTX 40, dedicate proceselor AI, dezlănțuie puterea acestei tehnologii. Majoritatea aplicațiilor alimentate de AI care rulează local pe computer vor folosi Tensor Cores spre a genera pe cât de rapid posibil rezultate și soluții care să ne ajute în activitățile de zi cu zi.
De exemplu, NVIDIA Broadcast, îmbunătățește clar calitatea video și audio din orice întâlnire online live, iar totul se petrece direct pe PC, nu prin intervenția unor servicii din cloud.
La fel, local rulează și ChatRTX, asistentul virtual alimentat de AI, disponibil exclusiv pentru utilizatorii plăcilor NVIDIA GeForce RTX.
Astfel, prin ChatRTX ai de partea ta un ajutor de nădejde, care nu are nevoie de conexiune la internet, deci îl poți folosi pe laptop și acolo unde astfel de servicii sunt indisponibile. Totodată, fiindcă nu depinde de internet și nu este nevoie ca ChatRTX să trimită extern datele de care se folosește, este asigurată și partea de confidențialitate, foarte importantă pentru mulți dintre noi în aceste vremuri.
Nu știu cum vi se pare vouă tot ce am prezentat aici, dar știu că eu sunt foarte mulțumit de tot ce îmi pune la dispoziție laptopul meu cu placă video NVIDIA GeForce RTX 4070. Este evident că tehnologiile NVIDIA RTX sunt la această oră cele mai avansate și urmează să devină din ce în ce mai capabile, cu fiecare nou update adus sub formă de driver Game Ready ori Studio.
Acest articol este susținut de NVIDIA.