Am jucat S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl și Indiana Jones and the Great Circle pe laptopul meu Lenovo Legion cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4070

Laptopurile Lenovo Legion sunt printre cele mai apreciate de utilizatori pentru capabilitățile lor în gaming la nivel înalt în cele mai noi titluri, iar unul cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 se dovedește o alegere inspirată pentru jocurile S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl și Indiana Jones and the Great Circle.
24/12/2024

În urmă cu foarte puțin timp v-am arătat cum rulează S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl și Indiana Jones and the Great Circle pe sistemul meu desktop PC în care lucrează o placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, iar acum revin către voi cu un material similar. Mulți folosesc laptopuri de gaming spre a se bucura de cele mai noi jocuri, așa că poate fi de folos să aflăm cum se descurcă un notebook echipat cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8GB memorie GDDR6 în aceste titluri recente.

În cazul de față este vorba despre propriul meu laptop Lenovo, mai precis modelul Legion Pro 5 16ARX8, în care placa video deja menționată este ajutată de un procesor AMD Ryzen 7 7745HX, realizat pe 5 nm și arhitectură Zen 4, cu 8 nuclee ce pot atinge 5.1 GHz, cu 16 fire de execuție și cu memorie L3 cache de 32 MB.

În fine, specificațiile pot fi parcurse pe pagina oficială a produsului, eu aș vrea aici să bifez câteva dintre cele mai importante puncte pro ale acestui laptop, așa cum le-am descoperit după mai bine de jumătate de an de când îl folosesc.

În primul rând, Lenovo Legion Pro 5 16ARX8 este construit temeinic, este un laptop cu adevărat solid, cu o rigiditate structurală foarte ridicată. Capacul ecranului este din aliaj de aluminiu și este subțire, iar marginile din jurul display-ului sunt înguste.

Pentru mine foarte importantă este conectivitatea la un laptop, iar Lenovo Legion Pro 5 16ARX8 stă excelent pe această direcție. Pe Wi-Fi am router 6E care îmi oferă și banda de 6GHz, iar laptopul suportă și el acest spectru, deci am parte de mult mai puține interferențe. Dar există și port RJ-45 de tip 10/100/1000 în caz că vreau să știu sigur că folosesc întreaga lățime de bandă a conexiunii mele la internet. Și chiar am mai folosit acest port, cel mai recent exemplu fiind chiar acum, când am descărcat S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl și Indiana Jones and the Great Circle. Prin Wi-Fi aveam o viteză de download de circa 700 Mbps, în timp ce prin cablu am descărcat cele două jocuri cu peste 850 Mbps.

Ce apreciez foarte tare este că porturile fizice de conectivitate sunt distribuite pe trei dintre laturile laptopului, cu cel pentru încărcare, cu HDMI-ul, cu 2 dintre cele 4 porturi USB-A și cu unul dintre cele 2 porturi USB-C dispuse pe marginea din spate.

Laptop gaming Lenovo Legion Pro 5 16ARX8

Mai rămân puțin la conectivitate fiindcă nu pot să nu apreciez faptul că portul USB-C de pe spate suportă și încărcarea laptopului, dar poate și să livreze o putere de alimentare către alte dispozitive de până la 140W.

Despre ansamblul hardware nu pot spune decât de bine, totul rulează conform așteptărilor. Apreciez că laptopul este foarte simplu de accesat sub carcasă și că acolo sunt 2 sloturi de memorie RAM (chiar urmează să fac upgrade de la 2 x 8GB, cu cât a venit laptopul, la 2 x 16GB cât este maximul suportat de placa de bază). Ba mai mult, am adăugat, pe lângă SSD-ul de 1TB standard, un al doilea SSD în cel de-al doilea slot M.2 lăsat liber din fabrică.

Nu pot uita ecranul, care poate că nu anunță neapărat multe din lista cu specificații, dar în realitate este un panou de foarte bună calitate, care se dezlănțuie cu adevărat atunci când afișează conținut HDR nativ. Am descoperit asta în jocurile Horizon Forbidden West și F1 22. Sincer, HDR pe acest ecran este cu totul altceva față de conținutul SDR, însă asta nu înseamnă că în cel de-al doilea caz imaginea este de calitate slabă.

Laptop gaming Lenovo Legion Pro 5 16ARX8

Închei lista cu avantaje ale laptopului amintind de bateria mare, de 80Wh, care mi-a permis nu de puține ori să lucrez în deplasare fără mari compromisuri pe partea de performanță. Evident că Lenovo Legion Pro 5 16ARX8 poate folosi întreg potențialul doar când adaptorul de nu mai puțin de 330W este cuplat în portul dedicat, dar și pe baterie primești suficientă putere. De asta se asigură Lenovo Vantage, software-ul care se bazează pe AI pentru a face mereu ajustările optime, în funcție de sarcini, spre a garanta întocmai cât este necesar din partea hardware. Asta înseamnă un echilibru între performanță și eficiență energetică, care am observat că este atins de fiecare dată.

Mai departe, trebuie trecute rapid în revistă și beneficiile pe care le presupune utilizarea unui PC, fie el desktop sau laptop, care se bazează pe „serviciile” oferite de o placă video din orice serie NVIDIA GeForce RTX. Sunt patru avantaje majore, care se referă la tehnologia DLSS, la capabilitățile de a susține procesele complexe reprezentate de Ray Tracing, la Reflex, dar și la ecosistemul Studio, care este adevărat că nu ține de zona de gaming.

NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling) cu Frame Generation este o tehnologie avansată care utilizează inteligența artificială pentru a îmbunătăți performanța și calitatea vizuală a jocurilor.

Prin intermediul rețelelor neuronale, DLSS analizează cadrele jocului și generează noi cadre intermediare, crescând astfel rata de cadre pe secundă (FPS) fără a compromite calitatea imaginii. Aceasta permite jucătorilor să se bucure de grafică de înaltă rezoluție și detalii vizuale impresionante, chiar și pe hardware mai puțin performant.

NVIDIA Reflex este conceput pentru a reduce latența sistemului în jocurile competitive.

NVIDIA Reflex

Reflex optimizează calea de procesare a datelor între mouse, procesor (CPU) și GPU, asigurând timpi de răspuns mai rapizi și o precizie mai mare în jocuri. Aceasta oferă un avantaj semnificativ gamerilor, permițându-le să reacționeze mai rapid la acțiunile din joc și să își îmbunătățească performanțele în competiții. Un monitor G-SYNC este necesar spre a beneficia de tot ce înseamnă NVIDIA Reflex.

Ray Tracing este o tehnologie de randare grafică care simulează cu exactitate în lumea virtuală modul în care lumina interacționează cu obiectele dintr-o scenă reală.

Prin urmărirea traiectoriei razelor de lumină, Ray Tracing calculează reflexiile, refracțiile și umbrele pentru a crea imagini extrem de realiste și detaliate. Această tehnologie revoluționară aduce un nivel de fidelitate vizuală fără precedent în jocuri și aplicații grafice, transformând experiența utilizatorilor prin efecte de iluminare și umbre incredibil de precise.

Aparte de lumea gamingului, avem și NVIDIA Studio, care este un ecosistem dedicat creatorilor de conținut digital, oferind un set complet de instrumente și optimizări pentru profesioniștii din domenii precum fotografie, videografie, design grafic și randare 3D.

Plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX sunt echipate cu nuclee RT și Tensor de ultimă generație, care accelerează procesele bazate pe AI și randarea grafică. NVIDIA Studio asigură performanțe ridicate și stabilitate în aplicațiile creative, permițând creatorilor să își ducă proiectele la un nou nivel de calitate și eficiență.

Acum, că ne-am amintit care sunt principalele atuuri ale oricărei plăci video NVIDIA GeForce RTX, trebuie să vedem punctual cum se descurcă NVIDIA GeForce RTX 4070 în versiunea de laptop. Apropo de asta, iată capturi de ecran din CPU-Z din care putem afla mai multe detalii despre configurația hardware a laptopului Lenovo Legion Pro 5 16ARX8:

Ajungem în sfârșit și la cum au rulat cele două jocuri ale momentului pe laptopul meu. Începem cu S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, ale cărui setări au fost undeva pe High (unele chiar Epic) la nivel de calitate a imaginii, cu rezoluția pe 2560 x 1600 pixeli. Primele teste au fost făcute cu NVIDIA DLSS activat pe setarea Ultra performance la partea de upscaling și cu Frame Generation pornit.

După cum se poate observa mai sus, în atare condiții avem un fps ce stă la peste 100 fps în mod constant, ba chiar de cele mai multe ori vedem peste 110 fps.

În cel de-al doilea scenariu de test, am dezactivat NVIDIA DLSS, precum și funcția Frame Generation, toate celelalte setări grafice rămânând însă neschimbate. Ceea ce s-a petrecut puteți vedea din capturile de ecran de mai jos:

Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că fără DLSS și Frame Generation abia se mai trece de 40 fps, ceea ce reprezintă mai mult decât o înjumătățire a cadrelor pe secundă randate.

Un comportament similar am descoperit și în Indiana Jones and the Great Circle. Și aici am ales o rezoluție similară, mai precis 2560 x 1440 pixeli, în timp ce detaliile grafice au fost pe High (unele ceva mai jos, altele și mai sus de atât), iar funcțiile Full Ray Tracing / Path Tracing au fost mereu activate. Am decis să fac capturi de ecran din aproximativ aceleași scene, alternativ. În capturile de ecran de mai jos veți vedea inițial meniul cu setări Video, pentru ca mai apoi să fie seturi de câte două imagini, prima cu DLSS activat pe Ultra Performance și cu Frame Generation pornit, a doua imagine fără aceste două tehnologii activate. De fapt, în capturile de ecran sunt prinse și aceste detalii, pe lângă numărul fps instant.

Vedem că atunci când NVIDIA DLSS și Frame Generation își fac treaba, avem un fps ce variază mult, în funcție de scenă, dar care niciodată nu a coborât mai jos de 96, însă cu momente în care s-au atins și 152 fps. Pe de altă parte, când am dezactivat NVIDIA DLSS și Frame Generation, numărul fps a scăzut și la doar 28, situație în care gameplay-ul a fost în reluare, cum se spune.

Iată deci, cum încă o dată a fost demonstrat, dacă mai era nevoie, că tehnologiile unice prinse în ansamblul care se numește NVIDIA DLSS chiar fac diferența și nu este vorba despre simple declarații de marketing. Oricât de performant ar fi ansamblul hardware pe care îl ai la dispoziție, iar la Lenovo Legion Pro 5 16ARX8 nu cred că se pune problema de lipsă de putere, există întotdeauna tehnologii și funcții unice de la NVIDIA care permit ca totul să ruleze în condiții evident mai bune.

Acest articol este susținut de Lenovo și NVIDIA

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.