Sony și-a făcut un obicei în a organiza și în Europa un eveniment de presă spre a prezenta produsele dezvăluite cu ocazia CES. Ca și acum doi ani, am fost și anul acesta la Budapesta pentru a vedea noua gamă de televizoare, produse audio și camere foto pregătite pentru 2019.

Începem cu televizoarele ce vor debuta treptat în oferta magazinelor din țara noastră.

Modelul de top, care însă nu știm exact când va fi lansat, este reprezentat de Sony Bravia 8K ZG9, disponibil cu două diagonale ale ecranului: de 85 și 98 de inch. Acesta are un panel 8K Full Array LED și folosește cel mai performant procesor de imagine de până acum. X1 Ultimate este de două ori mai puternic decât X1 Extreme și permite detectarea a sute de obiecte distincte din imagine spre a îmbunătăți luminozitatea, contrastul și nivelul de detalii.

Procesorul X1 Ultimate împreună cu tehnologii precum Object-based Super Resolution, Dual Database Processing, Object-based HDR Remaster, Dynamic Contrast Enhancer, Super Bit Mapping 4K HDR și Precision Color Mapping, promite cea mai bună calitate a imaginii de până acum. Nu doar ZG9 va folosi noul procesor X1 Ultimate, ci și seriile AG9 și XG95.

Sony Bravia OLED AG9 reprezintă gama de top cu panel OLED și va include modele cu diagonala de 55, 65 și 77 inch. Pe partea de sunet, seria AG9 va folosi tehnologia Acoustic Surface Audio+ ce emite undele sonore din spatele ecranului.

Tot cu panel OLED va sosi și linia Sony Bravia AG8, disponibilă cu două diagonale ale ecranului – 55 și 65 de inch. Aceasta va utiliza procesorul de imagine X1 Extreme și tehnologii precum Triluminos Display, Motionflow XR, OLED Contrast și Acoustic Surface Audio.

Vârful de lance pe zona de televizoare cu panel LED va fi reprezentată anul acesta de Sony Bravia XG95, cu display de tip Full Array LED. Vor fi 4 modele în acestă serie, cu diagonale de 55, 65, 75 și 85 de inch. Procesorul de imagine X1 Ultimate la pachet cu tehnologii precum Xtended Dynamic Range, X-Motion Clarity și Acoustic Multi-Audio promit o experianță multimedia la cel mai înalt nivel.

Seriile Sony Bravia XF90 (55 și 65 de inch) și XG90 (49 de inch) folosesc și ele panel Full Array LED, dar procesorul de imagine este aici reprezentat de X1 Extreme. Totodată, pe partea de sunet lipsește tehnologia Acoustic Multi-Audio, în timp ce celelalte tehnologii de imagine sunt similare cu cele ale gamei XG95.

Pe zona mid-range, Sony propune pentru 2019 gama Bravia XG85 (55, 65, 75 și 85 de inch) și XG83 (43 și 49 de inch). Ambele serii utilizează procesor de imagine X1 4K HDR, în timp ce XG85 propune tehnologie Motionflow XR 1000Hz și Acoustic Multi-Audio, pentru ca XG83 să aducă doar Motionflow XR 800Hz.

Televizoarele entry-level pregătite de Sony pentru 2019 sunt incluse în seriile XG81 (43, 49, 55 și 65 de inch), XG80 (34, 49, 55, 65 și 75 de inch), XG70 (43, 49, 55 și 65 de inch) și WG6 (43 și 50 de inch).

În afară de ultimele două serii enumerate mai sus (XG70 și WG6), toate celelalte vin preinstalate cu sistem de operare Android TV. Mai mult, liniile ZG9, AG9, XG95 și XG85 vor folosi direct din fabrică Android TV bazat pe Android Oreo, urmând ca în decursul acestui an toate televizoarele din gama 2019 să primească și ele update software către această versiune.

Tot în cadrul evenimentului de presă am văzut și noile telecomenzi disponibile pentru televizoarele actuale. Cea de bază a rămas similară cu ceea ce primeam și în trecut, dar au apărut acum două noi telecomenzi cu Bluetooth.

Telecomanda Premium, ce va veni la pachet cu modelele din seriile ZG9, AG9 și XG95, este argintie pe partea din față, fabricată din metal și se simte mult mai plăcut în mână.

Pe partea audio, Sony are multe noutăți pentru 2019. Cele mai multe se referă la noi boxe portabile, cu conexiune wireless și baterie încorporată. Majoritatea propun iluminare ce poate fi sincronizată cu muzica, în timp ce câteva dintre aceste boxe sunt rezistente nu doar la stropi de apă, ci chiar la imersiune totală.

Vor fi disponibile noi sisteme audio de mare putere – Sony MHC-V82D, MHC-V72D, MHC-V42D, MHC-V02 și un sistem audio de petrecere pentru exterior, GTK-PG10, cu suport pentru pahare (în poza de mai sus). Toate aduc sunet cu distribuție la 360 de grade, în timp ce modul Jet Bass Booster este disponibil pe modelele V82D, V72D, V42D și V02.

Boxele compacte portabile sunt reprezentate de noile XB72, XB32, XB22 și XB12, toate cu tehnologie eXtra Bass. XB22 și XB32 au radiatoare duale pasive, care funcționează în tandem cu speakere stereo full range, în timp ce XB12 dispune de un singur radiator pasiv.

Sony XB22, XB32 și XB72 integrează modul LIVE SOUND, ce extinde zona de acoperire prin speakere angulare și prin tehnologia Digital Signal Processing. Tonul este ideal pentru muzica hip-hop, dance și rap, datorită bass-ului profund.

Pe partea de căști s-a făcut o demonstrație cu modelul Sony WH-1000XM3. Am spus tot ce am avut despre aceste căști cu tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond în review-ul publicat la începutul anului.

Ultimul sector în care ne-au fost prezentate produsele Sony pentru 2019 a fost cel al camerelor foto. Aici, am avut parte de demonstrații cu Sony a6400, dar și cu Sony DSC-RX100 VI.

Sony este printre singurele companii ce-și produc atât senzorii, cât și procesorul și obiectivele, dar care scriu și algoritmul software.

Am văzut la lucru sistemul de autofocus cu detecție și urmărire a ochiului subiectului de pe Sony a6400. Funcționează ireproșabil, fixează perfect ochiul, îl urmărește și-l regăsește imediat ce a revenit în cadru. Totodată, Sony a6400 poate capta în rafală de până la 11 cadre pe secundă cu AF/AE, grație procesorului de imagine Bionz X. Pe video, Sony a6400 filmează la rezoluție maximă 4K.

Pentru a fi siguri că nu pierdeți pozele sau clipurile video captate cu orice fel de cameră, Sony introduce și noile carduri de memorie Tough. Acestea oferă cele mai bune viteze la citire și scriere disponibile pentru cardurile de tip SDXC, dar pot rezista la șocuri, praf, nisip, noroi și scufundate în apă de până la 1.5 metri adâncime.

La final vreau să vă întreb ce produse dintre cele de mai sus v-ați dori să testăm anul acesta?