Bine aţi revenit la un nou articol din categoria „am văzut”, secţiune în care îmi exprim o părere personală despre un film, documentar sau serial, opinie pe baza căreia vă aştept să discutăm în zona de comentarii.
Zilele acestea m-am uitat pe Netflix la miniserialul Senna şi vreau să spun că este foarte, foarte bun. „L-am devorat” aproape pe nerăsuflate, iar cele 6 episoade au trecut mai repede decât mi-aş fi dorit.
Trebuie să recunosc că pentru mine Ayrton Senna da Silva nu a fost un idol, asta şi pentru că eram prea mic când el a murit, eu am crescut cu alte repere. În mintea mea Ayrton Senna a fost mult timp un pilot foarte mare de Formula 1 ce a decedat în anul în care România impresiona la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii.
Crescând şi atras fiind de Formula 1, am citit mai mult şi am aflat că Ayrton Senna a fost un fenomen global şi o stare de spirit braziliană. Triplu campion mondial, Ayrton Senna a readus speranţa în ţara sa natală, speranţa că dacă crezi în visele tale şi munceşti pentru ele, acestea au toate şansele să se îndeplinească.
Miniserialul Senna reuşeşte să surprindă excelent tot ce a însemnat acest om, toate sacrificiile făcute, toate obstacolele peste care a trecut, toate criticile primite, practic ne prezintă viaţa sa pe repede înainte, punctând exact cele mai importante etape de la anii copilăriei, până la moartea sa neaşteptată.
Felicitări creatorilor Vicente Amorim, Patricia Andrade şi Luiz Bolognesi, cât şi actorului brazilian Gabriel Leone care a jucat impecabil (se observă că a pierdut zeci de ore studiind şi analizând tot despre Ayrton Senna). Defapt toată lumea merită felicitată, toţi au fost din aceeaşi poveste. Chiar şi cursele au fost superbe, acolo unde nu am ştiut deznodământul, am stat cu sufletul la gură exact cum stau în miniserial părinţii şi milioanele de fani brazilieni.
Nu ştiu să spun dacă faptele relatate sunt şi cele adevărate sau au fost relatate într-o lumină strict pozitivă, cert este că cei care l-au avut idol pe Ayrton Senna vor lăcrima fără doar şi poate, atât de fericire, cât şi de tristeţe. Mi-a plăcut foarte mult că nu s-a insistat pe moartea sa, mai mult chiar, din cele 6 episoade, nu ştiu dacă în total se vorbeşte despre acest subiect mai mult de 20 – 30 de minute (un episod durează în medie cam 60 de minute).
Cred că dacă ar fi prins în acest miniserial şi faimosul prim tur din 1993 de la Donington (considerat de mulţi specialişti drept cel mai bun prim tur din istoria Formulei 1), ar fi fost surprinse toate evenimentele esenţiale din tot ce a însemnat Ayrton Senna în Formula 1.
Senna este o poveste despre un vis, unul terminat prematur într-o zi oarecum prevestită de evenimentele anterioare. Ayrton Senna a simţit, doar că nu a crezut că el va fi următorul🥺.
🟢NOTA: 9 din 10.🟢