Filme

A trecut ceva timp de la ultimul articol „am văzut” şi nu pentru că nu m-am mai uitat la filme, ci pentru că a fost o perioadă extrem de ciudată pentru mine, una în care am trecut de la extaz la agonie în ore. În fine, important este că am trecut peste, iar în cele ce urmează voi încerca să îmi exprim opinia despre trei filme noi lansate în 2024.

Society of the Snow;

Cel mai bun film văzut de mine în acest început de an şi poate unul dintre cele mai bune din ultima perioadă, Society of the Snow este inspirat din fapte reale şi merită fiecare secundă.

Această poveste pusă magistral în scenă de Juan Antonio Garcia Bayona prezintă drama pasagerilor zborului 571 al Uruguayan Air Force, cel care se prăbuşeşte în Munţii Anzi. 16 pasageri din 40 reuşesc să supravieţuiască 72 de zile într-un ger năprasnic, trecând peste nişte provocări dincolo de limita logică a unei minţi rationale.

Trebuie să recunosc că deşi nu cunosc niciun actor din film, nu am reuşit să îmi dau seama care joacă mai bine, tocmai de aceea sincerele mele felicitări merg către toţi. Pe tot parcursul filmului mi-au transmis ideea sinceră de uniune, de familie, senzaţia că împreună sunt puternici şi vor reuşi. Au fost momente când eram lângă ei, când mintea mea încerca inutil să îi ajute cu cele mai optimiste gânduri.

Society of the Snow ne arată sub o formă dramatică de ce este omul capabil pentru a supravieţui, dar în spate există şi nişte învăţăminte, iar poate cel mai important este acela că nu există limite reale, barierele pe care ni le impunem sunt fie ale societăţii în care trăim, fie ale noastre.

Am apreciat foarte mult şi că Juan Antonio Garcia Bayona nu s-a dus în latura aceea dură a contextului (nu a detaliat vizual multe dintre situaţiile absolut oribile prin care au trecut supravieţuitorii), acesta aruncând pastile cu informaţii şi lăsând cumva la latitudinea noastră să ne imaginăm de ce au fost capabili acei oameni pentru a nu muri.

Society of the Snow a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru „Cel mai bun film străin” şi pentru „Cel mai bun machiaj”. Sper să câştige măcar un premiu, îl merită.

🟢NOTA: 8 din 10.🟢

Lift;

Am zis să nu trec de la o extremă la alta, însă am respectat ordinea cronologică, astfel că la rând a venit Lift, o „capodoperă” în stil american, una în care investeşti bani mulţi şi minte puţină.

Inspirat probabil din Ocean’s Eleven, acest film este cel mult mediocru şi îmi pare rău să spun lucrul acesta pentru că ceva potenţial a avut în primele minute. Se observă că la nivel vizual au fost încercate multe, unele decoruri fiind alese chiar inspirat. Dar cam atât.

Povestea este atât de absurdă şi atât de aiurea pusă în practică, încât la un moment dat îţi vine să râzi doar de limitările intelectuale pe care le-au avut scenariştii (spoiler: pentru a face „invizibil” avionul cu care urmau să facă misiunea, hoţii îl îmbracă în nişte plăci de parcă zici că era făcut din piese lego).

Un alt aspect ciudat este legat de sfidarea grosolană a fizicii şi logicii din timpul misiunii, aproape orice decizie luată de echipa de hoţi blocându-ţi câteva secunde raţiunea, asta şi pentru că nu prea există raţiune. Dacă în cazul unor filme precum Fast X există o oarecare înţelegere tehnico-vizuală a acelor elemente lipsite de sens, la Lift nu au cap, nu au picioare, parcă sunt puse acolo doar pentru ca totul să se termine cu bine.

Îmi pare rău că atât a ieşit dintr-o idee ce putea fi dezvoltată mai sănătos şi că s-au aruncat mulţi bani pe actori cunoscuţi şi efecte speciale decente. Nu ştiu dacă timpul a fost scurt sau efectiv producătorul atât a putut.

🔴NOTA:4 din 10.🔴

The Beekeeper;

Acest film poate fi încadrat fără prea mare efort la un clasic al genului şi cred că este loc în piaţă şi pentru astfel de producţii, cele ce adoptă stilul one man show.

După Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Liam Neeson sau chiar Denzel Washington, prezentul ni-l dă pe Jason Statham, acel personaj bun la toate, apărătorul adevărului, nemuritorul, cel care mută munţii pentru a-şi atinge scopul. Totul de unul singur.

Cam despre asta este vorba în The Beekeeper, un film liniar de la cap la coadă, o producţie în care după primele 20 de minute îţi dai seama tot ce va urma, cunoşti firul narativ de parcă l-ai scris chiar tu şi din păcate nimic nu te surprinde.

Tot acelaşi film are parte de acţiune, bătaie, explozii, efecte speciale bunicele, agitaţie, adrenalină, practic tot timpul se întâmplă ceva. Dacă eşti fan al genului cu siguranţă îţi va plăcea The Beekeeper. Nu lipseşte nici măcar clişeicul fenomen de teamă supremă când personajele negative află cine este cel care vine după ei (în stilul John Wick, de le tremură la toţi indispensabilii).

Deşi este un film pe care îl vei uita aproape complet peste două – trei luni, The Beekeeper şi Jason Statham se potrivesc.

🔴NOTA: 5.5 din 10.🔴

Am creat pe site tag-ul „am văzut”, unul în care puteţi găsi toate articolele mele tip opinie despre filme.