Am văzut Squid Game sezonul 2 şi chiar dacă impresionează mi se pare a fi doar un preludiu pentru sezonul 3 (şi ultimul, se pare)

Pe 26 decembrie 2024 Netflix a lansat al doilea sezon al mega fenomenului Squid Game, aşa că îmi era imposibil să îl ratez. Cum am avut câteva zile libere de la tot ce înseamnă muncă, am profitat la maxim şi am terminat pe nerăsuflate cele 7 episoade.
28/12/2024

Bine aţi revenit la un nou articol din categoria „am văzut”, secţiune în care îmi exprim o părere personală despre un film, documentar sau serial, opinie pe baza căreia vă aştept să discutăm în zona de comentarii.

Squid Game nu mai are nevoie de nicio prezentare, îmi este tare greu să cred că nu aţi văzut măcar o dată în viaţă faimoasele costume roz cu forme geometrice în zona feţei sau păpuşa ucigaşă cu chipul angelic.

Primul sezon al serialului a fost lansat pe Netflix în septembrie 2021, iar ce s-a întâmplat de atunci, este o adevărată pagină de istorie:

  • cel mai urmărit show din istoria Netflix (după prima lună a fost vizionat în peste 142 de milioane de locuinţe din întreaga lume);
  • a generat pentru Netflix încasări de peste 900 de milioane de dolari;
  • are deja 92 de nominalizări la diverse premii, dintre care 44 au fost câştigate (inclusiv 6 premii Emmy);
  • au fost lansate numeroase concursuri precum cel din joc (desigur, fără partea finală), inclusiv Netflix a lansat show-ul Squid Game: The Challenge, cu premii totale de 4.56 milioane de euro;
  • sute, mii de campanii de marketing bazate pe imagini iconice din serial.

Cum toată lumea îşi dorea un sezon nou, Netflix nu avea cum să rateze un astfel de boom de imagine şi iată că, după 3 ani, sezonul 2 este deja online. Diferenţa faţă de primul este că serviciul de streaming a investit o căruţă de bani, atât în producţie, cât şi în mediatizare şi sunt toate şansele ca acesta să devină cel mai urmărit sezon al unui serial din istorie.

Spre exemplu, zilele acestea în Bucureşti au existat parade ale gardienilor în costume roz (pe străzi, în malluri, la metrou etc.). Există şi o colaborare cu Google, astfel că dacă scrieţi pe Google „squid game”, la bază vă apare un plic maro similar cu cel din serial pe care dacă apăsaţi, vă puteţi juca faimosul joc cu papuşa ucigaşă.

Acum că am lămurit cât de „mare şi tare” este acest serial, haideţi să trecem puţin şi la partea practică, adică la ce primim în sezonul 2 din Squid Game.

Mă bucur să văd că cei de la Netflix iau dat mână liberă regizorului şi celui care a inventat practic tot conceptul acestui serial, Hwang Dong-hyuk. Cu posibilităţi financiare mai mari, sezonul 2 este mult mai bine făcut, cu decoruri mult mai complexe, cu detalii mai atent evidenţiate.

În noul sezon din Squid Game avem foarte mulţi actori noi (nici nu avea cum altfel, majoritatea au murit în primul sezon), actori foarte buni de altfel. Mare parte dintre aceştia au personalităţi cameleonice, astfel că reacţiile diferite de la o scenă la alta sunt efectiv savuroase (spre exemplu Choi Seung-Hyun, cel care îl joacă pe nebunul Thanos, te trece periodic de la stări în care îţi vine să îl omori, la altele în care râzi cu poftă).

În general întreg sezonul 2 este un amestec între mult sânge şi umor, presărat pe alocuri cu poveşti ale mai multor personaje (avem inclusiv povestea unuia dintre gardienii cu costume roz). Toate sunt excelent gândite şi integrate. Singura menţiune personală pe care o am de făcut este că deşi înţeleg lansarea strategică pe 26 decembrie, mi se pare cam neinspirat ca un serial cu multe crime şi sânge să fie lansat a doua zi de Crăciun. În fine.

Hwang Dong-hyuk ne surprinde în sezonul 2 cu jocuri noi (exceptând primul joc cu păpuşa ucigaşă, aici vorbim deja de un brand al serialului), unele la fel de copilăreşti. Muzica din fundal este absolut demenţială, gândul te duce tot timpul la copilărie, la inocenţă, iar la scurt timp, apar mitralierie şi gloanţe din toate direcţiile. Foarte, foarte mişto.

Din păcate acest sezon ne arată şi câteva dintre părţile negative ale oamenilor, aceştia fiind capabili să sacrifice absolut tot, inclusiv viaţa, pentru „o pungă” mai mare de bani. Vorba românească „banul este ochiul dracului” este surprinsă excelent în acest serial, oamenii trecând peste orice limite de moralitate, legalitate, umanitate, pentru bani.

Dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt acest sezon, acela ar fi „dement”. Chiar este un serial distopic.

Squid Game sezonul 2 are din păcate doar 7 episoade, asta şi pentru că, exact cum am spus şi în titlu, este doar un preludiu pentru sezonul 3 (cel care va fi şi ultimul din câte se pare). Se termină aiurea rău de tot, însă din fericire sezonul 3 a fost filmat deja şi va fi lansat în 2025 (deci nu va trebui să mai aşteptăm încă 3 ani).

Ca o paranteză de final, Squid Game sezonul 2 poate fi urmărit pe Netflix şi cu dublare în limba română, însă dacă ţineţi puţin la actul artistic, nu faceţi vă rog asta. Este dubios rău.

🟢NOTA: 8.5 din 10.🟢

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.