Anul acesta am avut șansa de a participa în premieră la Computex, cel mai important eveniment, expoziție, târg dedicat PC-urilor. Cu această ocazie, cei de la GIGABYTE au venit cu o propunere pe care nu o puteam refuza: să vizitez fabrica lor din Nanping.
Înainte de a trece la descrierea procesului de producție în sine, aș vrea să aduc în față câteva detalii despre această companie.



GIGABYTE a fost fondată în aprilie 1986, pentru ca în septembrie 1998 să fie listată la Bursa din Taiwan, unde avea o capitalizare de piață de 6.36 miliarde NT$ (New Taiwan Dollar), adică aproximativ 214 milioane dolari americani. Dacă suntem la astfel de cifre, mai sunt unele care chiar merită menționate, mai precis cele referitoare la veniturile obținute în 2024 – 265.13 miliarde NT$. Acest număr poate nu spune suficient de unul singur, așa că enumăr și care au fost veniturile în 2023, 2022 și 2021 – 136.77, 107.26, respectiv 121.91 miliarde NT$. Vedem că 2024 a fost un an de senzație pentru GIGABYTE, care aproape că și-a dublat încasările față de anii precedenți. Ce să mai vorbim de diferențele față de 2017, 2018 și 2019, când veniturile erau de aproximativ 60 miliarde NT$…

Fabrica GIGABYTE din Nanping a fost deschisă în 2000, aici lucrează momentan în jur de 1.000 de angajați din totalul de circa 7.500 care activează la nivel mondial. Din cei 1.000 de angajați, peste 70% sunt în cadrul GIGABYTE de mai bine de 15 ani, din nou o cifră care mi se pare extrem de interesantă. Aparte de fabrica din Nanping, Taiwan, GIGABYTE mai are două locații de producție, ambele în China – Ning-Bo și Dong-Guan. Fiecare dintre acestea are capacități de producție cu mult mai mari decât fabrica GIGABYTE din Nanping, unde sunt produse lunar în jur de 470.000 unități. Ce înseamnă unități și cum sunt repartizate? Ei bine, de pe liniile de producție ies câte 200.000 de plăci de bază și plăci video, adică 400.000 unități. Apoi, mai sunt produse câte 20.000 de servere, data centere și produse încorporate / IoT, pentru ca restul de 10.000 să fie reprezentate de unități desktop PC și anumite periferice.
Așadar, circa 85% din producția din Nanping se referă la plăci de bază și plăci grafice, iar procesul de fabricație este cunoscut sub acronimul PCBA – Printed Circuit Board Assembly. Acest proces este organizat în patru etape principale – SMT (Surface Mount Technology) Process, THT (Through-Hole Technology), Test și Packing (ambalare). Mergând mai departe cu descrierea proceselor de producție, SMT este etapizat astfel: Solder Paste Printing, Solder Paste Inspection, Component Placement, Reflow Soldering și Inspection & Test. Apoi, THT urmează pașii: Auto Insertion, Manual Insertion, AOI (Inspecția Optică Automată), Wave Soldering, Solder Side Touchup și Post Assembly.


















Foarte important de precizat este că testarea în fabrica GIGABYTE din Nanping se face pentru absolut toate plăcile de bază și cele grafice. Procesul este automat, practic pe plăcile de bază sunt montate automat (sau parțial automat) toate componentele necesare testului (alimentare, procesor, memorie RAM și spațiu stocare) urmând a fi rulate anumite teste specifice care asigură că produsele sunt 100% conforme și perfect funcționale. Plăcile video sunt montate pe sisteme preconfigurate, mai departe fiind rulate și aici teste specifice.
Așadar, după ce sunt realizate și testele finale, produsele ajung în ultima etapă a procesului de producție, care ține de ambalare. Aici, unii ar putea spune că nu mai este nimic foarte interesant, dar mie, după ce am văzut întreg procesul, mi se pare cel puțin la fel de important, în sensul că o bună protecție pe întreg lanțul de transport este esențială.



Închei prin a specifica cum sunt organizate halele în fabrica GIGABYTE din Nanping. Clădirea are 7 etaje peste parter (în Taiwan parterul este etajul 1, așa că sunt mai precis 8 niveluri în această fabrică, aparte de subsol, unde este parcarea). La nivelul 8 sunt săli de conferințe și de instruire, precum și birouri ale staff-ului. Un nivel mai jos, adică la 7, se realizează procesele SMT din cadrul PCBA. La 6 este zona de asamblare a laptopurilor și cea de depozit inteligent. La nivelurile 5 și 4 se desfășoară procesele THT și Board Testing din PCBA, pentru ca la 3 să fie asamblate servere. La 2 sunt secțiile de OQC – Outgoing Quality Control (Controlul calității la ieșire), și ambalare, pentru ca la nivelul 1 (parter) să fie zona de lobby, cea de IQC – Incoming Quality Control – Controlul de calitate al mărfurilor primite, și un depozit. Ați observat cel mai probabil că procesele de fabricație încep de sus în jos, cumva logic ca produsele finite să iasă din fabrică pe la nivelurile inferioare.
Acum, sunt sigur că unii dintre voi v-ați fi dorit ceva mai multe detalii, dar sunt multe „secrete” pe care pur și simplu cei de la GIGABYTE, ca și alte companii (majoritatea, de altfel), nu le pot face publice. Fiecare fabrică, fiecare producător are o organizare proprie, pe care a perfecționat-o în timp, deci este absolut firesc să-și dorească a menține departe de ochii concurenței anumite aspecte. Oricum, consider că am adus ceva informații interesante despre fabrica GIGABYTE din Nanping, cumva am făcut un scurt tur sub formă text + imagini în genul „How is made”…