Hardware

Pe telefoane mobile sunt deja procesoare dezvoltate pe 7nm – Kirin 980 de la Huawei și Apple A12 Bionic, iar AMD s-a gândit că ar fi de efect să vină cu prima placă grafică pe 7nm. Se numește AMD Radeon VII și a debutat în cadrul CES 2019. 

Prețul stabilit pentru AMD Radeon VII – 699 dolari și intră în stocurile magazinelor din 7 februarie 2019.

Câteva din detaliile tehnice:

  • 3840 unități de procesare, frecvență de 1800 MHz cu boost, 16 GB memorie VRAM dedicată;
  • proces de litografiere TSMC pe 7nm, consum de energie la 300W, 13.2 miliarde tranzistori, 13.8 TFLOPS;
  • GPU Vega 20, creștere de performanță de 25% față de AMD Radeon RX Vega 64, lățime de bandă de 1 TB /s.

Lipsește implementarea ray tracing de la plăcile NVIDIA. Nu sunt specialist în plăci grafice, dar sunt impresionat de cantitatea VRAM – 16 GB. Mi se pare o valoare uriașă și probabil acesta va fi unul dintre punctele de care AMD se va lega. Aș adăuga și prețul competitiv, citeam că AMD s-ar putea chiar să vândă această placă grafică în pierdere.

Mai multe detalii găsiți în articolul AnandTech.

Update: Am revenit cu mai multe detalii legate de AMD Radeon VII;

  • de 2 ori mai multă memorie, de 2.1 ori mai multă lățime de bandă și performanță în jocuri cu 29% mai bună + performanță cu până la 36% peste AMD Radeon RX Vega 64;
  • 60 de unități de compute;
  • cu până la 35% mai multă performanță în Battlefield V și cu până la 42% performanțe crescute în Strange Brigade;
  • trei jocuri incluse în bundle-ul de achiziție: Resident Evil 2, Devil May Cry 5 și Tom Clancy The Division. Detalii în acest sens pe site-ul AMD.

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.