Retelistica

Orange și Vodafone au primit amenzi din partea ANCOM pentru faptul că nu au respectat prevederile Roam like at home. 

Amenzile au fost distribuite după cum urmează:

  • 30.000 lei pentru Vodafone – pentru lipsa notificării utilizatorilor de cartele preplătite în ce privește modificarea clauzelor contractuale cu privire la furnizarea serviciului de roaming;
  • câte o amendă de 50.000 lei pentru Vodafone și Orange pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă pe bază de abonamente;
  • 50.000 de lei pentru Vodafone pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă pe cartele preplătite.

Facem o mică adunare:

180.000 lei în total, din care 130.000 lei pentru Vodafone ce are trei scăpări, iar Orange contabilizează o amendă de 50.000 de lei.

ANCOM a primit 300 de reclamații legate de Roam like at home. 100 au fost legat de neinformarea cu privire la politica de utilizare rezonabilă, 90 au vizat politica de utilizare rezonabilă, iar 57 cu privire la comercializarea ofertelor fără roaming.

Declarație oficială:

Inca de la aplicarea regulamentului european Roam like at home, ANCOM a monitorizat permanent si a investigat punctual, in urma sesizarilor primite din partea utilizatorilor, modul in care operatorii de telefonie prezenti pe piata romaneasca aplica prevederile acestuia. Neregulile depistate au fost sanctionate de Autoritate cu amenzi si cu impunerea unor termene clare de remediere a acestora. Regulamentul nu prevede insa numai obligatii pentru operatori, ci si drepturi ale acestora, pentru a-si stabili politicile comerciale in functie de strategia fiecaruia. Unul dintre aceste drepturi este acela ca operatorii pot comercializa oferte fara roaming, adresate utilizatorilor care nu calatoresc in afara tarii sau care au alte optiuni pentru situatiile in care nu se afla in tara. Desigur, conditia este ca operatorii sa informeze corect si complet utilizatorii cu privire la continutul ofertelor, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Concluzii personale:

  1. Amenzile puteau fi și mai mari;
  2. Ciudat că doar Orange și Vodafone forțează nota, Telekom și Digi Mobil nu au ajuns în vizorul ANCOM pe această speță.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.