ANCOM a avut şi în 2023 de lucru la nivel de reclamaţii, românii depunând 3835 de plângeri legate de calitatea serviciilor de comunicaţii electronice şi a celor poştale.
Cele mai multe reclamații, 70% din total, au vizat serviciile de comunicații electronice furnizate de operatori. Principalele nemulțumiri s-au referit la probleme legate de relația contractuală cu furnizorii, inclusiv rezilierea contractelor (18% din reclamațiile referitoare la serviciile de comunicații electronice), modificarea unilaterală a contractelor (12%), facturarea serviciilor de comunicatii electronice (11%), derularea contractelor la distanță (11%) sau gradul de acoperire cu servicii de voce și internet (9%).
Un procent de 17% din reclamațiile din domeniul serviciilor de comunicații electronice au vizat procesul de portare a numerelor de telefon, în timp ce 8% au fost legate de serviciul de roaming, cu accent pe condițiile de utilizare în Spațiul Economic European (Roam like at home).
Cele mai multe reclamaţii au fost primite de:
- Vodafone România – 32%;
- Orange România – 20%;
- RCS & RDS – 11%;
- Telekom Romania Mobile Communications – 11%;
- Orange Romania Communications – 7%.
Din totalul reclamațiilor, 24% au privit serviciile poștale, principalele probleme reclamate fiind nelivrarea trimiterilor poștale (24% din totalul reclamațiilor privind serviciile poștale), deteriorarea trimiterilor poștale (18%), termenul de livrare (16%) și pierderea sau furtul acestora (13%).
Cele mai multe reclamaţii au fost primite de:
- Fan Courier – 30%;
- Cargus – 23%;
- Dynamic Parcel Distribution – 18%;
- Poșta Română– 6%.
6% din reclamațiile primite de ANCOM au vizat alte subiecte, printre care echipamentele radio, regimul rețelelor de infrastructură și procedurile de alocare a frecvențelor pentru emisiile radio.