Hardware

Se pare că în ultima perioadă au luat amploare aşa numitele amplificatoare de semnal. Logica de funcţionare a acestora este una destul de simplă: ele preiau semnalul emis de diverşii operatori telecom în exteriorul clădirilor şi îl amplifică în interiorul acestora pentru o îmbunătăţire a semnalului radio.

În teorie sună bine, însă în realitate un amplificator de semnal neconform poate face mai mult rău decât bine. ANCOM ne avertizează că în cazul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el poate produce interferențe care pot perturba buna funcționare a serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. În cazuri extreme, interferențele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112.

De asemenea, cei care folosesc un amplificator de semnal 2G / 3G / 4G neconform încalcă prevederile Hotarârii Guvernului nr. 740/2016 şi riscă amenzi cuprinse între 500 şi 5000 lei.

În plus, folosirea acestor amplificatoare presupune utilizarea spectrului de frecvenţe, de aceea ele pot fi puse în funcţiune doar cu acordul operatorilor telecom care deţin licenţa de utilizare a frecvenţelor respective.

Sursa: ancom.ro

Categorii: hardware

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Aspire V3-571G.