Retelistica

ANCOM aniversează 15 ani de la momentul în care a fost înființată. Rolul său este de a reglementa piața de comunicații electronice din România. Au dat un infografic cu informații interesante. 

Telefonia mobil, Internetul mobil și fix au crescut spectaculos, iar telefonia fixă a cunoscut o pantă descendentă. Pe viitor o să ne fie greu să le explicăm nepoților cum arăta un telefon fix.

În 2003 erau doar 180.000 de conexiuni la internet pe telefonul mobil, iar în prezent s-a ajuns la 16.6 milioane. Avem o creștere substanțială și în ce privește internetul fix – conexiunile respective deservesc cel puțin 3 – 4 persoane în medie. Cert este că internetul fix la rata de penetrare a fost depășit de internetul mobil – 54% vs 84%. Aici ar mai fi loc de îmbunătățire.

Observați și consumul de date în internetul mobil vs internetul fix – 0.73 GB / conexiune vs 103 GB / conexiune. Repet, în contextul în care o conexiune fixă deservește mai multe PC-uri, laptopuri, telefoane mobile etc.

Valoarea pieței de comunicații electronice din România s-a dublat, de la 7.38 miliarde lei în 2003 la 14.96 miliarde lei în 2016 (de la 1.61 miliarde euro la 3.27 miliarde euro).

Declarație oficială:

„Despre internet, acum vorbim in termeni de milioane de conexiuni, in timp ce, in urma cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente in statistica Autoritatii. Cresterea fulminanta a internetului in Romania se datoreaza si tarifelor mici de pe piata noastra, aflate la jumatatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro fata de 25,9 de euro pentru abonamente intre 30 si 100 Mbps”, a declarat Adrian Dita, presedintele ANCOM, in deschiderea conferintei.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.