Retelistica

ANCOM a dat mai multe informații legate de piața telecom în prima jumătate de an din 2020.

Am selectat date ce le-am considerat interesante din comunicat:

A. Internet fix;

  • 5.5 milioane de conexiuni la internet fix (creștere de 3% față de semestrul anterior), trei sferturi din conexiuni sunt considerate de mare viteză (minim 100 Mbps);
  • traficul mediu lunar / locuitor pe internetul fix – 41 GB, creștere de 33%;
  • RCS-RDS are o cotă de 55%, Grupul Telekom de 20% și ceilalți furnizori – 25%;
  • rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării – 66% la nivel național, 76% în mediul urban și 53% în mediul rural (ritmul de creștere pe urban – 1% și pe rural – 7%).

B. Internet mobil;

  • 12 milioane de conexiuni 4G, scădere de 2% pe internetul mobil;
  • traficul pe internet mobil în prima jumătate din 2020 a crescut cu 12% vs 33% pe internet fix, traficul mediu pe internet mobil – 4.6 GB vs 41 GB pe internet fix;
  • în funcție de numărul de conexiuni active la internet: Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone de 25% și ceilalți furnizori de 37% (Telekom și Digi Mobil).

C. Telefonie mobilă și fixă;

  • numărul de cartele SIM preplătite a scăzut cu 9% (scădere istorică se specifică în comunicatul ANCOM);
  • numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu 1%, numărul total de cartele SIM a scăzut cu 3 %;
  • traficul de voce a crescut cu 12%, durata medie a unui apel a crescut cu 22%;
  • traficul mediu de telefonie mobilă / locuitor = 5 ore și 12 minute pe lună și 31 SMS-uri pe lună;
  • în funcție de numărul de cartele SIM active: Orange – 38%, Vodafone – 30%, ceilalți furnizori – 32%;
  • cota de piață pe telefonie fixă la mijloc de 2020: Telekom – 38%, RCS-RDS – 36%, ceilalți furnizori – 26%.

D. Televiziune;

  • 7.7 milioane de abonamente pe servicii TV (creștere semestrială de 2%), 5.6 milioane abonament pe cablu (creștere de 4%, 1% în urban și 9% în rural);
  • în funcției de numărul de abonați: RCS-RDS – 55%, Telekom – 16%, ceilalți furnizori – 29%.

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului 2020 (1.7 miliarde euro = peste 8 miliarde lei). Telefonia mobilă a contribuit cu 39%, internetul fix și mobil – 30%, televiziunea – 14%, celelalte servicii – 17%. În funcție de veniturile obținute: Vodafone și grupul Telekom – fiecare cu o cotă de piață de 25%, Orange – 24% și ceilalți furnizori – 26%.

Declarație oficială:

„Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, față de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoțită de creșterea traficului de voce (+12%), pe seama creşterii duratei apelurilor. Chiar și traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuşi, veniturile din comunicaţii electronice au scăzut cu 4%”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard LOVIN, la evenimentul Gala Digital Transformation 2020.

M-am uitat puțin pe infograficul atașat:

  • rata de penetrare pe internet fix – 66% la 100 gospodării;
  • rata de penetrare pe internet mobil – 101% la 100 de locuitori;
  • rata de penetrare pe televiziune – 103.5% la 100 gospodării. 

Este cert că mai este loc de crescut pe internet fix, internetul mobil și televiziunea sunt deja la valori foarte bune. Mă uitam la diferența de minute vorbite pe telefonia mobilă vs telefonia fixă – 36.2 miliarde minute vs 1.05 miliarde minute, 5 ore și 12 minute / locuitor în medie vs 9 minute.

Între timp, Orange a înaintat o ofertă legată de achiziția Telekom Romania Communications și o să avem altă dinamică pe internet fix, venituri / operator, cotă de piață pe internet fix etc. În prima jumătate de an a fost o contracție de 4% în ce privește veniturile, rămâne de văzut dacă trendul se păstrează și pentru a 2-a parte a lui 2020.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.